Thursday, February 21, 2013

Kakak's school 'Meet the Teacher Night'

ng0meL by ummi

Salam.

Selasa lepas East Torrens Primary School, sekolah Kakak buat open classroom untuk parents and family datang jumpa teachers. Not only class teacher but all teachers yang mengajar anak kita, kita boleh jumpa and dengar taklimat pasal program teaching dan apa yang teachers expect pada anak anak kita.

So petang tu as dalam invitation slip n disebabkan ada mention pasal event ni unformal, maka kami 5 beranak pergi ke kelas Kakak. Angkut je semua hehehe. And yes, family lain pun bawa je anak masing masing.

Term ni Kakak masih dalam NAP @ IELP class and class teacher dia pun masih Mrs Calvo. InsyaAllah next term dia akan masuk kelas biasa lepas cukup setahun dalam program ni.

So dalam class penuh dengan family members classmate Kakak. Ada dari Sri Langka, India, Korea, Iran n sorang dari Malaysia! Kitorang duduk sama sama dalam classroom Kakak and tengok macammana enviroment class Kakak while Mrs Calvo tunjukkan slide apa yang dah diorang belajar and apa yang akan diorang belajar.

Then kitorang di bawa ke bilik aktiviti dimana kat sini ada macam macam mainan yang sebenarnya boleh jadi alat pembelajaran untuk anak anak.

Contohnya minggu ni diorang belajar pasal rumah. So ada 4 jenis khemah dalam bilik tu yang mewakili igloo, castle, tent n house. Selain tu aku tengok ada teddy bear yang diorang tampal 'soft' untuk texture lembut, mainan doll house ada tampal 'hard' and macam macam lagi.

Sambil layan Arissa and Afiq, Kakak tunjukkan kitorang apa yang dia buat dalam activity room tu. Dia excited sebab selain tu, boleh dia kenalkan kawan kawan kelas dia pada kitorang.

As aku cakap tadi, minggu ni diorang belajar pasal rumah or tempat tinggal. So Kakak ada lukiskan rumah 'twelve' kami back in Malaysia sharing dengan her two other friends from Malaysia; Adam and Amber yang masing masing pun lukis gambar rumah diorang kat Malaysia in a peace of paper.

Then adalah sikit sikit chatting dengan Mrs Calvo about progress Kakak at school before kami proceed untuk collect stamps sambil Kakak tunjukkan kami around sekolah.

Kakak sekarang tengah involve dengan school project untuk buat persembahan tarian india nanti, so kebetulan masa masuk class Hindi Language untuk dapatkan stamp, Mrs Chowla bagitau yang Kakak suka practice dancing n singing.

Then lepas kumpul a few stamps, tak habis lagi kumpul pun, kami dah ke Food Education Center to pick up another stamp tapi rupanya Kakak dah terus dapat ice cream. Free ice cream patutnya as a reward untuk children yang dah dapat settlekan puzzle collect stamp tu tapi sebab dah diorang bagi, even Arissa pun dapat.. kami tak dapat nak siapkan puzzle tu. Yelah, nanti habis comot lantai class macammana kan.

Layan anak anak kat playground sekejap then kami balik rumah.

The end.

8 lagi tambah ng0meL:

isabelle frankly on February 22, 2013 said...

anak aku gila kuasa lukis besar2 kat tgh kertas tu.hewhewhew.
lopa lak aku nak mention lukisan farah kat tepi tu dlm blog aku

Liza Razak on February 22, 2013 said...

mesti kakak pandai menari tarian india nanti :)

me shuhada on February 23, 2013 said...

Hehehe ok la tu. Bygkan klu apartment tu dok tgh2 kertas! Muehehe

me shuhada on February 23, 2013 said...

Dia mmg suke mcm2 tu. Dr ms tadika 4thn dulu pun dia dh join concert menari2.

Wak Gelas™ on February 25, 2013 said...

dah pandai kakak tu mlukis yee..ehhehe, gudjobb

Anonymous said...

I am sure this paragraph has touched all the internet users,
its really really fastidious post on building up new weblog.



my web blog - home cellulite treatment

Anonymous said...

Nak tanya sekolah kat ausie free ke berbayar

ummi on December 30, 2013 said...

Mestilah berbayar bg kita org luar ni. Tp klu parents study di sini, gov australia akn bg kelonggaran depends on course yg di ambil. Kebanyakan yg buat PHD di sini hanya byr yuran sekolah shj, lain2 gov aust tanggung (AUD4k++/yr). Tp kalau parents study on course work, kena byr la utk sekolah ank tu :-).

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog