Tuesday, January 1, 2013

Taraa! Dah terai test!

ng0meL by ummi
Salam.

Cobaan 1,2,3..

Tengahari tadi akhirnya rasmilah ActiFry kami. Lepas puas godek godek resepi, review, komen, cara guna, akhirnya aku memberanikan diri untuk pasang suis, masuk food and tekan ON.
Bukan apa, barang baru.. takut ceq nak guna. Tambah baca banyak sangat kot review pro n cons bendalah ni.

Akhirnya be positif, guna. Gunalah, dah beli takkan nak buat tukun je kan. Mau pasni en Ahmad wat tatau je kalau aku request nak bendalah lain pulek.

Bukannya banyak keburukan atau kekurangan ActiFry ni cumanya biasalah, ada yang cakap tak berjaya dapat hasil macam yang sepatutnya la. Tapi still ramai je yang cakap benda ni bagus and easy to use. Biasala kan, benda macam ni kenalah rajin cuba cuba baru boleh dapat yang ok kan.

Memandangkan ada ayam teriyaki merinate dalam peti ais tu, boleh la aku terai test.

Aku main campak je ayam tu semua, potong carrot, potong kentang, siap. Minyak letak satu sudu kecik sebab ikutkan portion aku buat tu sikit je dari yang disyorkan dalam buku. Masa, aku set ikut arahan buku kalau masak ayam. Then tekan ON.


Teruja semua orang nak tengok apa jadi kat dalam tu hahaha. Mula2 slow sgt dia gerak. Memang aku ingat aish lambatnya, cukup ke masa 10minit nak masak ayam ni? Masuk minit ke-5, nampak ayam dah change colour, kentang dah brown. Minit ke-7 tu dah start ada bau.. hmmmmm...

Nak ikutkan memang senang gile. Sedia bahan, campak masuk dalam tu, set time, tekan ON, dah boleh gi buat kerja lain. Bila dah siap, dia bunyi 'beep beep..'.  Memang senang.

So.. alhamdulillah hasilnya memang best! Rasa tu of course la depends on apa yang kita letak gravy dia kan. Lupa pulak patut aku sprinkle garam ke sikit huhu. Tapi yang penting memang healty la kan. Daripada nak kena goreng pakai minyak banyak or grill yg ambik masa, this is much better for me!

Then petang tadi aku terai taruk keropok leko dalam tu pulak. Keropok tu asalnya frozen, aku thaw kan sikit. Then potong pendek sebab ikut buku takleh panjang2, yelah sebab dia nak berputar, either sangkut or patah, jadi tak cantik pulak kan. Taruk butter instead of minyak. Satu sudu kecik je pun.

Hasilnya? Tadaaaaa! Puas hati


Kalau lama sikit maybe akan crispy. Ni lembut elok je la. Hmmm saya suka! Saya suka! Pasni rajinla aku godek resepi masakan guna ActiFry ni pulak.

16 lagi tambah ng0meL:

Gina on January 01, 2013 said...

Hah, senang kan tak payah nak berdiri lama-lama tepi dapur nak goreng nugget and fries. Masukkan semua then tunggu terus boleh dimakan.

Kniedaz on January 02, 2013 said...

Wah...senangnya kerja di dapur...

me shuhada on January 02, 2013 said...

Betul tu. Dh la dapo letrik. Mmg bercinta tunggu minyak nk panas.
Btw.. thx 4 the keropok leko :D

me shuhada on January 02, 2013 said...

Alhamdulillah.. ank ramai kenala mcm ni huhu

✿A I N A A✿ on January 02, 2013 said...

wahhh senang la nak memasak bila dah ada ni... budak2 kecik pun boleh join memasak cenggini.. teruja tengok.. hehehe

me shuhada on January 02, 2013 said...

Haah aina. Budak kecik pun boleh guna. Sng sgt nk operate dia.

Fiza Rahman on January 02, 2013 said...

Makin canggih skang kan. Tak yah nak goreng² lagi. Saya pakai pemanggang ajaib jer skang nih.

me shuhada on January 02, 2013 said...

Oo. Klu sy kt Msia mmg dh lama beli tu. Tgk sng betul boleh msk bnyk benda dlm tu kn.

Rai Ourkizuna on January 02, 2013 said...

eh macam menarik je benda ni.. tak pernah tengok.. haha..jakunn!

me shuhada on January 02, 2013 said...

Huhu psl menarik yg beli satu tu.

Icaa! on January 03, 2013 said...

Suke baca entry akak pasal anak akak :) You must be love them too much :)

isabelle frankly on January 03, 2013 said...

tu diaaaa....orang kaya ada actifry!!!!

nabilah_2908 on January 03, 2013 said...

alahai..telan air liur bila tengok keropok tu.. :)

me shuhada on January 04, 2013 said...

Yes of course la icaa! :D

me shuhada on January 04, 2013 said...

Hahaha aminnnn. Tp org kaya xtunggu time ada offer nk beli brg weh.

me shuhada on January 04, 2013 said...

Hmm sedap lagi menyihatkan!

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog