Sunday, January 6, 2013

Organize Bahan Mentah

ng0meL by ummi
Salam.

Kat Adelaide ni kami biasa beli bahan mentah dalam kuantiti yang banyak. Sebabnya kedai sangat jauh dari rumah dan memang tak ada langsung kedai runcit yang bedekatan.

Sebab tu rasanya hampir setiap rumah yang aku tengok di sini ada almari simpanan bahan kering 

dan juge freezer untuk simpan bahan basah. Freezer ni special sebab ada siap 'drawer' umtuk mudahkan simpanan.

Jadi bila dah beli banyak banyak stok ayam/daging  sampai berkilo kilo tu, ada pulak cara nak menyimpannya supaya senang untuk kegunaan lepas tu.

Lepas cuci, agihkan ikut jenis dan kuantiti untuk dimasak.
Tapi instead of guna tapawe untuk menyimpan, kami gunakan freezer bag atau sandwich bag. Lebih practikal n jimat ruang rasanya memandangkan peti freezer tu tidaklah sebesar peti di kedai makan hohoho.

Ayam/daging yang di marinate dibungkus asing ikut kuantiti untuk di masak. Jenis marinate pun lain lain la tukar selera kan.

Yang tak nak merinate pun ada, just bungkus ikut kuantiti je.

Pastu susun je dalam freezer tu. Senang kan?

19 lagi tambah ng0meL:

isabelle frankly on January 07, 2013 said...

fuhh..very the well organized.
nanti aku panggil melayu tlg bukak lemari n freezer hang tuk check naa? hehehe

Nieyl on January 07, 2013 said...

wow!bgs ar...suke nieyl tgk...tersusun aje...:)

Nurul Aini on January 08, 2013 said...

Waa..kemasnya..saya pun suka tengok..tersusun. Jauhnya akak dulu. Akak study ke kerja.



p/s: blog akak lagi comel..kemas macam peti sejuk akak. ^____^

Nurul Aini on January 08, 2013 said...

*duduk

Rai Ourkizuna on January 08, 2013 said...

freezer yg ada drawer tu da start jual kat sini. tp ramai guna buat simpan breastmilk.. hihi.. bestnya tgk lemari simpan brg kering tu..

Fiza Rahman on January 08, 2013 said...

Wah...cantik jer tersusun & kemas.

Cikgu Ma on January 08, 2013 said...

rumah sewa saya pun jauh dengan kedai dan pasar..sekali bershopping memang shopping sakan cari stok bahan kering dan basah...

norhidana miswan on January 08, 2013 said...

waaaaaaaaaa blh la cube bt camni kt umah, kalu tak bukan main situ sini ada, sbb tu kalu tgk rancangan chef at home tuh tgk dia nyer brg kering bukan main banyak penuh satu blik heheh...

bgs lah cara simpan ayam akak tuh, senang kan... dana blh la try bt cara gitu, senang time nk msk nnti

✿A I N A A✿ on January 08, 2013 said...

memey beli byk sekali gus la kan.. samalah macam kat umah ena, beli byk2...kalau org datang ke apa, tak yah kelam kabut nak pergi beli.. just masak apa yang ada.. hehehe

me shuhada on January 09, 2013 said...

Huhuhu. Xcukup bukaan dh ke ni?

me shuhada on January 09, 2013 said...

Tq. Snng nk cr brg nnti

me shuhada on January 09, 2013 said...

Ehh jauh ke? :-( ikut husband dtg study.

Kikiki. Tq :D

me shuhada on January 09, 2013 said...

Bagus3. Sbb xsuke campur stok bm dgn ayam ikan etc.

me shuhada on January 09, 2013 said...

Tq. Utk mudah nk cr blk nnti :-(

me shuhada on January 09, 2013 said...

Boleh cuba stokkan brg secara kecil kecilan :-)

me shuhada on January 09, 2013 said...

Haah. Teruja tgk lemari spices chef at home tu! :O

Yes, utk mudahkn apa slhnye.

me shuhada on January 09, 2013 said...

Haah kn. Snng mcm tu :-)

Masya on January 09, 2013 said...

wahh teruja praktikkan cara gini.. jimat ruang.. tq².. sy selalu pakai plastik biasa jer...

me shuhada on January 09, 2013 said...

Plastik biase kt sini xde. Klu ada jenis nipis sgt jd nk merinade nnti bocor pula.

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog