Tuesday, November 20, 2012

Makan and Main

ng0meL by ummi
Salam.
Ye la.. inilah aktiviti kami tiga beranak lepas en Ahmad g keje and Kakak g school.
Keje aku pikir apa menu nak masak untuk suami and anak anak makan. Bukan senang sebab diorang ni makan ikut mood. Kadang buat apa makan je, kadang pikir dulu pastu cakap xnak lah. Adoi. Aku gak kena habiskan.
Afiq and Arissa memang kena pasang tv tu untuk diorang. Tengok tak tengok cite lain. Arissa suke Shrek. Hihihi turun mama die ni. Sampai cakap "nak Shrek cha".. die punya la tu. Tapi minggu ni abang suke Toy Story pulak. Dah boring la sebulan hari hari layan Shrek sampai Shrek 4 back to back non stop kecuali tido. Hah ngkau. Minggu lepas layan la Astro Boy sekejap. Afiq la nak jadi superhero. Kena layan sebab dia sorang je boy n semangat kelelakian tu kena semai hihi.
Selalu time aku masak tghari Afiq nak juge main kat luar. Alhamdulillah dok sini bolehla diorang main bebas kat luar kan. Dari tingkap dapo tu boleh je aku jengok jengok diorang main. Teringat zaman aku kecik dulu, main je la keja. Langsung tak amek pot mak masak. Tau tau dah siap mak panggil masuk makan. Hmmm rindu mak.

Aish.. layan gambo je la.. dah teringat mak ni kena cepat tido. Kang syahdu pulak pepagi buta ni huhuhu.
Ayam Masak Kicap - huhu teringat mak time masak ni
Mee Hailam memang favourite diorang

2 lagi tambah ng0meL:

nabilah_2908 on November 21, 2012 said...

biasanya apa makanan favorite dieorang kak..?

meh sy share resepi asam pedas daging..

daging tu rebus dulu sampai lembut..kalau ada tulang lagi best..

tumis bawang blender+cili kering yg dibelnder+belacan sampai garing

masukkan serai dan daging yg dah direbus tu..gaul rata...bagi sebati sikit..masukkan air rebusan daging..

biarkan mendidih, masukkan asam keping + Daun limau+garam

siap..!! (^_^)

resepi sambal tumis ikan bilis.

sama gak..basic.. tumis bawang dan cili sampai garing

ikan bilis basuh,(tak perlu goreng dulu) bila sambal dah garing, masukkan ikan bilis + air+garam+gula+belacan(kalau nak letak, tak letak xpe)

biarkan mendidih...kalau rasa dah ok..dah siap la tu.. :)

akak pandai masak kan..akak ikut la cara akak..sy ni baru2 nak belajar..hehe... (^_^)

sis shuhada on November 22, 2012 said...

Ohooo tq3 so much for sharing nabilah!
Mn ada pandai dikkk, baru nk belajar ni hah. Dulu tau beli je kn. Skrg mmg xde choice la semua kena wat sndiri huhuhu.

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog