Saturday, January 29, 2011

buah berangan a.k.a chestnut

ng0meL by ummi 1 lagi tambah ng0meL Links
salam .~
 


 Harini Pasar Tani Mega kat Putrajaya. Petang tadi en Ahmad ada belikan buah berangan. Korang tahukan buah buah berangan tu? Ala.. selalu kat Pasar Malam dia goreng dengan pasir dalam kuali. Bau dia... semerbak.. Kalau kat Jusco pun ada jual. Dia tulis roasted chestnut. Sama je rasa dia. Memang berangan la bila makan. N sebenarnya, nak bukak dia pun kalau xkena gaya mau 'berangan' gak!
 
Nak cite, tengah makan2 tadi aku just terfikir.. nape kita orang Melayu panggil 'buah berangan' and orang putih panggil 'chestnut'? Kan beza sangat maksud masing2 untuk satu2 benda yang sama, kan?
.


Saja terpanggil nak tanya pokcik google, wahhh rupanya ada banyak jenis n banyak panggilan. Tapi kalau belek2 rupanya sama je... jom kongsi elmu..


Chestnut (Castanea), some species called chinkapin or chinquapin, is a genus of eight or nine species of deciduous trees and shrubs in the beech family Fagaceae, native to temperate regions of the Northern Hemisphere. The name also refers to the edible nuts they produce.

and banyaklagi jenis2 chestnut a.k.a buah berangan ni..


*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Thursday, January 27, 2011

makin pening

ng0meL by ummi 2 lagi tambah ng0meL Links
salam .~
 
 
tatau dah nak letak tajuk apa. tapi yang pasti memang tengah pening sekarang ni. Pejam mata je ntah hapa2 terfikir. mimpi ke apa ntah la. Even bila nak xplain kat En Ahmad pun tatau mcmmn nak xplain.
 
Kalau perasan aku dah start balik jarang blogging. Satu memang masa sangat tak mengizinkan la pon.
 
Kat opis, pagi2 sampai je memang ada je yang nak kena mengadap dulu.Kadang2 sampai pukul 10pg baru la terhegeh-hegeh nak g carik bekfast. Bekfast,ok.. so haruslah aku hentam beli nasik putih lauk tengahari kan. Lapar dowh, dah la baby lam perut ni kalau boleh jerit lapar... aganya nak je dia wat mcm tu kan,baby? kan? (hehe dia pun tengah aktif gerak2 ni.. wat aku lagi penat)
.
Dah balik umah pulak si Ahmad AfiQ tu skarang makin menjadi2 manjanya dan melekatnya dengan aku. Kesian gak kat dia bila fikir2 nanti aku ada tak masa nak layan dia sangat. Kakak pun manja, tapi manja afiQ ni lain.. agaknya maybe sbb dia bf kot.. haduh susah nak xplain. Tak boleh aku nak wat kerja langsung. Nak makan pun kena curi2 time bila En Ahmad leh tolong tengokkan diorang. Tapi kejap je pon, balik2.. dia nak mama jugak.
 
So camno aku nak pegang laptop? Pandang je la..tak pon bila time semua dah tido, kalau larat n terjaga.. layan gak la buka2 blog kejap.
.
eh2.. alamak, ni pun si afiQ dh merengek kat dalam bilik cari aku. Nanti sempat2 aku cite2 lagi ok! 
 N thanx for visiting n commenting!
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Wednesday, January 26, 2011

SEXY BACK CONTEST!

ng0meL by ummi 4 lagi tambah ng0meL Links
salam .~
 
nak join contest lain dari yang lain anjuran fyna.
 
 
aku tepek gambar anak gadis aku la, takkan nak tepek gambar I pulak kan. kang kena kejar hahaha.
 
 
setel bab gambar, aku tag wirdati pulak untuk sama memeriahkan majlis.
and untuk keterangan lanjut sila terjah blog fyna, okeyh!

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Friday, January 21, 2011

suspen. anda pernah mengalami peristiwa macam ni?

ng0meL by ummi 10 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 
 
sapa dok apartment or flet or kondominium or pernah dok kat jenis2 umah bertingkat2 ni? aku dok umah apartment.. kuarters kerajaan je pon. atas bawah umah ada umah orang. 
 
Hidup 'ramai-ramai'macam ni mestila macam2 karenah kan? korang kenal tak dengan jiran masing2? ada kenal gitu-gitu je ke or... kenal macam mak korang kenal jiran sebelah umah dia kat kampung nu? aku? hehe kenal gitu2 je. Agak-agak naik lif sesame then nak tekan tingkat tu ala2 terlanggar jari kat nombor sama, baru la nak.. 
"eh? jiran ke? dok unit no berapa?" hehehe...
 tapi untung gak aku ni tahu jugak masalah, peristiwa, berita, gosip.. eh? semua yang happened kat kejiranan aku ni sebab kat tempat aku tinggal ni sangat aktif dengan komuniti kejiranan. 
Even xdela g join segala aktiviti yang ada, tapi disebabkan adanya FB, semua yang happen dapat tau cepat je kat wall komuniti ni. aih...kata xlayan FB.. hahaha En Ahmad rajin dapat info kat email n direct kat hp, so ada je la dia info aku apa yang happen kat area umah tu. Xnak la jadi kera sumbang sangat kan?
 
Berbalik apa yang aku nak share kali ni... ada la rungutan pasal bising2 bunyi2 dari rumah jiran2 atas la bawah la tepi la yang agak2 mengganggu ketenteraman jiran lain especially malam2 hingga ke tengah malam.
.
Mostly yang ngadu tu pasal bunyi macam ubah2 perabot la, menggerudi dinding la tengah-tengah malam. Hmmm nak ikutkan kat umah aku sendiri ada gak bunyi macam tu bila si afiQ tu rajin nak tolak kerusi la, nak tolak kotak la, tapi xdela sampai tengah malam. N alhamdulillah rungutan tu bukan la ditujukan untuk umah kami pon hehehe.
.
Tapi yang pelik, ramai yang ngadu facing masalah macam tu n sebenarnya aku pun pernah banyak kali juga hangin dengan jiran atas ni. Time orang tido bukan je tengah malam, pukul 2, 3 pagi pun ada je dia nak alihkan perabot. Serious aku cakap, perabot, ok. Perabot yang macam almari ke, meja ke, kerusi ke.. rajin sangat hari2 nak ngemas kan? Tengah malam pulak tu.

Tapi bila fikir2... hmmmm adakah tu kerja....??? ntah la. Bila baca komen2 kat post FB tu, memang ada yang cakap dia dengar macam tu jugak tp pernah g check umah jiran atas rupanya penghuni time tu xde kat umah, balik kampung! 
Habis??? sapa wat kerja?? Jeng3...
Ada juga yang cakap, dengar bunyi dari atas umah, tapi sebenarnya umah dia dah paling atas... kalau atas tu just tangki air je. So???
.
Renung-renungkan la ye...

p/s: dulu pernah waktu tengahari ada jiran tumbuk sambal bukan main.. sekali dengar jiran lain sound..
"ooiii orang lain pun masak juge, pandai2 la alas lesung tu!"
terus dah xdengar bunyi tumbuk sambal tu. ekekekeke

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

thunderbirds the movie

ng0meL by ummi 2 lagi tambah ng0meL Links
salam .~
 
semalam kitorang tengok wayang. hohoho mentang2 la cutikan,g tengok wayang eh? Tak lah,sebenarnya bukan g tengok wayang, tapi layan dvd kat umah je. 
tarik curtain, pegang popcorn beli kat pasar malam, tutup lampu...layan la kat tv hahaha.
 
Cite apa kitorang tengok? Mula2 Kakak nak layan Harry Potter, tapi En Ahmad xkasi. Belom umo dia nak tengok cite camtu. Nanti macam2pulak dia tanya especially kalau adegan ganas2 n xmasok akal. Jenuh pulak nak xplain kan?
 
 
Godek2 drawer, En Ahmad kuarkan cite Thunderbirds ni. Aku pun xtau wujudnya cite tu tp En Ahmad kata masa kecik2 dia layan katun Thunderbirds ni. Tapi yang movie ni, dia pun xtengok lagi. Ok la tu, so kami pun layan..
 
 Thunderbirds is a 2004 science-fiction-adventure film based upon the television series of the same name of the 1960s, directed by Jonathan Frakes.
 Cite ni biasa2 je la pasal family superhero la konon2 penyelamat bumi. Cuma bila aku tengok, terperasan la si minah yang nama Tintin ni. Dalam cite ni dia watak budak2, tapi mmg familiar sangat dengan gaya, senyum n muka dia. 
 
Sekali bila review pelakon...ooo patutla familiar.. rupanya..
 
dia Heroin High School Musical. Ni time dia kecik2 la. 
Hmm untuk yang suka minah ni, boleh la layan cite ni. hehe tu je nak cite..
 
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Tuesday, January 18, 2011

.dah lama tak buka facebook

ng0meL by ummi 4 lagi tambah ng0meL Links
salam .~
 
aku ni bukan penggila or penggemar fb la kot. even time kecoh2 ckp fb nak tutup pun aku xrasa langsung nk buka2 check fb. ntahla nape. 

dulu mula2 mmg asik fb je, apa2 pun nk update status kt fb tu. dpt lg jumpa kwn2 lama kat fb, lg rancak aku dgn fb. tapi lama2, kalau bukak pun sbb nk update gambar je, tu pun rasanya dah jarang-jarang sangat.
.

paling2 pun mlm2 b4 tido, sambil2 nyusu afiq aku kelik2 gak la fb kat hp. tu pun on.. baca sikit2, then macam xtau apa nak belek, aku tutup balik. bosan.
.
tapi ni ada info aku nak share dgn korang pasal fb. 
aku amek dari fb En Ahmad jugak pun hehe. Ok kan,sharing is caring..

1) What Your Facebook Profile May Be Telling ID Thieves

2) 7 Things to Stop Doing Now on Facebook
 
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Monday, January 17, 2011

CONTEST PIC hitam putih PALING COOL !

ng0meL by ummi 7 lagi tambah ng0meL Links
salam .~
 
.nak join C0NTEST pulak.
anjuran si gadis bermata coklat - siti fatimah!
.
~. ni gambar banner siti fatimah.~
.and ni gambar yang aku saaangat rasa cool n sukaaa.
 
Kalau aku menang RM100, aku nak handbag p0nj0t yang s0meL
.sebagai salah satu syarat, aku tag diorang ni:
1) mamawafiQ
2) ayunaufal
3) ct nurkhijah
4) umme maisarah
5) nabilah

and kalau nak tau lebih lanjut.. sili klik SINI ye!

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Saturday, January 15, 2011

How to dry out a cell phone

ng0meL by ummi 12 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 
cheewahh tajuk n3 b0leh tahan ye. Ni ada inf0 nak share ngan k0rang semua, aku dapat dari SINI.
 
~. (Photograph by J. Muckle/Studio D. Ilustrations by Gabriel Silveira) .~
Nampak tak? Perasan tak? Haa tu gambar tunjukkan handphone yang direndam eh tak tak, di masukkan dalam beras. Kenapa? Haaa meh sini I cerita, ok.
.
Dulu, dah 2,3 kali jugak la hp aku masuk air. Dengan lebih clear, masuk toilet bowl la. Sila percaya, ok. Ada yang aku berjaya selamatkan dan ada yang tidak. Tapi yang tidak tu pun aku dah cuba sedaya upaya nak selamatkan sebenarnya. Caranya? Jangan ditanya,ok. (>.~)
.
Jadi kat sini aku nak bagi tips yang aku dapat dari website Popular Mechanics [dot] com and aku nak share dengan k0rang.
.
1) Mula-mula, cepat-cepat tanggalkan bateri. Xyah susah nak tekan butt0n on-off tu, cabut je bateri. Takyah juga nak try on hp tu sebab nanti b0leh jadi short out the circuits. Kalau boleh, tanggalkan sekali SIM kad dan memory kad yang ada.
.
2) Bila bateri dah ditanggalkan, tiba masa untuk keringkan hp k0rang,ok. Memang b0leh kalau nak biarkan hp tu kering sendiri, tapi lambat la kan. Jadi better kalau b0leh anginkan kasi cepat lg kering. Cuma, JANGAN sekali-kali guna hair-dryer sebab panas tu boleh rosakkan dalaman hp tu.
 
3) Last skali, gunakan pengering untuk make sure saki-baki lembapan dalam hp tu betul2 clear. And cara yang paling senang ialah gunakan beras. Masukkan je hp korang tu dalam semangkuk beras (make sure tenggelam habis) semalaman.
Lagi 1 cara yang berkesan, boleh gunakan silica gel (yang selalu di pack dalam kotak kasut or handbag yang baru beli). Cara sama, just kena la guna banyak2 silica gel tu.
.
So, selamat mencuba! 
(tp jgn pula ada yg sengal nk g rendam hp dlm air then try cara ni!)

info dari: How to Save Your Wet Cellphone: Tech Clinic [Popular Mechanics]
 
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Friday, January 14, 2011

14th January ~ afiQ son's 2nd birthday!

ng0meL by ummi 4 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 

harini Ahmad AfiQ, anak I yang 2nd tu dah 2 tahun.. 

Dah besar dah dia. Mulut makin rancak bercakap & menyanyi. Tak plan p0n nak celebrate ke, nak beli cake je ke, nak beli hadiah apa pun xterfikir. Ntahla kit0rang ni jarang2 nak celebrate 0ccassion macam ni. Kalau wat pun gitu2 je as reminder la kan.. kang nanti ada yang cakap kit0rang ni tak ingat bestday anak sendiri hehe. 


Ingat.. n wish, hugs, kiss, muah2, penyet2 semua dah! Bukan harini, tadi pagi je.. hari2 pun macam tu jugak. Sebab hari2 pun um0 dia meningkat jugak. Cuma harini special la.. 


Sebut pasal birthday, mesti ada cake kan? tak besar pun sep0tong pun jadilah macam celebrate birthday Kakak yang 1st dulu. C0mel je. Masa birthday afiQ yg 1st last year pun beli cake gak.. 3 p0tong kot. Cukup la untuk kami 4 beranak.. nanti membazir pulak, kan. 
.
Oklah.. dah set nak beli kek la! 
 Bila bukak g00gle nak carik gambar cake.. wahhhh rambang mata! hmm kena gak g carik kek la. Boleh makan2.. 
tapi sebelum tu, j0m layan pics dari g00gle!





 
Semoga afiQ membesar dengan sihat, cergas dan ceria. Jadi anak yang s0leh, sayang mama, ayah n Kakak especially. Yang paling penting.. afiQ b0leh jadi penjaga Kakak n adik kalau mama n ayah xde, ok sayang!
.
Menyeetttttt afiQ (penyetttttt afiQ)
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Saya suka bermain dengan c0ding

ng0meL by ummi 2 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 
Hye all.. hehe template blog berubah wajah lagi. Semangat aku bangun pukul 5 pg nak wat kerja ni. Bukan apa, cam semak pulak bila tengok blog 3 column aku sebelum ni. Even ada yang siap tanya mana dapat background macam tu.. nanti ada time aku bgtau, ok. Hope yang ni lagi better eh.
 
~. di petik dr G00gle Images .~


0wh2.. maybe juga sebab sebenarnya aku memang suka and dah jatuh chenta dengan tukar2, adjust2 c0ding kat edit-html tu. Seronok rasa kalau kita wat something tu menjadi.

Ada lagi yang nak di tambah tp Insya-Allah bukan widget2 yang akan memberatkan blog. Cuma nak kena cari balik mana2 yang hilang je.

Anyway hope u all enjoy masuk sini ye. Pis!

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Wednesday, January 12, 2011

Sengal Zone : Jenama Handphone Ku !

ng0meL by ummi 5 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 
kali ni aku nak buat entry special pasal blog s0rang mamat sengaL neh. Eh, sejak bila aku cadang nak wat review blog hah? Bukan.. bukan.. ni bukan review blog lah, ni saje nak j0in segmen baru si mamat Udin ni. Blog dia Sengal Zone and dia gelar diri dia 'Sengalman'. Apa punya SengaL daaa.

Whateverpun, segmen dia ni menarik sebab b0leh aku nak war2kan hp baru aku.. hik hik hik. Aik?? hp baru lagi? Hahaha... ntah yang dah ke berapa belas ratus ribu kan hp aku ada. Asik tukar2 jek. Kay0 sangat ke hapa? hehe... ok nak tau cite, j0m scr0ll bawah.

Mula2, layan header SengaLZ0ne dulu ye..
 
 

Aku pakai hp paling murah kat d0nia ni, tahu tak? Yelah, asik beli.. hilang.. beli.. hilang... b0ring En Ahmad jadik laki aku yg setahun 16 kali kena bg hadiah hp xkira apa ocassi0n, kan? last2, dia kata ni yang last! Tadaaa...

~. the nokia x3-02 touch n type .~
Macam aku cakap tadi, hp ni yang paling murah kat d0nia ni, ok. Xcaya? Betulll! Sila percaya sebab En Ahmad dapat FREE bila upgrade Maxis plan. Ada pr0motion Maxis jadi antara pilihan hpnya, En Ahmad pilihkan aku hp ni. 0k la kan.. aku xdemand pun.. dah nak bagi, aku rembat je ekekeke.
 
 
Gila aku sayang hp aku ni 0keyh sebab:
1. En Ahmad (laki aku) bagi 
2. Sempena birthday aku last m0nth 
3. Ni antara hp tercanggih aku penah pegang
4. En Ahmad kata kalau ilang lagi... dia sedih n 
taknak belikan lagi dah (sila jgn percaya hahaha) 

Ok2... dah abeh pr0mote hp kesayangan aku.. j0m ziarah blog Sengal Zone pulak, ok!

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Kurang COCOK

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 
1st of all, n3 ni aku cedok a.k.a copy paste dari blog KahKahKah. Banyak gile info kat sini yang k0rang boleh dapat. Tapi aku xdela sengal sangat main kopi pes bulat2.. aku adjust sikit ikut gaya aku la hehe. Selamat membaca!
Adalah s0rang ni, nak mencarik maid a.k.a pembantu rumah. dah g agensi dapat la t0p 3 untuk dia pilih2...
.
Si tuan rumah ni tanya soalan lazim pada bakal2 maid dia la. kesemuanya sama antara ketiga-tiga calon tu... sapa nama... umur... status... pengalaman kerja... bla2..
 
 calon 1..
 Sapa nama?
Erni
Umur berapa?
22 tahun, tuan
Berkahwin atau belum?
Ahh..tuan... masih bujang
Kenapa tak kahwin?
Belum ada yang COCOK.

calon 2..
Sapa nama?
Esah
Umur berapa?
24 tahun, tuan.
Berkahwin atau belum?
Sudah tuan...sudah ada yang COCOK.

calon3..
Sapa nama?
Piah
Umur berapa?
23 tahun tuan.
Berkahwin atau belum?
Ahh..tuan...sudah bercerai.
Aii..muda-muda lagi dah bercerai?
Kurang COCOK tuan...

 gitulah bunyinya.. haha jangan tanya apsal aku pilih n3 lawak ni, ok. Ntah hapa2, kan? Sighs...

~. klik untuk baca lagi clear .~
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

entry special untuk c0usin aku

ng0meL by ummi 2 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 
k0rang teng0k ni..teng0k betul2!
 
 
ada special entry untuk aku and adik2 aku. Thanx tu my dearest (up sikit) cousin CT Nurkhijah.. rajin dia wat n3 pasal kami bl0gger2 picisan neh (ewah).
 

Cousin aku ni aku panggil dia Ijah.. ala2 nama manja dia d kalangan adik beradik la. Tapi dlm dunia blogger ni dia d kenali as CT (Ni turn aku nak promote blog dia pulak ni ececeh... kasi up traffic sikit, sama2 adik beradik kan. Untung2 dpt duit Nuff tu dia leh beli seketul 2 coklat best2 kat Langkawi tu untuk aku!) alalalala...
 
.
 
Cousin aku ni ada 2 blog sebenarnya n b0th active. Ni blog utama dia Naufal N Nureen. Naufal anak sulong dia, sama baya dengan Kakak Farah Sufiyyah, 5 tahun and Nureen pulak anak 2nd dia yang hehe kalau xsalah sama baya ngan afiQ juge masuk 2 tahun this year. Cuma bak kata CT, aku skrg tgh TERadvance sikit la sbb tgh tunggu time bulan 3 nanti insya-Allah tambah s0rang lagi anak. Pis!

2nd blog CT ialah TheColourfulIsland. Blog ni m0re to kedai 0nline CT n jugak banyak pr0mote C0ntest or GA yang ada kat dunia blog Malaysia ni. wahhhh! So sapa2 nak tgk C0ntest or GA terkini d pasaran, b0leh je dtg sini slalu. Very up t0 date, 0keyh! N sapa nak ode barang2 dari Langkawi.. silalah c0ntact CT okeyh, rasanya dia akan brusaha nak t0l0ng kawan2 hehe.
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Tuesday, January 11, 2011

taknak g school

ng0meL by ummi 2 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 
cite ni minggu lepas lagi, aku peram sebab xd0k m00d nak cite. Sekarang k0n0n m00d dah ada k0t sebab tu ringan je jari jemari aku yang runcing lagi halus tulus mulus ni menaip <- sila percaya, ok.
 
Last week baru 1st week sekolah bukak untuk sesi 2011. Untuk Kakak, tahun ni dia belajar kat sekolah baru, kawan2 baru, environment baru. Mula2 memang dia hepi and antara yang str0ng kat school (bg new student mcm dia la). En Ahmad k0men maybe sbb dia dah dapat w0rst pengalaman kat sch00l dulu, s0 this time she sh0uld be 0k.
.
tapi tu lah, anak sul0ng i yang princess ni sungguh berjiwa sentimental and lemah lembut berbudi pekerti mulia (macam mak dia haha). jadi kalau ada kawan2 yang agak kasar sikit especially budak b0y yang agak suka nyakat n usik2 girl, memang dia sangat xsuke. Cuma kakak ni jenis bukan yang mengadu keburukan orang. Kalau balik school memang mulut dia rancak cerita itu ini tapi bab nak cite buruk2 tu susah nak dengar.
Nak dijadikan cerita, Khamis last week dia nangis2 xnak g school. Heran.. 2 3 hari lepas hepi je. ambil dia petang2 pun hepi je. Ada juga 2 3 budak dia babai2. Bila push2 tanya esoknya baru dia bgtau ada budak b0y tu selalu tolak2 dia. Terus kitorang tanya teacher dia. Memang ada s0rang budak ni yang agak hyperaktif, kadang2 dia tarik rambut budak girl, t0lak2 pun adalah juga. Then minta la teacher dia t0long teng0k2kan.
Alhamdulillah... harini tadi pagi hepi je nak g school. Semalam tanya pun, dia cakap budak tu dah tak kacau dia dah sebab teacher dah marah dia. Hehehe.. bukan nak suruh teacher tu marah budak tu tapi oklah yang penting anak I hepi kat school dia. tujuan nak stadi tuntut elmu, kan? harusla pergi dan balik dengan rasa ceria, bet0l kawan2?
.
~. Kakak dengan uniform baru .~
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

terkentut dalam lif?

ng0meL by ummi 8 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 
Al kesahnya satu 0rang ni, dia baru keluar dari lif. S0rang2. Masa pintu buka n dia keluar, ada 2,3 0rang tengah tunggu kat luar nak masuk. Beria 0rang ni xbagi orang2 kat luar tu masuk. Siap offer suruh g naik lif lain lagi. Yang orang lain tu ikut je la sebab tengok dia ni semacam je..
.
tapi dia xperasan yang lif tu dah gerak naik balik. yelah, dah xtahan pintu tu, naik la kalau ada orang tekan kat atas, kan? Sekali... bila pintu lif terbuka je n orang masuk... hahahaha.. cengginilah rupanya!
.
 
Rupanya dia dah tak tahan sangat nak terkentut tadi.. nak c0ver line konon, tahan la lif xkasi 0rang naik, dengan harapan xlama lepas tu hilang la bau! hehehe tapi kant0i jugak bila lif tu sampai bawah balik, org yang keluar dari lif d0k maki2 sapala yang melepas dalam lif tadi!
.
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Monday, January 10, 2011

Pasar Malam Jalan Tar

ng0meL by ummi 5 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 
Jalan Tar ke Jalan TAR? Ok2, whatever it is, aku bukanla nak cite pasal Pasar Malam tu pun ekeke. Saja bagi tajuk entry macam tu, senang korang nak carik.
 
 
Sabtu lepas, kami hampir2 g Pasar Malam Jalan TAR.Tapi xjadik sebab dah lepas maghrib baru nak bertolak dari Putrajaya.. entah pukul bape nak sampai kan? Last2, g je Pasar Malam Bandar Baru Bangi. Tapi tu pun aku xsampai sana.. fikir2 pasal parking yang susah gile and kalau ada luck, oklah.. disamping bawa pulak budak kecik berdua itu, maka En Ahmad je sama Om Didi', Cik Kam & Wak Su yang pergi. Aku, my sisters in law and budak2 singgah McD Bangi je lepak sana.
 
Oh, Om Didi', Cik Kam & Wak Su sedara sebelah arwah mak En Ahmad. Om Didi' & Cik Kam dari Australia (dah bermastautin kat sana), Wak Su dari Singapore. Dua2 negara tu susah bangat katanya nak dapatkan Pasar Malam macam kat Malaysia ni jadi memang heaven la diorang. Betullah orang cakap Malaysia ni syurga makanan eh. Borong sakan! Sekali beli ayam percik sampai 8 ketul! Tu tak kira menu lain lagi hehe.
 
 
Mana cite Pasar Malam Jalan Tar nya? Xtually dah lepas Sabtu, kena tunggu next Saturday la nk dapat cite Pasar Malam Jalan Tar lagi kan? Tapi hari Ahad kami mamang pergi Jalan Tar pun. Our Aunts and Uncle nak try tido hOtel pulak. And diorang memang target nak carik h0tel murah2 kat area Jalan Tar. Senang nak carik makan katanya hehe. Diorang ni seriously bukan macam kita yang kalau carik h0tel nak yang cozy saja. Tak kisah janji selesa, murah and senang nak jalan2. And xpeduli pun bab s0ping2 barang ni sebab kat sana pun boleh dapat jadi xperlu nak travel jalan2 and nak kena bawa barang banyak n berat2 kan? Buat tambah tambang kapal terbang je nanti.

Dah dapat h0tel less than RM100 semalam, kebetulan pulak h0tel tu betul2 tengah Jalan Tar, depan Mydin tu..ada pulak sebelah tu kedai mainan budak2. Alamak.. si afiQ yang lena tak nyenyak tadi terus bangun n wat perangai! Seri0usly aku xpernah tengok dia macam tu. Siap berlari dari situ n merajuk kat tepi kedai lain. Nasib baik dia tak berlari terus ke jalan raya! Mau gugur jantung aku tengok. Adoyai afiQ.. pastu semua xkena n buat perangai. Even dah belikan kereta mainan yang sama macam yang org kedai tu pamer, dia xnak..nak main kat situ, jam2 tu jugak. Dah la tengah jalan sempit tu, orang lalu lalang tau je lah..
.
Last2, angkat jugak, meraung pun meraungla.. lepas makan kat food court Semua House, kitorang terpaksa gerak balik sebab si afiQ still wat perangai xnak duduk pulak. Geram betul aku. Dah la bukan senang nak g Jalan Tar tu.. dah sampai wat perangai pulak. Haduhs... tapi bukannya aku marah sangat xdapat beli apa2, cuma geram dengan perangai dia yang makin menjadi. Agaknya betul kot orang cakapbudak nak dapat adik ni perangai dia lain macam sikit... nak ngempeng (bahasa Jawa means melekat) je!
.
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

Thursday, January 6, 2011

c0klat penyelamat m00d

ng0meL by ummi 6 lagi tambah ng0meL Links
salam~
 
tengahari time tengah berehat2 relax2.. dapat sms dari baby-sitter afiQ
askum umi blh xamek afik xlebih dari kol 6ptg. bnyk lagi kerja akak nk buat blah ptg smpai mlm....bla bla bla...
gitulah sikit sebanyak msg dari baby-sitter tu. aku pun tanpa fikir panjang, aku reply ckp:
ok, Insya-Allah. 
then aku forward sms tu kat En Ahmad.
Hadoila.. baru je aku wat entry aku seb0k, bizi etc etc kena balik lambat bla bla bla.. dapat pula sms tu. Tension...
  
balik petang, aku amek kakak kat taska bawah. Layan kakak main swing jap kat playground baru teringat En Ahmad ada hal nak kuar bawa Aunts and Uncle dia dari Australia yang sampai tengahari tadi.

Sekali, diorang bgtau ada bawa c0klat dari Australia untuk kitorang! Wahhhh! Memang kebetulan bet0l tekak rasa nak kunyah c0klat... apalagi... terus aku buka peti ais.. oh! sungguh penyelamat m00d aku untuk malam ni hehehe.
 
~. c0klat import obersea sungguh yummy! .~
 .
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog