Tuesday, May 17, 2011

impian dah tercapai, tapi...

ng0meL by ummi
salam .~
 
Korang percaya tak kalau aku kata berat aku selama ni dalam lingkungan 39-40kg je? Betul.. sungguh underweight even anak 2! Dilema tau kurus sangat ni, xcantik la orang kata kan... tak selera mata memandang. Jadi, aku memang teringin sangat nak gemok! i mean berisi la...  
 Tapi bukan senang ok nak berisi sebab aku ni genetiknya mak ayah mmg kurus tambah lak bila check2 kadar metabolisme dalam badan aku ni tinggi, makan je kena bakar, makan je kena bakar.. mana nak jadi isinya! That's y aku suke sangat nak pegnen.
 
First time pegnen, berat aku naik sampai 60kg! Memang kalau tgk naik ke 60kg tu apalah sangat kan.. ada orang naik sampai 80kg... Tapi sebab aku start dengan 39kg... mmg ketara rasanya. Hepi banget!!! Rasa mcm hari2 nak pegnen je, eceh! Time tu ramai yg cakap aku cantik, berseri, hehe.. hepi la kejap. Bila dh besalin, berat aku terus jatuh balik ke asal... huhu sedey! N kekal sampaila aku pegnen balik anak ke-2. N again, habis je pantang berat aku balik ke 40kg sampai la aku pegnen anak ke-3.
 
 Kali ni aku mmg berazam sangat nak try sedaya upaya taknak lagi turun sampai 40kg sbb rasa cam penat la kurus2 ni... Tambah lak kali ni En Ahmad bagi semangat n sokong sangat supaya berat aku ideal, no more underweight! 
 
So... agaknya berkat doa laki bini hehe Allah pun makbulkan... time nak g checkup Arissa sebulan, aku perasan seluar aku dah xleh pakai... baju pun dah ketat semacam. Sekali check... rupanya berat aku 48kg! Mak aiii, maunya seluar baju semua dh xleh sarung!
 Hepi..hepi.. Allah saja yang tahu betapa hepinya aku. Kalut juge kira2 BMI, tapi Alhamdulillah memang ideal! hehe... En Ahmad, Kakak.. pun turut hepi untuk aku.
.
Cuma yang tapinya.. heh, baru sampai cerita sebenar; dah jadi sikit mslh le.. suar aku semua saiz 25 or xs sblm ni.. baju pun klu tak xs, size s. Sekarang aku kena pakai suar size 28! Baju harusla M kan.. dah semua kain baju kena bungkus masuk plastik beg. Serius, 1 pun dah xleh pakai.. sedih la pulak..
.
Sekarang ni.. kelam kabut aku minta mak tlg jahitkan baju kurung 4,5 pasang untuk masuk kerja bulan depan. Seb baik mak aku pandai jahit baju.. kalau nak hantar tempah, mau lepas raya baru nak siap. Tu tak kira upah jahit lagi tu... hadoi gak la. 
 Tenkiu2 mak... saaayang Mak! Hehe... hepi Mother's Day! n hepi Teacher's Day gak!  
p/s: mak i teacher i dulu masa sekolah!
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

1 lagi tambah ng0meL:

izan mama mia on November 18, 2011 said...

salam..tahniah dah dapat berat yg diimpikan..banyak org kata,susah nak kurus tapi susah juga nak naikkan berat badan yaa..

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog