Sunday, January 2, 2011

wutt! wuttt!

ng0meL by ummi
salam oLs .~
 


s0meL tak tajuk n3? ni nak story pasal Myvi Acu Sarah la neh. Apsal wut wutt!? Haha teruskan pembacaan, ok.
 

Kalau u ols nak tau, Acu ni adek aku yang bongsu.. baru je dapat kerja as cekgu fizik kat sekolah kat Ipoh. So atas alasan dah ada gaji tetap sendiri disamping mampu and perlu, kami tulun2 la dia dapatkan kereta idaman dia tu. Nak ikutkan mulanya Acu dah berkenan sangat dengan Myvi Limited Edition neh.


Siap kitorang p tengok kat store perodua lagi sebab bila dah diskas2, rupanya myvi LE ni xdok abs (anti-lock braking system) yang mana ciri ni terrrsangatlah pentingnya ada pada semua keta. 
An anti-lock braking system (ABS) is a safety system that allows the wheels on a motor vehicle to continue interacting tractively with the road surface as directed by driver steering inputs while braking, preventing the wheels from locking up (that is, ceasing rotation) and therefore avoiding skidding.
An ABS generally offers improved vehicle control and decreases stopping distances on dry and slippery surfaces for many drivers; however, on loose surfaces like gravel or snow-covered pavement, an ABS can significantly increase braking distance, although still improving vehicle control.[1]
Since initial widespread use in production cars, anti-lock braking systems have evolved considerably. Recent versions not only prevent wheel lock under braking, but also electronically control the front-to-rear brake bias. This function, depending on its specific capabilities and implementation, is known as electronic brakeforce distribution (EBD), traction control system, emergency brake assist, or electronic stability control (ESC).
Bukan rupa paras je yang penting, bawak kete ni ciri keselamatan la yang paling penting, ye tak? Aku cakap ni pon base on pengalaman pakai kereta ada abs dgn xdok. Masa pakai Viva aku dulu yang ada abs, kami nyaris2 terlibat dgn xcident yang dasat! Seriously nasib baik ada abs! Masa pakai myvi aku skrg, xdok abs, tu yang happened xcident 2 yrs ago yg menyebbkan Kakak patah kaki kanan! Sian Kakak.

Maka dengan itu, Acu decide untuk amek myvi Premium dengan full specs including ciri2 yang ada pada myvi LE (bluetooth+usb) plus dengan air bag dan abs! Bayar lebih kurang je pon... just kaler LE tu xdapat la kan..

Okey2, balik pada cite wut wutt aku ni. As promised, dengan dealer produa kami tu (aku beli Viva dgn dia gak) Last Friday myvi yang Acu tunggu2 dah pon boleh amek. Kami g kat Pusat Servis Perodua Presint 14, Putrajaya. Doket ja pun. Acu xdok utk rasmikan kereta baru dia sebab dia ada hal kat Ipoh, jadi akulah yang merasmikan... Tadaaaa!

 ~. Kakak bukan main posing .~


~. Haaa nilah rupa wut wutt Acu! WUT 2995 .~
 
Mamat tu Faez, dealer Perodua yg banyak tulun kami. Harini pagi2 lagi Acu msg dah test drive wut wutt dia. Ok Acu... drive careful ok. Take Care..

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

2 lagi tambah ng0meL:

siti nurkhijah on January 03, 2011 said...

no plat cantik la...
apasal keta cantik tak dak sistem yg penting cam tu? heran plak aku.
tak pa la, janji ciri2 keselamatan yg penting.. hat yg kaler tu nnt p cat sendiri...

nnt raya penuh la paking kat SP...

sis shuhada on January 04, 2011 said...

@siti nurkhijah:
strategi tu nk lariskan produk dgn kos murah sikit tp bila LE ja, harga leh up.
hahaha jgn wut wut tu ja yg ada kat dpn rumah dh la raya thn ni!

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog