Friday, January 21, 2011

suspen. anda pernah mengalami peristiwa macam ni?

ng0meL by ummi
salam~
 
 
sapa dok apartment or flet or kondominium or pernah dok kat jenis2 umah bertingkat2 ni? aku dok umah apartment.. kuarters kerajaan je pon. atas bawah umah ada umah orang. 
 
Hidup 'ramai-ramai'macam ni mestila macam2 karenah kan? korang kenal tak dengan jiran masing2? ada kenal gitu-gitu je ke or... kenal macam mak korang kenal jiran sebelah umah dia kat kampung nu? aku? hehe kenal gitu2 je. Agak-agak naik lif sesame then nak tekan tingkat tu ala2 terlanggar jari kat nombor sama, baru la nak.. 
"eh? jiran ke? dok unit no berapa?" hehehe...
 tapi untung gak aku ni tahu jugak masalah, peristiwa, berita, gosip.. eh? semua yang happened kat kejiranan aku ni sebab kat tempat aku tinggal ni sangat aktif dengan komuniti kejiranan. 
Even xdela g join segala aktiviti yang ada, tapi disebabkan adanya FB, semua yang happen dapat tau cepat je kat wall komuniti ni. aih...kata xlayan FB.. hahaha En Ahmad rajin dapat info kat email n direct kat hp, so ada je la dia info aku apa yang happen kat area umah tu. Xnak la jadi kera sumbang sangat kan?
 
Berbalik apa yang aku nak share kali ni... ada la rungutan pasal bising2 bunyi2 dari rumah jiran2 atas la bawah la tepi la yang agak2 mengganggu ketenteraman jiran lain especially malam2 hingga ke tengah malam.
.
Mostly yang ngadu tu pasal bunyi macam ubah2 perabot la, menggerudi dinding la tengah-tengah malam. Hmmm nak ikutkan kat umah aku sendiri ada gak bunyi macam tu bila si afiQ tu rajin nak tolak kerusi la, nak tolak kotak la, tapi xdela sampai tengah malam. N alhamdulillah rungutan tu bukan la ditujukan untuk umah kami pon hehehe.
.
Tapi yang pelik, ramai yang ngadu facing masalah macam tu n sebenarnya aku pun pernah banyak kali juga hangin dengan jiran atas ni. Time orang tido bukan je tengah malam, pukul 2, 3 pagi pun ada je dia nak alihkan perabot. Serious aku cakap, perabot, ok. Perabot yang macam almari ke, meja ke, kerusi ke.. rajin sangat hari2 nak ngemas kan? Tengah malam pulak tu.

Tapi bila fikir2... hmmmm adakah tu kerja....??? ntah la. Bila baca komen2 kat post FB tu, memang ada yang cakap dia dengar macam tu jugak tp pernah g check umah jiran atas rupanya penghuni time tu xde kat umah, balik kampung! 
Habis??? sapa wat kerja?? Jeng3...
Ada juga yang cakap, dengar bunyi dari atas umah, tapi sebenarnya umah dia dah paling atas... kalau atas tu just tangki air je. So???
.
Renung-renungkan la ye...

p/s: dulu pernah waktu tengahari ada jiran tumbuk sambal bukan main.. sekali dengar jiran lain sound..
"ooiii orang lain pun masak juge, pandai2 la alas lesung tu!"
terus dah xdengar bunyi tumbuk sambal tu. ekekekeke

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

10 lagi tambah ng0meL:

nabilah_2908 on January 21, 2011 said...

hehehehe...baik punya sound tu..terus senyap org yg menumbuk tu.. ;)

sy lak duk kt taman perumahan..ada gak masalah..anak org sebelah kuat menangis..bila menagis..jenis yg terjerit2..mcm la mak dia dera dia...padahal tak pun...

mak dia pun satu hal...tk reti nk pujuk anak..tiap kali anak nagis...dia letak kat veranda luar rumah....

dh menganggu jiran2...pernh gak sound..direct n indirect...tp mak dia macam tak faham je...tak tau dah nak buat mcm mana...

jom ke APA KATA HATI pulak,
KERETA MERAH KU

ibu_Arifa on January 22, 2011 said...

salam sis,
saya pun duduk rumah bertingkat juga. mmg tension kalo bunyi bising org renovate rumah, drill gitu kan..nak pulak bila anak meragak xleh nak tido siang.

tapi kak sis, pernah dengar ustaz pesan.. kalo umah atas tu selalu dengar bunyi bising..cthnya benda bergerak..bunyi mcm org lempar guli ker.. tp kita dah pasti bukan org dalam rumah tu yang buat..thats means bunyi tu dari "makhluk halus" lupa lah..nama apa benda tu..

sbb yg boleh tahu ni..sebab atas rumah MIL tu..selalu bising2..bunyi mcm org main guli lah..tp bila gi tanya ..tak de sape pun yang main. umah cina bujang jer pun. berbaur seram pulak komen ni.maaf yer.

azryNaiN on January 24, 2011 said...

mase ain mule2 pndah umh baglo 18 tgkat nie,mcm ain dgn waktu mlm.. klu owg maen guli tak pyh cete la..tiap2 mlm dgr.tp wt xtaw je.. bdk botak kecik wane ijau pon ade..dgaan mase awl2 pndah..
alhamdulillah bile wat mjlis bace yasin,dah kurag la gnguanye..

sis shuhada on January 25, 2011 said...

@nabilah_2908: hmm kat sini pun ada gak yg ank suka melalak tu.

husband akak siap g jengah umah n nk tepon talian nur tp bila g tgk bapak budak tu cool je. ntahla salah siapa..hehe.

sis shuhada on January 25, 2011 said...

@ibu_Arifa: ha'ah.. xtually yg kes bunyi guli2 tu pun dh biasa dgr. mmg confirm bukan jiran yg buat pun. so diam je la.

ni kes terbaru ni main alih2 perabot pulak hehehe.

tp kita niwat2 paham je la eh..

sis shuhada on January 25, 2011 said...

@azryNaiN: whatt?? biar betol ada budak botak warna ijau tu??

serammm la pulakk huhuk.

abad on January 25, 2011 said...

salam kak...nak share jg crta ....
abad dok flat kompleks penjara........dok flat mcm2 karenah...kena lagi dok tgkt 4.......tgkt 5 dak bujang dok...biasalah bila yg bujang balik,cnform bising.....bunyi pintu pun dh ckp...kalo dia org nk ttp...sabo jeala....walaupun dlm ati ni sakit...coz kita ada baby...

alhamdulillah wat masa ni xde lagi bnde yg x di ingini berlaku........

Pirate on January 25, 2011 said...

owh... biasa... Biasanya kalu jd mcm tue.. Pirate akan terus serang. Kalu umah atas buat hal, pirate trus gi ketuk pintu umah dia kuat2. Skrg nie dpt jiran baru Org Cina... tiap2 pagi ptg dok asyik berasap2 ejr. Alim sungguh... skali asap masuk dalam umah Pirate... silapla... segala colok2 Pirate cabut padamkan api dgn kaki! trus xder lagi mcm tue

sis shuhada on January 26, 2011 said...

@abad: haha sabo je la kan, dh kita dok berjiran mcm ni..

sis shuhada on January 26, 2011 said...

@Pirate: amboi ganazz.. org tu xmrh xpelah haha.

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog