Tuesday, January 4, 2011

Kakak n her New School

ng0meL by ummi
salam~
 
harini masuk second day Kakak kat sekolah baru.
B4 this, last year hantar dia kat R.E.A.L Kids Putrajaya and Alhamdulillah memang dia improve sangat dari aspek education skills dia. Paling proud dengan her English and curiosity.
.
Tahun ni kitorang decide untuk hantar dia ke Little Caliphs a.k.a Tadika Alif Ceria kat Presint 18, Putrajaya. 1st reason tukar dia school sebab tadika ni tekankan Islamic-English-Creative pre-school program as compared to R.E.A.L Kids yang more in English eventhough ada juga agar basic Islamic program. Selain tu, of courselah sebab Tadika tu kat bawah blok apartment kitorang tinggal je. Bak kata En Ahmad, "naik lif tapi turun bawah" hehe.
 


Semalam aku tak post apa2 entry pasal daftar sekolah kakak what-so-ever sebab semalam even 1st day Kakak g school tu tapi it's not an official school day. Ala2 suai kenal dengan school, teachers, surrounding and new friends je la. Semalam pun pakai baju biasa je.
 
Hantar Kakak semalam dengan tilam, bantal, selimut, bantal busuk, botol susu, bekalan susu, toileteries, baju salin etc sebab tahun ni Kakak full day a.k.a day-care kat sekolah tu. Save cost and time jugak daripada hantar dia sekolah half-day, tengahari ambil and hantar pulak umah baby-sitter which means bayar tambah lagi untuk the next half-day tu. After all its time pun nak ajar dia stay full day kat school, kan. Nanti dah masuk sekolah betul2 xdelah jakun laks! Ngeh3.
.
So nak diceritakan basically Kakak nampak hepi.. tengahari masa lunch break aku ngan En Ahmad saje g jeng0k2 dia. Mula2 nampak cam m00dy je time mkn nasik. Tapi lepas tu, dia hepi balik. Dia kata dia ok and hepi. Siap tanya kenapa kit0rang tunggu dia lagi and tak gerak balik dari situ. Aisyeh! Ambil dia dari sekolah petang tu pun bukan main lagi mulut dia bercerita itu ini kat school. Ok la, kan..


~. bekfast b4 go to school .~
harini kakak g school pakai uniform @ sports attire. Ceria je dia, cam xsabar. And aku and En Ahmad pun tak sabar nak ambil dia petang nanti nak dengar cite2 dia first day belajar kat school tu.


~. afiQ pun ready nak g umah Umi dia .~
.
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

5 lagi tambah ng0meL:

Hany Razak on May 23, 2012 said...

Salam Sis,
Saya dah pergi tadika ni kt p18c.mmg best.
ada consult parents kat situ pasal education planning. sis minat tak nak simpan untuk anak?
RM100 sebulan jek. Nanti nak masuk uni tak payah pinjam PTPTN. Call saya 016-2220354. Saya pun kat Putrajaya je.

rin on September 07, 2012 said...

salam..
Saya nak tanye litter caliphs ni time cuti sekolah dia buka or tutup?saya tengah mencari nak antar anak tempat yang sesuai..

sis shuhada on September 07, 2012 said...

@rin:
salam. dia buka mcm biasa tp utk yg hantar childcare je. means klu hari biasa kita hantar sampai petang, mmg boleh hantar la. tp kalau cuti sekolah yg pajang tu, diorang maybe akan tutup juge seminggu kot.

Mama Zila on May 06, 2014 said...

Salam sis, Nak tnya lah, antara alif ceria dgn real kids mana lagi ok.
Ok dari segi build budak2 punye character and attitude. Sy lebih kepada nak diaorang berani, kreatif and independent.And boleh berckp in BI dgn confident eve salah pun x pe..janji berai. TQVM sis. hope dapat bantu

azila.manap@gmail.com

ummi on May 06, 2014 said...

@mama zila
well, kalau nak ikutkan pengalaman kami dulu, both tmpt bagus. Environment, teachers even students kat both Alif Ceria & Real Kids bagus.
Nak compare pun xberani sebab 1st school my daughter Real Kids tu masa age dia 4 tahun. Kat situ bhs utama English N nampak improvement dr segi pembelajaran & dr segi prckpan dia even kat rumah. Tp kita as parents juge kena rajin lyn dia ckp english la :-).
Bila masuk alif ceria, even diorg ada ajar english tp maybe bhs utama BM jd bhs prcakapan & pengantara even antara teacher-murid dlm BM kecuali time subject BI. Tp sbb dgn kwn2 pun bnyk ckp BM jd dia akn cenderung ckp BM. Again, peranan parents pntg kat sini utk terus je ckp english dgn dia so that english tu xhilang. Sayang.. kalau english dia hilang kan :-(

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog