Saturday, January 15, 2011

How to dry out a cell phone

ng0meL by ummi
salam~
 
cheewahh tajuk n3 b0leh tahan ye. Ni ada inf0 nak share ngan k0rang semua, aku dapat dari SINI.
 
~. (Photograph by J. Muckle/Studio D. Ilustrations by Gabriel Silveira) .~
Nampak tak? Perasan tak? Haa tu gambar tunjukkan handphone yang direndam eh tak tak, di masukkan dalam beras. Kenapa? Haaa meh sini I cerita, ok.
.
Dulu, dah 2,3 kali jugak la hp aku masuk air. Dengan lebih clear, masuk toilet bowl la. Sila percaya, ok. Ada yang aku berjaya selamatkan dan ada yang tidak. Tapi yang tidak tu pun aku dah cuba sedaya upaya nak selamatkan sebenarnya. Caranya? Jangan ditanya,ok. (>.~)
.
Jadi kat sini aku nak bagi tips yang aku dapat dari website Popular Mechanics [dot] com and aku nak share dengan k0rang.
.
1) Mula-mula, cepat-cepat tanggalkan bateri. Xyah susah nak tekan butt0n on-off tu, cabut je bateri. Takyah juga nak try on hp tu sebab nanti b0leh jadi short out the circuits. Kalau boleh, tanggalkan sekali SIM kad dan memory kad yang ada.
.
2) Bila bateri dah ditanggalkan, tiba masa untuk keringkan hp k0rang,ok. Memang b0leh kalau nak biarkan hp tu kering sendiri, tapi lambat la kan. Jadi better kalau b0leh anginkan kasi cepat lg kering. Cuma, JANGAN sekali-kali guna hair-dryer sebab panas tu boleh rosakkan dalaman hp tu.
 
3) Last skali, gunakan pengering untuk make sure saki-baki lembapan dalam hp tu betul2 clear. And cara yang paling senang ialah gunakan beras. Masukkan je hp korang tu dalam semangkuk beras (make sure tenggelam habis) semalaman.
Lagi 1 cara yang berkesan, boleh gunakan silica gel (yang selalu di pack dalam kotak kasut or handbag yang baru beli). Cara sama, just kena la guna banyak2 silica gel tu.
.
So, selamat mencuba! 
(tp jgn pula ada yg sengal nk g rendam hp dlm air then try cara ni!)

info dari: How to Save Your Wet Cellphone: Tech Clinic [Popular Mechanics]
 
*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

12 lagi tambah ng0meL:

♥♥ eija ♥♥ on January 15, 2011 said...

info yang bagus nie hehe..
thanks sharing :)

ikeen on January 15, 2011 said...

owh..intersting =)

Tasha on January 15, 2011 said...

nice way to save ur handphone. yeay!

sis shuhada on January 15, 2011 said...

@♥♥ eija ♥♥:
sharing is caring.. pis!

sis shuhada on January 15, 2011 said...

@ikeen:TQ :)

sis shuhada on January 15, 2011 said...

@Tasha: yup, sure it is!

Qaseh dalia adelia on January 15, 2011 said...

patutlah time nak masak nasi ade fon adek...adehhh igt kan jatuh dalam beras

nabilah_2908 on January 15, 2011 said...

teringt kat kawan sy....fon dia terendam dalam baldi..cepat2 dia ambil fon..thn guna hair dryer tuk keringkan air...

kira dia bernasib baik la...sbb fon boleh on lepas tu.. ;)

thnks tuk info ni...sngt berguna.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
GIVEAWAY YANAMIB

She's retarded on January 16, 2011 said...

nice info!

sis shuhada on January 17, 2011 said...

@Qaseh dalia adelia: haha ye ke? pandai dia eh..

sis shuhada on January 17, 2011 said...

@nabilah_2908:
akak dulu lap2 pakai tisu je sbb xde hair-dryer tu.

ntah2 klu ada dulu pun akak pakai.. hehe

sis shuhada on January 17, 2011 said...

@She's retarded:
TQ..

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog