Sunday, May 30, 2010

rumah baru I

ng0meL by ummi 12 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Hi all~. I suke rumah baru I neh. U all suke tak? 

Dah lama dok pikiaq nak tukar carpet.. tapi cam tak berani sebab malas nak godek2 carpet baru, plus takut ilang sumua2 gadget yang I ada neh. Sekali try test... I berkenan pulak dengan carpet biru ni. Tema pun tak lari... ok la kan. Hmmm pasni ingat nak ganti papan tanda tu pulak. tengah carik idea neh. Tunggu ye.. (^.~)


~jom klik sini~

Thursday, May 27, 2010

aku peserta EXPLORACE!!!

ng0meL by ummi 6 lagi tambah ng0meL Links
salam. 

Baca tajuk betul2, ok. Haaa korang memang tak salah baca. MEMANG aku join explorace!

Last weekend aku pergi kursus anjuran Kementeian aku. Lama gile tak g kursus and tinggalkan anak-anak ni tapi kali ni memang aku nekad nak pergi sangat sebab;1.kalau x g xtau lagi bila peluang dtg org nak ajak aku g kursus sdgkan mmg wajib g kursus 7 hari setahun at least. and 2.bila baca antara aktiviti dlm kursus tu ada EXPLORACE.. memang melompat la aku nak g! Selama ni dok geram je tgk explorace ke amazing race ke kat TV.

So after minta izin En Ahmad, aku pun bg kata setuju ngan urusetia. Aku tak tido otel selama 2 mlm kursus tu sbb si afiQ nak kena breastfeed malam2. Nak bawa satu family pulak cam tambah kos je sdgkan boleh je klu nak ulang alik pun. So, malam je En Ahmad and anak-anak datang amek aku, balik umah.. tido kat umah. Sok pagi2 anto aku g otel balik hehe.


Kursus ni di handle oleh hushim motivational and counselling consultancy. Semua isi kandungan kursus diorang yang arrangekan. Bagi aku... aku memang enjoy sangat sebab memang aku sangat need untuk lari dari kerja kerja n kerja. And isi kursus ni sangat tak beban dengan ceramah, ceramah n ceramah.


Nak cite pengalaman explorace aku...

Kami dibahagi 5 groups and each group ada 8-9 peserta. *Hahaha memang la tak macam explorace kat TV tu, ok. So nak tentukan group mana lepas dulu (gap antara each group yg start is 5 minutes which is agak lama jugak le), kitorang kena main games and sapa yang menang dapat points yang akhirnya dikumpul untuk tgk group mana dapat banyak, diorang dapat clue dulu n jalan dulu.

Gedebak gedebuk berhempas pulas tak kire malau or segan, group aku dapat 3rd place utk gerak. Harus la ok bila aku menang 1000points utk sapa paling kurus! 

 *gaya seorang pemenang*

Tengok group 1st dapat sms n gerak dulu, kami dah melompat2 tanya dah dpt sms belum? Then group 2nd pulak. Bila time kitorang, dapat sms tanya soklan: Kalau semua kambing jadi ikan, ikan jadi apa? Zasss one of ahli group bg jawapan. Reply sms, dpt jawapan BETUL. Jumpa fasi kat depan otel.

1st task; 1 man, 1 woman ambil 1 biji telur each, telan.  Raw, ok. Heheh.. ada volunteer. Aku mmg xsanggup la... pleaseeee... Done. Dapat sms bg clue - Gerak ke Masjid Jamek, cari Wisma Kraftangan n naik tingkat 9. Kat sana jumpa Mr Jeeva n dapatkan chop.
~aksi ina n azizul (ustaz) makan telur mentah~

Explorace kitorang ni tengah2 KL and naik je LRT, senang. Cuma.. sepanjang perjalanan tak boleh jauh dari each member dalam radius 5 meter and kena dapatkan as many as can nama penuh n ic orang awam yang jumpe. Tu yang trill kat explorace ni. Pergh... sapa senang2 nak bagi ic no kat strangers, ok.

Aku memang xcited sebab most of my group members tak tau sgt jln KL especially bab naik2 LRT ni tp aku mmg master dah *hehe blagak jap. Mau taknya, 5 tahun aku dok KL before pindah putrajaya and LRT memang main transport aku la. Cuma dah ingat2 lupe hehehe.

2nd task; nak dapatkan chop, kena belakon dulu. Watak ibu mertua dalam cite Ibu Mertuaku dgn dialog "Alla Kasimmm" dalam 3 version; Melayu, Cina n Tamil. Hahaha.... belasah je janji diorang bg cop. Sudah.. kitorang dapat clue soh gerak ke KL Sentral and dapatkan chop kat pejabat PTPTL kat sana.

*posing lepas penat berlakon~

3rd; Sampai KL Sentral... manalah nak carik PTPTL tu sebab rupanya duduk agak tersorok n kat tingkat 4. Adala sesat2 sikit and sempat kitorang sampai kat sana rite b4 ofice tu nak tutup! Yang best kat situ, bila kitorang minta nama n ic no, budak2 tu sporting je nak bg sebab diorang tau kitorang ni siapa n dari mana. Siap panggil semua yang ada dlm ofis lagi hehe.

4th; Then gerak pula ke Menara Telekom n dapatkan cop. Kat situ diorang tak bagitau nak jumpa siapa n g mana. Menara tu besar n banyak ofice, kedai, even klinik ada kat situ.  Cuma haritu Sabtu and mana ada ofis yang bukak pun. Hahaha tanya2 guard, last2 diorang soh g bilik security. Alhamdulillah dapat gak cop lepas penat convince abg2 security tu. Ngeh3 sempat gak paksa diorang n juga cleaner kat situ bg nama n ic no! Done.

Tapi on the way back, dapat sms soh jumpa En Fauzan untuk dptkan next clue. Kat situ rupanya dia suruh kitorang makan bawang 2 labu mentah2! Memang kerja gila aku buat, makan labu cam makan apple je sebab aku ni bawang goreng pun xmakan, apatah lagi bawang besar mentah2 cam tu! Memang sejarah n kalau tak pasal explorace... mamp** aku takkan makan! Bayangkan sampai kesudah kitorang naik LRT, jumpa orang ramai dalam peluh2 tu badan semua bau bawang! Haiyaaaa!

5th; Habis 2 labu bawang kitorang share ber-8, gerak pula ke Amcorp Mall kat Taman Jaya g Secret Recipe. Senang je diorang takde soh buat apa2, just bg cop n done. Dapat clue soh g Pasar Seni a.k.a Central Market. Perjlnan dr Taman Jaya ke situ agak jauh, dapat la berehat kat dalam tempat aircond tu. Hahaha.. sapa tercium aroma.. sori la ye...


6th; Kat CM kitorang kena jumpa pihak pengurusan and dapatkan cop. Kat sini rupanya agak susah nak dapatkan cop sebab diorang macam tak tahu apa jek. Siap minta ID card (pas kerja) untuk sahkan siapa kami. Nasib baik ada 1 of our member bawa pas kerja, kalau tak... ntah camno nak convince diorang. Siap, dapat sms soh g KLCC, kat DOME.

Oh, ya. Lupa.. 1 lagi yang kitorang kena buat in between explorace ni is kena siapkan 20 baris sajak bertajuk KETIAK! Memang aku pro gile sambil jalan sambil tulis sajak kat buku! hahaha. Member2 lain bg idea je. Dah nama race, kan mana sempat nak lepak2 cari ilham nak karang sajak. Mana terlintas, tulis je.

~aku; anak panah- sambil berjalan sambil tulis. terror tak? ngeee~

Haduh, sepanjang perjalanan dah tak kuase nak jumpa orang ramai minta nama n ic no lagi dah. Badan memang dah semacam je masing2. Kepala pun dah pening2 dengan bau n rasa bawang tu. Tapi bagus juge sebab bg idea untuk sajak ketiak kitorang tu hahaha.

Kat DOME tu kami berjaya pintas 2nd group sebab diorang g masuk dalam restoran sedangkan rupanya fasi2 semua kat luar. Kami memang xmau masuk, segan dengan bau badan n dressing cam ntah hapa2 haha.

~'ketiak oh ketiak! walaupun rupamu tidak dpt kulihat, namun baumu tetap menjadi poooojaan hatiku!'~

7th; Kat sini kami kena carik 5 orang awam untuk jadi juri sajak kami dan deklamasi depan2 diorang berlatarbelakangkan air pancut KLCC tu. Tak susah nak carik budak2 yang kebetulan duduk lepak je tepi tu. Ha... jadilah mangsa, ok. Yang lawaknya member2 group aku siap iakan bila diorang tanya ni explorace TV3 ke? Mana cameraman semua? hahaha... sorila dik ye.. abang cameraman dok kat tandas jap hahaha. Dari situ kitorang dapat 4ribu something dari 5ribu markah diorang kasi.Okla tu..

~zoom sket wajah2 juri2 kita~

8th; Pastu kitorang kena masuk KLCC balik n carik la mana2 kedai untuk dapatkan chop ke-6 kami. Pusing2, kami berjaya convince 1 kedai kosmetik. Mula-mula cam berat je nak bagi tapi kami minta juge, last2 amoi tu bagi la cop kedai dia. hehehe.

9th; Last sekali kitorang kena balik hotel (Vistana) and dapatkan cop last kat sana. Wahhh rasa tak sabar sangat nak sampai katil n rehat!

~sempat posing dlm LRT~

Settle semua... aku memang puashati gile. Tapi sorila banyak2 xdok banyak gambar nak tepek sebab memang xsempat pun kitorang nak bergambar bagai. Ingat nak menang je n dah dapat 2nd place tu memang best la bagi group kami.


Hadiah? hahaha... nama pun kursus gomen, nak hadiah2 apa? Dapat hepi2 n kenangan macam tu bagi aku dah cukup puas hati dah. Rasa kalau ada chance lagi, memang nak sangat aku join lagi. Hehehe...




~jom klik sini~

Tuesday, May 25, 2010

turn aku pulak

ng0meL by ummi 11 lagi tambah ng0meL Links
salam

Krakkkk... krakkkkk... (senaman jari jemari)

Uihhhh dah lama benoo aku tak ngarang kat kotak ni. Hoye2, I'm back! And kali ni aku bawak cite pasal aku pulak. Ha.... selama ni dalam blog sendiri ni kalau tak cite tepi kain orang lain, cite tepi gaun atau seluar anak-anak je kan. Ni turn aku pulak la nak inter-frame kat blog sendiri wehh..

Ececehhh apala yang aku nak cite eh? Saspen kan? Sebenarnya nak share cite2 katun yang aku suke jek hahak. Jom layan...

1. Pucca... comel weih katun n character dia. Bukan tu je, watak lain2 pun kelakar n sempoi habis!

2. Oggy and the cokroaches. Lawak bangang and sengal. Tapi memang patut layan, ok.


3. Shaun the Sheep. Hahaha... tengok gambar, layan cite. Innocent, siott.


Ada lagi 1 cite katun yg aku saaaangat suke tp aku lupa pulak tajuk dia. Ala2 Oggy jugak. Kisah 4 eko alien yang terperangkap kat bumi and try nak carik jalan balik. Dok lepak kat 1 umah tapi diorang selalu diganggu oleh manusia. So nak cover line yang diorang tu alien, diorang akan menyamar tukar2 rupa jadi manusia tp mmg kelakar ah cite t. Haiyya... camno leh tak ingat pun aku tak ingat huh.

Ok guys, itu je kali ni. Aku still busy dengan tugas hakiki and will try my best untuk support blog sendiri and kawan2 blogger lain, ok. Till then, jgn lupe check cite2 yang aku senarai kat atas tu.. heheheh.


~jom klik sini~

Monday, May 17, 2010

7 things to stop doing now on Facebook

ng0meL by ummi 6 lagi tambah ng0meL Links
salam. 


Aku nak share information ngan korang. Sharing is caring, rite? Information ni aku dapat dari SINI.

Using a weak password


Avoid simple names or words you can find in a dictionary, even with numbers tacked on the end. Instead, mix upper- and lower-case letters, numbers, and symbols. A password should have at least eight characters. One good technique is to insert numbers or symbols in the middle of a word, such as this variant on the word "houses": hO27usEs!

Leaving your full birth date in your profile


It's an ideal target for identity thieves, who could use it to obtain more information about you and potentially gain access to your bank or credit card account. If you've already entered a birth date, go to your profile page and click on the Info tab, then on Edit Information. Under the Basic Information section, choose to show only the month and day or no birthday at all.

Overlooking useful privacy controls


For almost everything in your Facebook profile, you can limit access to only your friends, friends of friends, or yourself. Restrict access to photos, birth date, religious views, and family information, among other things. You can give only certain people or groups access to items such as photos, or block particular people from seeing them. Consider leaving out contact info, such as phone number and address, since you probably don't want anyone to have access to that information anyway.

Posting your child's name in a caption


Don't use a child's name in photo tags or captions. If someone else does, delete it by clicking on Remove Tag. If your child isn't on Facebook and someone includes his or her name in a caption, ask that person to remove the name.

Mentioning that you'll be away from home


That's like putting a "no one's home" sign on your door. Wait until you get home to tell everyone how awesome your vacation was and be vague about the date of any trip.

Letting search engines find you


To help prevent strangers from accessing your page, go to the Search section of Facebook's privacy controls and select Only Friends for Facebook search results. Be sure the box for public search results isn't checked.

Permitting youngsters to use Facebook unsupervised


Facebook limits its members to ages 13 and over, but children younger than that do use it. If you have a young child or teenager on Facebook, the best way to provide oversight is to become one of their online friends. Use your e-mail address as the contact for their account so that you receive their notifications and monitor their activities. "What they think is nothing can actually be pretty serious," says Charles Pavelites, a supervisory special agent at the Internet Crime Complaint Center. For example, a child who posts the comment "Mom will be home soon, I need to do the dishes" every day at the same time is revealing too much about the parents' regular comings and goings. 

~jom klik sini~

Saturday, May 15, 2010

raksaksa ke raksakse?

ng0meL by ummi 7 lagi tambah ng0meL Links
salam. 

Hahaha saje je tepek gambar ni dulu. Blog aku ni dah macam nak kena tukar background ultraman ke hah, asik cite ultraman je. Takpe2.. hiburan gak kan?
Aritu (dah lama la jugak) time tu abang aku yang second ada kat umah aku - saja datang jengok anak buah. And adik aku yang bongsu pun ada sama.

Kakak tak habis-habis dengan cite ultraman and raksaksa dia la. Tanya itu ini; kenapa, why, kenapa, why..
Bila ditanya, aku pun jawab la cite raksaksa itu macam tu, ultraman ni macam ni (of course aku reka cerita, ok). Suddenly Kakak tegur aku:

Kakak: Mama, bukan raksaksA la.. raksaksE..

Aku: hehehe... Mama orang Kedah, mama cakap la raksaksA.

Kakak: Pakngah Kelih? Acu? Cakap raksaksA ke raksaksE?

Aku: Pakngah Kelih ngan Acu pun orang Kedah, jadi cakap raksaksA le. Haaa.. ayah orang Johor, ayah cakap raksaksE.. Kakak orang Kedah ke Johor? .... ke Putrajaya?

Kakak: err.. orang Putrajaya cakap raksaksA ke raksaksE?

Aku: raksaksE.

Kakak: kalau macam tu Kakak orang Putrajaya lah!

Aku: hehehe... Kakak memang pun orang Putrajaya!


~jom klik sini~

Friday, May 14, 2010

I need a break!

ng0meL by ummi 3 lagi tambah ng0meL Links
salam. 

Merujuk kepada entry aku yang INI, aku dengan rasminya nak berehat blogging jap. 
Kena rehat wooo. Penat badan aku bila makan, rehat and tido tak cukup dah sampai limit dah ni. Anak-anak, rumah and suami pun dah terabai dah. Sian kan? Aku dah all out seminggu ni untuk kerja ofis, pasni nak rehat betul2 pula.

Apa kaitan dengan blogging? Yela... aku kan kerja, so blogging ni  time malam baru aku boleh layan. Tapi sekarang time malam pun aku amek untuk kerja, mana nak layan anak-anak lagi, maka dengan itu terpaksa lah aku hold aktiviti blogging jap.

Tapi don't wori, aku dah prepare entry2 schedule cuma aktiviti blogwalking je aku kena stop. So kalau datang jengok, jangan lupe tinggalkan jejak so that nanti bila everything dah stabil balik, I leh jengok2 korang pulak.

Till then, enjoy my next entry!
~jom klik sini~

Wednesday, May 12, 2010

graphic sOmeL kat tajuk entry

ng0meL by ummi 8 lagi tambah ng0meL Links
salam. 

Layan tutorial pulak, jom. Ni aku nak share camno nak pasang grafik somel2 cam aku punye kat tajuk entry tu. Apa yang perlu is:

1) Mula2 korang kena google, search apa2 gambar or logo yang berkenan. Kalau nak letak gambar sendiri pun okey. Tapi make sure berukuran tepat dan image dalam format JPEG, GIF ataupun PNG. Lagi bagus gambar tu biarla yang kecik somel so that tak la makan ruang kan.

2) Dapatkan URL image. Kalau nak yang gerak-gerak cam aku punye, leh carik kat SINI.

3) Macam biasa, g kat Dashboard-Layout-Edit HTML

4) Tekan CTRL+F dan type .post h3 {

5) Pastu, copy kod di bawah ni dan pastekan di bawah code tadi tuh

background:url('URL IMAGE') no-repeat;

6) Then gantikan URL image korang tadi dekat tempat yang di BOLD HITAM tu.

7) Pastu compare code dekat pic bawah ni dengan code korang. Make sure sama sebab kalau tak gambar tu akan lari sikit.
*klik untuk besarkan gambar*

8) Preview. Puas hati, Save Template. Done! :)



~jom klik sini~

Aaya Cahaya Yaa!

ng0meL by ummi 4 lagi tambah ng0meL Links
salam.
~schedule post~

Lama sudah aku break tengok cite favourite aku. Harini aku layan balik sebab mata gile weh tak ngantuk. Eh tak. Tipu la kan tak ngantuk langsung. Ngantuk sikit tapi sebab dah belasah 1 mug nescafe Old Town White Cofee, mana nak ngantuknya. T______T.

Tengok jam sikit.. 

Apa aku buat sampai kena minum 1 mug nescafe Old Town White Cofee and stay sampai jam ni?

*tak perlu nak besarkan okeh, ni rahsia kerajaan!*

Haa... aku tengah dok kire2 rahsia kerajaan ni. Projek juta2... haha suspen jek. Mana ada.. nama pun rahsia kan? kan? Before this aku wat report je, amek je angka yang diorang kasik and aku compilekan jadi laporan peringkat kementerian. Sekarang aku wat waran (jangan tanya menatang apa tu), kena kire2 duit orang pulak. Tapi hahaha aku tukang kire je la, kan. Takat type2 angka tambah 5,6 kosong kat belakang tu je la. Fenin juga keje ni sebab aku dok merangkak lagi. Orang boleh siap kat opis, aku sampai wak balik umah haha. 

Dah siap keje, sambil minum air! Tu yang layan sinetron tu. Sambil-sambil tu afiQ nak susu pulak. Kakak pun bangun nak 'shi-shi' la, nak air la, nak susu la. Sedar2 dah jam 4 lebih. Baju tak iron lagi. Tup tap tup tap, dah masuk subuh pulak. Nampaknya tak tido la harini yek?

Ok, nak sambung 'wayang' balik. Dadaa...




~jom klik sini~

Tuesday, May 11, 2010

aku g dentist

ng0meL by ummi 5 lagi tambah ng0meL Links
salam

Weekend lepas En Ahmad balik kampung JB dengan Cik Ida (My SIL). Aku, afiQ and Kakak tak ikut. Sebab balik weekend je, Sabtu.. then Ahad gerak balik Putrajaya. Penat nanti. Anak-anak mesti meragam. Jadi takpelah En Ahmad balik sendiri dengan syarat Cik Ida temankan takut ngantuk, bahaya. Lagipun En Ahmad balik sebab nak antakan barang-barang Cik Ika (youngest SIL)  yang before this dok simpan kat umah Kota Warisan. Umah tu next month penyewa dah nak masuk, so apa barang kenalah clearkan, rite.

Before En Ahmad balik, dia bagi aku RM300 soh g denist sebab malam sebelum tu aku ngadu sakit gigi. Ntahla ngilu semacam je. Bukan 1, tapi cam semua gigi rasa macam nak kucabut saja. Moody jap malam tu. Heh. Malam tu juge En Ahmad siap buatkan appointment lagi untuk aku - Saturday night, 8am.
As Usual kalau En Ahmad tak de je, aku mula menggagau carik peneman tido aku ngan anak-anak! And mangsa kali ni - ACU! (my youngest sister) sebab sekarang dia tengah practikal kat KL. Seb baik ada Acu. Thanx, dear! And kebetulan pula Cik Ika pun tengah semester break and dapat part time kat Parkson Alamanda, so meriah juge la umah aku wiken tu. Weee~

Berbalik pasal dentist.. gedebuk gedebak aku angkut anak-anak and Acu (Cik Ika g Alamanda) g dentist kat Bandar Baru Bangi. Nak kata jauh, xle sangat. Nak kata dekat, tak juge tapi sebab dah biasa drive sndiri g situ, bedesup aku tekan minyak (hehe sebab pukul 7.50 baru kuar dari umah). 8.15 sampai, terus masuk jumpe dentist. Aku dah biasa dengan dentist tu since 2005 (before kawin) lagi. So, dia dah tau apa problem aku and easy peasy! 8.35, siap gigi depan aku ditampal balik. Nak tau cite.. klik SINI. Tapi dentist pesan, kalau sakit lagi, after this kena rawatan akar. Pergh... jangan la.

Rawatan akar ni serious tak sakit and sangat bagus bagi yang problem gigi lobang tahap serius cam aku, tapi costnya agak tinggi - depends on situation and dentist jugak. Aku pernah buat... more than RM500 aku kena. Tapi hasilnya... aku sangat puas hati!

Owh, itu je nak cerita this time. Gosok la gigi selalu!
- images semua dr Datuk Google!

Nasihat: untuk gigi, sila lah ada dentist sendiri, mudah untuk pantau gigi anda. Serious penting!


~jom klik sini~

Monday, May 10, 2010

anakku

ng0meL by ummi 3 lagi tambah ng0meL Links
salam

Jom layan aktiviti anak-anak I di rumah.


Bukan mendera anak-anak tapi diorang yang berebut nak tolong! Bagi la chance.. tu pun bila dah setel kerja aku mem-vacuum hehe. Si kecik tu.. nak juge buat sendiri.. dah dapat pegang tu, hepi bukan main.


Ni pulak aktiviti si Ahmad AfiQ. Umo setahun 4 bulan. Semua benda dia nak buat.Paling suke xplore tempat larangan.


Sekarang dah pandai nak reach tempat tinggi, tarik kerusi kecik Kakak. Risau pun ada, so kena pantau selalu. Tak boleh hilang dari mata!



~jom klik sini~

Sunday, May 9, 2010

"Mama, hepi Mother's Day!"

ng0meL by ummi 2 lagi tambah ng0meL Links
salam.
Balik dari school Friday aritu, Kakak ceria as usual. Baru selangkah gerak dari pintu sekolah, dia cakap:
"Mama, hepi Mother's Day!"
Senyum-senyum dia.
"Kakak ada kad nak bagi mama dgn ayah"

Sambil jalan ke kereta, Kakak cerita haritu belajar 'paste-paste'. Suspen aku apa la bentuk kad yang dia nak kasi. Memang kat school diorang akan diajar buat something bila ada event apa-apa. Dulu pun ada diorang buat kad masa Valentine's Day. Comel je bila budak-budak kecik especially anak sendiri bagi something hasil kerja tangan sendiri. Terharu dowh. And yang penting anak-anak tu sendiri rasa hepi dapat show something yang diorang sendiri buat untuk parents diorang. memang clearly nampak kat air muka diorang.

Masuk kereta, cepat-cepat dia buka beg and keluarkan kertas warna putih and hulur kat aku.
"Untuk mama dgn ayah, kakak buat SENDIRI tadi kat school"

Tisu kaler-kaler, dipotong panjang (oleh teacher, of course!), then digumpal2 oleh Kakak sendiri before ditampal2 guna glue. Hasilnya... wallah!

Hala... comey! Terharu, ok.

 .Kasi chance posing sama itu card.

P/s: selamat hari ibu to ALL MOTHERS out there! especially my MOM,
PUAN BINTI MUSTAFFA
I miss u so much! (even mak xbaca blog ceQ...)



~jom klik sini~

Saturday, May 8, 2010

contest senyuman paling menawan

ng0meL by ummi 11 lagi tambah ng0meL Links
salam. 

Lame gile tak join contest, dah ala-ala nak bersara dah ni.. Tapi disebabkan contest ni agak spesial special sebab main tag-tag pulak, maka dengan rendah diri aku join juge kontest ni, ok! Ni sebab si Aiza Lady Monster la tag ai ni.. hehehe. Tahu je dia senyum I menawan! Titik.

Here goes the syarat-syarat:
1: contest nie terbuka tuk semua peringkat umur. --> harusla I layak, ok.
2: 1 gambar je ( GAMBAR ANDA) --> seTt
3: gambar mestilah senyum yang memang ikhlas --> macammana eyk senyum xikhlas? *wink wink
4: gambar BERSEORANGAN --> errr.. judge la eh..
5: mestilah menjadi follower miss chentazetty --> siappp
6: sediakan entri khas contest ini dalam blog u all n link kan kepada miss chentazetty --> dah siap
7: tag kan kawan2 anda minimum 4org.. make sure org anda tag 2 tau bahawa dia telah di tag --> beress
8: tarikh penyertaan tutup pada  20 Mei 2010 --> hah, sapa yg kena tag... buat tugasan anda pas komen


N here's my presentation..
*sila abaikan amoi kat belakang tu. I xde intension langsung nak amek gambar dia. huk.

Orang yang I nak tag is...
1. my sista - umme
2. my kazen - siti nurkhijah
3. my fren - lynn
4. my blog fren - nabilah_2908
5. my sis's bff - nana spek

Dan ini pula sticky pic utk contest ni..

 
 
~jom klik sini~

Friday, May 7, 2010

"bila mama nak meninggaL?"

ng0meL by ummi 11 lagi tambah ng0meL Links
salam. 

Baca tajuk, apa korang terfikir?
Ni si Kakak la.. ntah apa dia dok fikir pagi time aku nak hantar dia gi sekolah semalam. Dalam kereta, tiba-tiba slow je dia tanya:

"Mama, bila mama nak meninggal?"

Tergumam aku, antara dengar dengan tak, sebenarnya. Aku suruh dia ulang balik..

"Kakak tanya, bila mama nak MeninggaL!" 

Dia kuatkan sikit perkataan last tu. Haduhh... telan air liur, aku jawab:

Kita tak tahu kak, bila kita nak meninggal.. tu semua Allah yang tahu. Allah kan tahu semua benda. Bila-bila pun kita boleh meninggal. Esok ke, bila-bila ke, kita tak tahu.. Allah je yang tahu.

Time explain tu aku teringat mak aku. Rindunya kat mak. Lama tak jumpa mak, asik cakap kat tepon je.

Aku tengok kakak angguk. Saja aku tambah lagi, nak pancing dia pula.

Nanti kalau mama meninggal, sapa nak jaga kakak? Nak hantar kakak g school? Nak tengok afiQ?

"Kalau mama meninggal, ayah jagalah kakak dengan afiQ"

Hahaha... pandai anak mama.

Aku tak marah atau kecik hatipun anak aku tanya soklan macam tu. Bagi aku, dia dalam proses learning, macam-macam dia nak tahu. Bagus soklan 'meninggal' tu, sebab kalau budak umo dia patutnya tanya je soklan main ke, taman ke, makanan ke, yang hepi-hepi, yang ada dalam surrounding dia. Bila dia tanya soklan2 di luar batas dia as budakumo 3 tahun lebih, aku and En Ahmad akan try untuk jawab sebaik mungkin ikut pemahaman dia dan selit kelebihan, kekuasaan Allah kat situ. Time macam ni la nak kenalkan diorang dengan Pencipta kita, kan.. takkan hidup nak cite oltromen je, tol tak?


~jom klik sini~

tag berangan dengan duit 2juta

ng0meL by ummi 6 lagi tambah ng0meL Links
salam.

I kena jwb tag dr kazen I. Orang memberi, kita membalas balik la kan. Weee~ *tapi jgn mare aaa aku ubahsuai sikit arahan dia ngeh3 tp maksud maseh sama.

 Tag kali ni pasal duit kepuk-kepuk 2 juta ditangan anda! Tapi... berangan jela.

1. sapa yg baik ati antor tag ni
kazen aku, siti nurkhijah

2.tag kwn2 yg semestinya akan layan berangan bersama
ish, bab ni lemah sikit. kang ramai2 berangan ngan aku, sapa nk dok wat keja? Bagi aku sorang je la eyh dok berangan ni.. hua hua hua!


3.dah tag,g jenjalan war war kan kat kwn yg korang nak bg 2 juta kat dorng
xmo... aku tamak!

4.Apa agaknya angan angan korang tu?
1. clearkan hat tolak2 lam payslip
- loan PTPTN
- loan Myvi
-loan bank
so that aku leh berenti keje dengan senang hati (berenti keje? apakah?...)


2. tolong mak ayah aku setel utang piutang depa 
(kalau ada, aku pun xtau hahaha) tapi rasanya xdak kot...

3. beli umah cash sebijik, bg sewa.

4. belikan En Ahmad enpon baru 
(ala2 hadiah kat dia la.. asik dia ja belikan aku)
pastu belikan aku jugak enset idaman aku wee~
 
 5. invest balance duit kat tempat yang dijamin untung n halal
5-Agak-agak camner cara nak dapat duit banyak camni kat dunia reality
-masuk reality TV show
-Masuk peraduan Power Root
-Main saham
-ngorat Paris Hilton!


~jom klik sini~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog