Tuesday, June 15, 2010

first time tengok budak 6 tahun pukul and sepak mak dia live kat TV!

ng0meL by ummi
salam Readers~ 

Siapa pernah tengok cerita Nanny 911 kat NTV 7 hari Isnin pukul 8.30 malam?


Sebelum ni pernah juga baca a few blog yang review pasal program ni. Ada juga member kat FB tulis pasal cite ni tapi aku tak sempat nak tekan channel tu time tu, almaklum la time Buletin Utama kat TV3 kan.

Tapi semalam.. after dinner, saja tukar-tukar channel. To me, cerita ni saaangat bagus sebab dia bagi parenting lessons and guidelines macammana nak handle anak-anak yang ada bad behaviour. Ada macam-macam kes anak-anak ni and most of it sampai parents dah xboleh nak control diorang punya behavior.

Semalam punya cite pasal Dickson's Family.

Aku tengok dah separuh jalan tapi memang sungguh tak percaya tengok seorang anak (girl-6 tahun) and adik dia (boy-7tahun) bila marah je pukul-pukul and sepak2 mak diorang. Bukan sebab apa pun, bila gaduh ke, tiba-tiba rasa sedih ke pergi pukul mak diorang. maknya pulak tak marah or melawan, just protect diri sendiri and cakap lembut ngan anak soh stop perbuatan tu.

Rupanya si anak-anak ni dah kehilangan bapa diorang yang selama ni yang jaga dan spent time dengan diorang dari kecik. Mak diorang tu full-time keje kat supermarket and most of the time memang bapa diorang yang take care everything kat umah tu including urusan anak-anak. Apa yang clear, budak-budak tu terlalu missed bapa diorang and at the same time tak boleh trima hakikat bapa diorang dah tak de. Diorang pula tak boleh terima mak diorang tu and cakap mak tak sayang diorang macammana bapa diorang sayangkan diorang. Yelah, dah selama 6-7 tahun semua benda dengan bapa je kan.. tiba-tiba takde, memang la susah nak accept. Tambah lak diorang tu budak-budak, tak faham sangat situation macam tu.

So si mak ni last2 call la Nanny2 ni nak minta tolong... Nanny tu akan stay seminggu untuk kaji and cuba tolong solvekan problem diorang. Day 1st, Nanny tu just tengok je and buat list. Memang budak-budak tu langsing tak pedulikan ada orang lain kat rumah, terus je pukul-pukul mak diorang. Even adik-beradik tu pun pukul-pukul each other. Bila mak pujuk, diorang jerit-jerit kat mak suruh g jauh, and tetap nak sepak n pukul mak diorang juge.

Seriously aku ngan En Ahmad memang langsung tak boleh terima cara budak-budak tu buat kat mak diorang and apatah lagi cara mak diorang handle diorang. Si mak tu terlalu berlembut sampai anak pijak kepala!

Kami tak sempat tengok sampai habis sebab Kakak and afiQ pun masing-masing tengok juge and muka pelik tengok apa yang budak-budak tu buat kat mak diorang. Muka Kakak pun dah lain. Last-last terpaksa En Ahmad tukar channel. 

Tapi aku sempat tengok  petang tu Nanny tu panggil 3 beranak tu sit down and bagi guidelines yang diorang kena paham. And bila si adik buat perangai, si mak cpun bertegas and nampaknya it works! Cuma si kakak perlukan more attention. So, malam tu bila budak-budak masuk tido, Nanny tu panggil si Mak and nasihatkan apa yang perlu mak tu buat. Yang paling penting of course mak kena bertegas!

Harini aku search kat pokcik Google nak tau apa ending (of course tak cukup dengar cite member je kan, mesti nak tengok video!) So.. feel free untuk layan kat SINI ye. Puas hati!
~jom klik sini~

9 lagi tambah ng0meL:

Sang Karipap on June 15, 2010 said...

Wow..thats good. Ingatkan Nanny 911 ni cter mcm Nanny McPhee..hehehe

hawanasir on June 15, 2010 said...

macam mana nak tgk kt website streaming tu? :S

gooseberries on June 15, 2010 said...

owh..xtaw lak ada cter nie kat ntv 7. bagusla cte nie..sbb diowg bg cara utk guideline anak2 yg bermasalah mcm nie..=)) nice entry..

siti nurkhijah on June 15, 2010 said...

aku slalu gak tengok..last2 mesti nanny tu berjaya then family tu akan dpt hadiah
cara nanny tu ajar mmg berkesan...
cth cam na nak hukum anak bila dia wat salah...nak bg anak2 tak tido ngan mak bapak..
tak sangka anak2 org putih ni dasyat2 gak, maki hamun & sepak terajang mak bapak suka ati ja.. ada plak yg mak bapak tak leh terima apa yg nanny tu ajar..

sis shuhada on June 15, 2010 said...

Sang Karipap: try tgk, mmg best - i mean, very good infi kita boleh learn.

sis shuhada on June 15, 2010 said...

hawanasir:
kena download dulu then boleh tgk. kt u-tube pun leh tgk, search je kat google.

sis shuhada on June 15, 2010 said...

gooseberries:
jom tgk minggu depan.

sis shuhada on June 15, 2010 said...

siti nurkhijah
aku 1st time tgk, mmg rasa best tp mmg terkejut sgt tgk budak2 depa lagu tu. Eri kata budaya depa mmg xboleh pukui2 ank. Kita ni agama sendiri suruh pukui klu ketegaq sgt sbb nk ajaq, kan. klu dak, tu yg naik lemak tu.

nabilah_2908 on June 16, 2010 said...

sy mmg suka tgk cerita ni dr 1st episode..tk pernh miss setiap minggu..bnyk ajar cara2 parenting...

and sy dpt buat kesimpulan kt sini..hmpir 90% sikap buruk anak2...dtgnya dari ibu bapa mereka sendri..huhu.. :)

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog