Wednesday, May 12, 2010

graphic sOmeL kat tajuk entry

ng0meL by ummi
salam. 

Layan tutorial pulak, jom. Ni aku nak share camno nak pasang grafik somel2 cam aku punye kat tajuk entry tu. Apa yang perlu is:

1) Mula2 korang kena google, search apa2 gambar or logo yang berkenan. Kalau nak letak gambar sendiri pun okey. Tapi make sure berukuran tepat dan image dalam format JPEG, GIF ataupun PNG. Lagi bagus gambar tu biarla yang kecik somel so that tak la makan ruang kan.

2) Dapatkan URL image. Kalau nak yang gerak-gerak cam aku punye, leh carik kat SINI.

3) Macam biasa, g kat Dashboard-Layout-Edit HTML

4) Tekan CTRL+F dan type .post h3 {

5) Pastu, copy kod di bawah ni dan pastekan di bawah code tadi tuh

background:url('URL IMAGE') no-repeat;

6) Then gantikan URL image korang tadi dekat tempat yang di BOLD HITAM tu.

7) Pastu compare code dekat pic bawah ni dengan code korang. Make sure sama sebab kalau tak gambar tu akan lari sikit.
*klik untuk besarkan gambar*

8) Preview. Puas hati, Save Template. Done! :)



~jom klik sini~

8 lagi tambah ng0meL:

ibu_Arifa on May 13, 2010 said...

wah..nak try buat sekarang jugak..
terima kasih

gooseberries on May 13, 2010 said...

tq2..hee nnti nk try. =)

Miss Q on May 14, 2010 said...

grafik yang mana nih??? lampi

✿ shuhada on May 14, 2010 said...

ibu_Arifa: good luck! nanti nk g tgk hasilnya, ok.

gooseberries: jgn x try!

✿ shuhada on May 14, 2010 said...

Miss Q : grafik butterflies terbang2 kat tajuk entry I..

♥♥ eija ♥♥ on May 14, 2010 said...

terima kasih kak :)
dah cuba n berjaya hehe...

ZAMLYANA STORE on May 04, 2011 said...

huhu..alahai xreti la...

sis shuhada on May 11, 2011 said...

@zamlyana: part mana yg xreti? senang je.. anything boleh emel sis @ adahuhs80@gmail.com ok.

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog