Sunday, April 25, 2010

tutorial Nuffnang

ng0meL by ummi
.salam.

Dah lama tak wat tutorial. Ramai yang dah master, tapi ramai juge yang masih blur2. Jadi time tengah free ni, jom layan tutorial Nuffnang ye.
  
~What is Nuffnang 
Nuffnang ni adalah iklan berbayar dalam web yang banyak mengiklankan produk² antarabangsa daripada syarikat-syarikat besar macam Mas, Citibank, AirAsia, HP, Nokia dan banyak lagi lah. NUFFNANG menganjurkan kepada blogger untuk sama mengiklankan produk² pengiklanan mereka, dan letak kat dalam blog untuk dapatkan earnings. Earnings = money dari iklan ni based on Cost-Per-Unique-Visitor dan Cost-Per-Click (CPC). Nuffnang akan bayar kepada blogger mengikut klik dan kunjungan pelawat ke blog dan bayarannya bergantung pada CPC yang mana untuk ahli exclusive  (Gliteratti) akan mendapat RM0.25sen untuk per click dan RM0.15 untuk non-exclusive. Tapi jangan risau, kalo xde orang click pun still akan dapat tapi akan di kira dalam Cost-Per-Mille (CPM) iaitu traffic (kunjungan) yang masuk ke blog kita. Kalau nak tau lanjut, haruss la baca kat NUFFNANG ye.

 ~Register Nuffnang

1) mula-mula, mesti la register kat NUFFNANG dulu
2) then isi segala bagai details and follow apa syarat2nya. *Make sure semuanya isi betul-betul sebab this is a serious business, ok
3) then klik Blog Manager untuk isikan maklumat blog korang. *Disyorkan kalau ada 12juta blog pun, sila isi untuk tambah tabungan juge, ok.
*haruss klik utk view lagi jelas*
 4) Pastu Nuffnang akan minta korang buat satu survey. *Ni untuk sahkan korang serious nak letak iklan kat blog korang.

~Cara Masukkan Iklan Dalam Blog

1) klik +Ads macam kat gambar di bawah ni

*haruss klik utk view lagi jelas*
2) dekat page tu dah ada tutorial camne nak masukkan iklan tu. Ada 3 cara/tempat nak letak iklan. Boleh klik jenis blog korang *eg.Blogger utk ke tutorial. Ikut je step, easy peasy.


A: LEADERBOARD; To put on header - 
~ Ni letaknya kat atas skali sebelum header korang.
~ mula-mula, Tekan Ctrl+F dan taip kod ni <body>. Copy code iklan tadi, paste kat tempat macam kat bawah ni. Preview. *Kalau ada ads by Nuffnang tu dah kira ok even ada kotak tulis error.



*haruss klik utk view lagi jelas*
 B: LARGE RECTANGLE; To put between contents -
~ Yang ni letaknya antara post korang
~ langkah paling penting untuk pasang code ni ialah tick pada "Expand Widget Templates". *Kalau tak tick, memang xjumpa code yang perlu korang cari macam kat bawah ni. Then, copy code kat bawah ni, tekan Ctrl+F dan paste. *Kalau merah, delete sikit sampai jumpa code
<b:if>
<b:include data='post' name='post'/>
<b:if conc=data='data:blog.pageType=="item"'>
<b:include data='post' name='comments'/>
<b:if>

~ then, paste code Nuffnang 'To put between contents' kat bawah code ni. Macam kat atas, sila preview then Save Template.

 
 *haruss klik utk view lagi jelas*

C: SKYSCRAPER; To put on sidebar -  
~ Ni letaknya kat sebelah tepi (sidebar)
~ yang ni senang je. Letak macam nak add gadjet kat sidebar. Pergi kat Dashboard-Layout-Page Elements, klik Add a Gadjet dan pilih HTML/Javascript. Then copy code "To put on sidebar" dan paste dalam gadjet yang korang ambil tadi. Save!
 
 


Ok, settled ketiga-tiga coding. Better letak tiga-tiga sebab kita tak tau iklan akan keluar di tempat mana. Juga penting untuk dapatkan status exclusive atau Gliteratti tadi dengan tidak menepek iklan-iklan dari company lain selain Nuffnang sendiri atau Google Adsense.

End of tutorial yang panjang leboooo kali ni, hopefully korang dapat elmu dan manfaat ye. So, Good Luck, and kalau lah xmenjadi jugek, contact la I ye. Wee~~

 
(◕‿◕)
~me think, me write~

14 lagi tambah ng0meL:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ on April 25, 2010 said...

macih cekgu..
sharing is caring, rite?...

s h e e on April 25, 2010 said...

thanx for da tips...sgt2 membantu... (^_~)

H.A.F.I.Z.A on April 27, 2010 said...

thanks for thid tutorial..harap2 dapat membantu. saya salah sorg yg msih blur2 lagi psl nuffnang n mcm mana nak letak kat blog. thanks sis!

Anonymous said...

saya ada masalah ngn nuff nang...knape sy tk dpt earning lg ek..da rmai view tp tk dpt gk

ika honey bunny on May 05, 2010 said...

waa... ade tutorial.. hehe bagus2.. keep it up kak.. :)

✿ shuhada on May 05, 2010 said...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥, shee, H.A.F.I.Z.A: hepi dapat tolong kengkawan *ecehhh. anyting just bgtau k.

✿ shuhada on May 05, 2010 said...

Anonymous: Itula yang dikatakan depends juge kat Nuffnang. Btw, cuba check balik kat Nuffnang. Don't wory, diorang tu helpful :)

✿ shuhada on May 05, 2010 said...

ika honey bunny: ngeh3... TQ3 dear

cik panadol on May 07, 2010 said...

kak..

lepas sy paste code tu, bile tgk blk ade error tp icon Nuffnang ade...kenape jd cmtu?ok ke tak tu?

✿ shuhada on May 07, 2010 said...

cik panadol: asal ada icon tu kire dh ok. mmg time preview jd error. dh try save n tgk?

cik panadol on May 07, 2010 said...

yela...first time wat ade error..ingtkn sy ade silap kt mane2...skrg baru boley...

thanks sis for the tutorial!

✿ shuhada on May 08, 2010 said...

cik panadol: no problemo por favor

m&m's on June 17, 2011 said...

thanks for your tutorial.
really2 bergune for me yang baru nak merangkak. hehehe

Sunday Smile on March 26, 2012 said...

nuffnang best lah..thank ;P

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog