Friday, March 12, 2010

cara nak buat post schedule

ng0meL by ummi
salam ✿.

Krak... krak.. betulkan urat-urat jari jemariku yang runcing dulu..
Fuh.. fuh.. tiup-tiup tapak tangan dulu
Gosok-gosok sikit kasi darah berjalan dengan baik

Hokeyh. Sapa nak tau lebih lanjut, sila tumpukan sepenuh perhatian pada gambar di bawah ini ok. Kalau tak clear, sila kelik untuk besarkan gambar.


 Dah ready, sila ikut langkah-langkah berikut, ye (^.~)
1. Taip story/karangan/anganan/drama macam biasa.
2. Siap. Sila klik pada Post Options.
~ Akan keluar Reader comments, Post date and time, Edit HTML Line Breaks dan juge Compose Settings.
3. Klik pada Post date and time - Schedule at.
~ Akan keluar kotak untuk tarikh dan masa. Kalau tak salah, tarikh dan masa tu ialah time korang tengah ngadap pc/laptop whatever tu la
4. Then, sila alter tarikh and time bila nak post entry tu.
5. Puas hati, kelik je Publish Post tu cam biasa. Jangan kelik saved pulak tau, nanti jadi draft je.

Coba tengok? jadi tak? Try la wat masa tu 2,3 minit awal sikit dari masa time tu. dapat la nengok hasilnya.

note: Schedule post ni ala-ala sticky mode cuma beza schedule post kita set time and date sebelum kita publishkan post tu.



(◕‿◕)



~me think, me write~

3 lagi tambah ng0meL:

siti nurkhijah on March 12, 2010 said...

cam tu ka..klu sticky mode kita publish dulu pastu baru set time & date sampai bila....tp yg ni set dulu bila nak publish then baru klik publish? betul tak?

✿ shuhada on March 12, 2010 said...

ijah: ya betul tu. pandai pun anak murid ceq ni

syikin hashim on August 15, 2013 said...

kalo time takde mase tu bagus guna schedule ni...takla kna hari2 nak ngadap

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog