Wednesday, January 6, 2010

Tutorial Print Screen

ng0meL by ummi
salam ✿.

Halu haluuu.. Tutorial is back! hek.

Kali ni ada yang malu2 nak tanya, tapi aku jawabkan jugek ye.. sharing is caring, kate... (^.~)

First, tau tak print screen tu ape?



Haa.. semua keyboard lam donia haruss ada rupa paras yang macam gambar En google di atas, okeyh. Ni gonanya kalau u ols nak paparkan apa ya terpapar kat screen monitor u ols untuk tatapan umum. Heks. Ada paham ka? Gonanya sonang yo. Ikut langkah2 berikut, okeyh.

1) Tekan Prt Scr, Print Scrn, Prt Scn, Prt Sc, Prt Scrn, or Prnt Scrn *depends on keyboard masing2, ok. Ada sesetengah yang kena tekan Fn together dgn Prt Scr, Print Scrn, Prt Scn, Prt Sc, Prt Scrn, or Prnt Scrn


2) Bukak Paint; g kat start - programs - accessories - paint.


3) pastu, klik kat Edit - Paste


4) maka akan terpaparla page yang u ols nak wat tu. Edit mana yang nak eg. nak bulatkan ke, nak kaler2 ke, nak cut kecik sikit ke.. terpulang.

5) Then, Save. Done. Pstu leh la tepek kat blog memasing, eyh.. hehe.

Kalau dah berjaya, bgtau la kat komen box ni. TQ yah. Okeyh. selamat mencuba (^.~)



***




~me think, me write~

9 lagi tambah ng0meL:

zaza on January 06, 2010 said...

tak mnjadi laaa cs.. xtau wrong kat mane.. rasanya slh tekan kat prt screen tu kot.. bila tekan bnda tu.. yg scroll lock lak akan mnyala..

✿ shuhada on January 06, 2010 said...

~zaza- zaza pakai laptop ka pc?

pak long on January 06, 2010 said...

salam...
mekasih banyak kongsi ilmu

cryingangel on January 06, 2010 said...

boleh jadi..tp kalau susah2x kat photoscape pun leh guna print screen jugak...

✿ shuhada on January 07, 2010 said...

~pak long- sharing is caring, kan?

~cryingangel- hmm.. tq 4 da info.. leh tambah ilmu

siti nurkhijah on January 07, 2010 said...

loh... ramai gak yg nak tau buat benda alah ni. klu guna photoscape lagi sonang ka?

Aiza on January 07, 2010 said...

pc laa cs...

✿ shuhada on January 08, 2010 said...

~aiza: hmm. patutnya ikut je step tu, ok. dah ok ke?

✿ shuhada on January 08, 2010 said...

~ijah: ha'ah. pakai photoscape pun sonang. lagi banyak choice.. nanti kda wat toturial eh..

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog