Friday, January 8, 2010

✿ Print Screen at Photoscape

ng0meL by ummi
salam ✿.


Hmm.. memandangkan ada yang tanya lagik pasal print screen, aku nak share ilmu baru aku dapat jugak. (^.~). Pakai photoscape. Yes, lagi senang, mudah dan tepat menarik! *for those yang blom ada, klik je kat SINI and download!

Kat photoscape, Klik kat Screen Capture . Maka akan terpaparlah kotak cam no. 2 tu. Ada nampak?


* Contoh; aku nak capture iklan Milo Fuze.


Sila ikuti langkah2 berikut:
1) Bukak page yang nak dipaparkan.*kat sini, iklan Milo Fuze, ok.
2) G kat Photoscape, klik Screen Capture. Otomatik akan kuar kotak cam kat atas tadi. *Ok, now kita go one by one utk penerangan apa function tiap2 'barang' yang ada kat screen capture tu.


~ Capture Full Screen; dia kluar ini macam page;


~capture for the whole screen~

~ Capture Window;

~ only paparan dalam window tu sahaja~

~ Capture Region;

~ specific highlight part mana yang nak di highlight ~

~ Repeat last capture; akan back tu capture last yang kita amek
~ Copy to clipboard; hehe masih dalam stadi lagi. Sapa ada tau, sila tampil share, ok (^.~)
~ Open at the tab of Editor; Kat situ akan papar banyak2 pic yang kita capture (kuar banyak tabs)
~ yang penting.. every capture yang dah berkenan, edit n savekan.
 Good Luck!  




***
Hehe.. aku pun baru belajaq time wat tutorial nih, so pandai2 la u ols try and error, ok! (^.~)




~me think, me write~

13 lagi tambah ng0meL:

ARC on January 08, 2010 said...

fungsi dia sama cam SnagIt8 tp Photoscape lg bagus sebab ada editor, GIFanimator

lg senangla..aku pu baru buat

tambah pulak ade Comic Life..lg best =P

Sendra on January 08, 2010 said...

saya selalu pakai paint je..lagi tak pening kepala terus dah..hahah

cybernetic88 on January 08, 2010 said...

aku pkai basic je slalu. tp yg bnda ni ok lagi r. mnyenngkan pengguna. lagi pon fungsi diew bnyk. leh edit lagi. haha. ok r tu. btw tq 4 for info k =)

zella on January 08, 2010 said...

gud info sbb sy pn guna photoscape...
=)

Aiza on January 08, 2010 said...

thanks cs... tima kasih banayk2... lama gak nak tunggu downland dia... waaa, im so happy..thanks bebanyak k..

Aiza on January 08, 2010 said...

*banyak

✿ shuhada on January 08, 2010 said...

~ARC: Yup photoscape ada 'tutorial' cara nak guna gadget2 dia juge, so senang. Plus, mmg best nak berkreatif dgn dia

✿ shuhada on January 08, 2010 said...

~Sendra: dulu mmg guna Paint je sampai bila ada yg bgtau leh pki Photoscape, aku try. Sekali memang lagi variety, ok! Tak rugi.. leh explore2.

✿ shuhada on January 08, 2010 said...

~cybernetic88: I like sharing info (^.~)

✿ shuhada on January 08, 2010 said...

~zella: yalah.. b$ this guna nak edit pic je, bila tau ni, lagi easy nak edit2 pic

✿ shuhada on January 08, 2010 said...

~aiza: no prob kalau nak tanya..

sue on January 23, 2010 said...

bes2 shuhada sy mmg nak cr tutorial buat photoscape ni..thanx info..

✿ shuhada on January 25, 2010 said...

@sue
hehe sharing is caring

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog