Monday, January 18, 2010

✿ dia tak gerak sebab dia takde bateri...

ng0meL by ummi
salam ✿.

Hye all. Lagi cerita pasal Kakak. Tengahari aku amek dia dari sekolah and entertain makan kat Food Court Presint 8. Aku teringin nak makan Bihun Sup kat situ.. Kedah mai, ok. Lagipun Kakak 2,3 hari ni macam tanak nasik. Nak bagi dia mood makan sikit, ajak makan bihun sup sama aku. Selera dia! Pastu terus hantar dia g umah babysitter. Dalam kereta.. berlakulah sesi soal jawab antara aku ngan Kakak. Mula-mula aku tanya-tanya dia apa buat kat sekolah.. makan apa, minum apa..belajar apa.. Then, tiba pula turn Kakak soal-soal aku (eh?.. hehe.. inilah yang penting.. takleh asik mak je yang nak tanya itu ini, ok.. 2 way communication haruss ada)

Kakak: Mama.. boleh tak kereta gerak kalau tak pegang tu? (sambil muncung tunjuk arah stereng kete)
Aku: Boleh.. 
(merujuk kepada conversation and soklan2 kakak sebelum nih. Means dia memang maklum kereta still gerak even kita tak kontrol dengan pegang stereng - saja dia nak try test aku tu! hehe)
Kakak: cuba mama jangan pegang stereng tu.. kete gerak tak?

Aku: Eyh.. mana boleh sekarang ni
Kakak: nape, ma?
Aku: sebab tengah kona (belok) kan, ni.. 
Kakak: Kenapa kona, ma?
Aku: Sebab kita kan nak g umah Umi (panggilan baby sitter). Nak masuk umah Umi, kena la kona
Kakak: ooo. Ma, macammana kereta tu gerak, ma?
Aku: Kete gerak pakai bateri ngan minyak
Kakak: Ada batei baru gerak, ma? Ma.. bateri tu macammana?
Aku: bateri tu... er... nanti tanya ayah eyy.. (hehe)
Kakak: oooo bateri tu dok kat mana, ma?
Aku: bateri tu dok kat depan tu (sambil tunjuk bonet depan kereta)
Kakak: (silent)

Conversation tu abis la kat situ sebab dah sampai destination pun.

Balik kerja as usual tanggungjawab aku amek anak-anak kat umah baby sitter diorang. Borak-borak layan si afiQ, tiba-tiba Kakak bersuara.

Kakak: Mama, ada balloon la kat situ
Aku: Mana? (sambil try-jengok-jengok keluar tingkap tapi struggled juga sebab time tu tengah kona masuk simpang kat umah)
Kakak: tu... kat situ, mama tak nampak ke?
Aku: mama tak perasan la sayang
Kakak: hmm Kakak nampak. Tapi balloon tu tak gerak, ma
Aku: hah? nape tak gerak? 
Kakak: dia tak gerak sebab dia takde bateri...
Aku: heheh... pandai anak mama!
Kakak: Kakak ni pandai eyy, ma?
Aku: Pandai....


***




~me think, me write~

2 lagi tambah ng0meL:

Aiza on January 18, 2010 said...

hahahah.. klakaa laa anak cs shuhada neh.. cs mintak request.. kluarkan laa gmbar afiQ.. bleh??

✿ shuhada on January 21, 2010 said...

~aiza:
haha.. nanti ada time akak update telatah si AfiQ pulokk..

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog