Sunday, January 3, 2010

✿ Cek kat ATM, baki tinggal RM1.48???

ng0meL by ummi
salam ✿.

First of all, sori la kalau ada yang terasa dengan tulisan aku kali ni. Jarang Susah aku nak wat entry yang menyinggung sanubari sesapa pun even orang yang tak baca blog aku ni. Tapi kali ni... hmm... meh ramai2 kita renungkan, ok.

*google image*


Khamis. Opis aku kecoh cite duit simpanan dalam akaun hilang, lesap gitu je bila nak kuarkan duit! Ada la sorang hamba Allah ni datang ngadu duit dia hilang dalam akau simpanan. Pagi tu baru je dia transfer masuk RM2,400.00 rezeki setelah bertungkus lumus fight nak dapatkan refund duit koperasi, tengahari tu pulak bila nak kuarkan duit untuk beli barang2 keperluan sekolah anak, sekali bila g kat ATM, baki tinggal RM1.48 je! Mengaruk la kawan.. dah la itu je la duit yang tinggal nak wat belanja anak beranak tambah lak nak sediakan keperluan sekolah anak2 yang dah tak berapa hari je lagi..

Bila g semak dengan bank, katanya ada transaksi FTT (Foreign Telegraphic Transfer) kat akaun tu. Lagi la mengamuk kawan ni kan.. manala dia ada wat apa2 transaksi , g anto duit kat oversea pulak tu! Check lagi, katanya transaksi tu wat online and rupanya duit tu dah sampai ke Indonesia! Huaaaa tak pening ke? Member ni cakap memang dia ada subscribe online banking tu *haha tanpa nak bgtau bank mana yang dimaksudkan tapi tak pernah guna pun!


Ngeri betul dengar cerita. Bila diskas2, rupanya dah banyak kali dah benda ni happened! Barula masing2 buka cerita pengalaman masing2. Ada yang dapat duit balik dari bank, ada yang tak dapat. Bank kata, kalau ada dapat col minta akaun nombor or sebagainya and kita bagi, itu bukan salah bank. Hmmm.. katanya lagi memang ada sindiket dari negara2 luar yang buat kerja2 ni. Haduh... senang2 je kan? Tatau la macammana member tu settelkan masalah dia dengan bank tu. Yang dia bengang, bank macam tanak layan je sebab pun time tu rupanya ada orang lain yang tengah facing the same problem!



Hai.. jadi moral of the story, malang tak berbau.. kalau kita je berhati-hati di jalan raya tapi orang lain bawa kete cam suka hati jek.. anything can happen.. toi dak? *marahkan sorang driver ni yang sombong time kat jalan tadi. So aku dah cite, korang renungkan la eh. By the way, member aku tu sesangat blame transaksi online, ok. So berhati2 la wat any online transaction lepas ni..




***


U ols yang baik hati, klik klik la Nuff I, ok.. 
then bgtau la kat shotbox or comment. 
Nanti I g klik klik balik.
I janji! (^.~)






~me think, me write~

8 lagi tambah ng0meL:

zack zukhairi on January 03, 2010 said...

ish2...jgn la memandai nk join banking2 kat internet ni. x boleh caya.

Ariff Shah on January 03, 2010 said...

xdela. cuma kena jaga maklumat2 tu semua je. kalau tak bagi tau orang selamat punya

zul permatang badak on January 03, 2010 said...

cara atuk dan nenek kita simpan duit lebih selamat,letak bawah tikar getah.....he..he..he

✿ shuhada on January 04, 2010 said...

~zack- hmm ni bukan yg internet banking tu.. ni online banking cam maybank2u, cimbclicks.. huhuhu
~ariff- tu sebab la bank dah bgtau awal2 kan
~zul- tikar getah? ingat bawah bantal n tilam je ekeke

Encik Ammar on January 04, 2010 said...

Last week aku dpt emel yg mengatakan suh confirmkan username n password bg cimbclicks.bile bukak page tuh,sebijik cm yg cimb click punye page.bile check URL,cam tipo je.beberapa kali jgk la sampai emel tuh.mayb,aku tak tertpo sbb aku takde cimb.huhu..so,ni just nk sharing supaya hati2.sebelum ni maybank,skrang cimb plak.please beware.

✿ shuhada on January 04, 2010 said...

~En Ammar- uiks. tu la pasal. kena yg buta IT.. senang2 je kena tipu kan? tapi tu memang direct minta username dgn password skali! berani2..

Miss Q on January 04, 2010 said...

I pernah call maybank pasal menda macam nih. Dorang kata, beri no account saje tak pe (mcm org pamerkan no acc pada online shop blog etc) tapi jangan berikan password kepada sape2 pun.

Dan yang penting, kalau nak buat online transaction untuk pembayaran, make sure betol-betol masuk website Maybank2u, CIMBclicks etc. Jangan sebarang masuk melalui pop ups.

Tapi kadang-kadang ada juga pembelian (eg. Beli tiket wayang GSC secara maybank2u) yang kena buat melalui pop up dari website GSC tu sendiri kan. Ini yang jadi bahaya. Tapi I pun buat juga. Sebab gatal tangan x sabau nak beli tiket movie.

✿ shuhada on January 04, 2010 said...

~Miss Q- hmm sekarang ni, even no akaun pun kena rahsyie. Apatah lagi password, maiden name (nama ibu), 4 digit last kat ATM kad.. semua tu cam keywords utk sindiket ni wat kerja.

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog