Friday, January 8, 2010

✿ cara pasang header blog

ng0meL by ummi
salam ✿.

Tutorial ni direquest oleh Iza. Rajin dia tanya2 membuatkan bertambah rajin aku nak stadi2 pasal blog and wat tutorial. Iza tanya camno nak wat header yang east peasy. Harap dapat menjawab soklan ye, dik..

1) Mula2 sekali kena tau saiz header. Saiz header ada kat template blog memasing;
    Layout - Edit HTML.Tekan Ctrl+F; type #header.



2) Then, edit la gambar mana nak kat photoscape. *Ikut kreativiti masing2. Make sure saiz sama or lebih sikit dari header u ols, ok.


3)  G kat Layout - Page Element; pada (Header), klik Edit



4) Pastu Add Image yang korang edit tadi. Save. Preview tengok seswai ke tak. Yang ni kena try and error juga ikut kesesuaian header memasing. Dah pueh hati, Save!




Haa.. ni sebab Iza minta yang senang. Ada cara lagi tapi banyak step lagi. Aku ajar yang simple2 je la eh. Anything nak tanya, tanya jek (^.~) Gudd Luck!


***




~me think, me write~

10 lagi tambah ng0meL:

Aiza on January 09, 2010 said...

thanks sbb wat tuto neh... cuma satu jek iza tak puas hati ag.. macam mana nak siapkan lebar dia ek kat photoscape??? dah puas gelodeh sana sini tak jumpa2 gak...

✿ shuhada on January 09, 2010 said...

~iza: if anything nak tanya, boleh emel akak kat adahuhs80@gmail.com, ok. akak try my best (^.~)

:: hayati :: on January 10, 2010 said...

xreti gak cmner nk tgk saiz header..huhu

da g kt layout-edit html..pastu xtau cmner nk wt tuk tekan ctrl+f n #header tuh huhu....

tolng sy...........

✿ shuhada on January 10, 2010 said...

~hayati.
Tekan CTRL dan huruf F tu serentak. Itu cara nak cari sesuatu. Kalau biasa, kita g kat Edit-Find. (^.~). Pastu akan kuar satu box kat bawah sebelah kiri. Type #header.
Otomatik komputer akan search perkataan tu. Itu just nak tau saiz je.
Kalau nak wat header.. kena try and error untuk dapatkan saiz yang sesuai dengan header kita. boleh edit kat paint atau photoscape.
Again, kalau nk akak watkan header utk hayati, bgtau la k.

::Leily | Ummi Alya Husna:: on January 10, 2010 said...

thanks dear!..
yup, sharing is caring!..
sgt2 berguna utk blogger baru cam i ni, hihihih.. :)

suziana herman on December 22, 2010 said...

akak ! saya dah test buat dah ! tapi header saya terlebih and masuk dekat tempat posting saya :(

dyah pinky! on January 21, 2011 said...

hye shuhada. i nak tnya la. why ea, header i jadi kabur dgn sendirinya?
i guna photoshop edit gmbar mcm biasa. tapi bila upload, tiba2 je jadi kabur. sebelum ni ok je. i dh try guna header yg dulu2 punya pun sama.

hope u dpt tolong i.

:)

ZAMLYANA STORE on May 04, 2011 said...

mcm mana nak buat tajuk gajet yg cantik2....thanks..harap bleh email saya lyana_rem@yahoo.com

Yasri on June 14, 2011 said...

Nak tanya sikit, kalau banner header yg ada gambar gerak2 (file gift) tu camne nak tempek kt header?
Kene tukar file ke?
Tak boleh la plak...tp bila tempek kat gadget, pic boleh jerr?
Ada penin sikit laa..
mintak tulun buleeeh?
Thanks yerr...


Tshirt Double Trouble

~~ZusUliYaiNi mAMaT~~ on February 23, 2012 said...

tq very much, bcoz of ur tutorial, sye dpt buat header sndiri..tq..lau nk tengok, meh ler singgah kat blog sye ni..zusuliyaini.blogspot.com...

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog