Monday, November 30, 2009

Contest Si Manja Berkaca Mata

ng0meL by ummi 1 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Waaahh. Contest yang ditunggu dengan hadiah yang mencuit mata!

Kali ni nak join kontest ni pulak. Contest Si Manja Berkaca Mata.

Jom ikut langkah2 kat bawah and u ols berpeluang memenangi hadiah yang meletup!!

1) Buat satu entry pasal contest ni dengan title Contest Si Manja Berkaca Mata dan jangan lupa linkkan entry UmmuMishkah dalam n3 u ols.

2) Upload gambar si manja yang berusia 1 hari hingga 4 tahun dengan aksi berkaca mata. Hanya sekeping gambar untuk seorang peserta diterima kay.

3) Nyatakan nama dan umur si manja

4) Letakkan banner contest ini di entry dan side bar blog anda.

5) Tinggalkan komen dengan link entry u ols di entry ni.

6) Contest ini akan dinilai oleh UmmuMishkah's Hubby aka Abu Mishkah.

7) Keputusan adalah muktamad dan akan diumumkan pada 20 Disember 2009.

Dengan lafaz Bismillah... gambar Kakak dipertaruhkan.

Nama :
Farah Sufiyyah binti Ahmad Zuhairi
Umur :
3 tahun 2 bulan

Haa apa lagi, meh le klik kat SINI untuk join and usya hadiah itu, ok!


~me think, me write~

Nak tengok Zoo Singapore?

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Seperti digembar gemburkan sebelum ni, dengan adanya passport Mr afiQ son, harusla kitorang lancarkan juga plan jalan2 ke Singapore.

Berbaloi ok, wat passport RM150 for 5 years utk baby cam afiQ and bawa kuar g jenjalan. Tapi kalau memang xde plan nak g jenjalan.. rugi la sapa yang wat passport tu, hehe.

~Tengok arr muka afiQ yang ceria ni, berbaloi kan?~

Mula2 singgah g umah Bibik (Adik Perempuan arwah Ayah Mertua).

Linda (anak Bibik) n anak2 dia dah tunggu. Makan2 alas perut, jalan ke Bus Stand kat bawah blok coz naik bas cam happening sikit plus kalau bawa kete, renyah.. kena bawa 2 and parking lagi..

~Tunggu bas~

Afiq tak tahan ngantuk, tido je. Kakak Sabar lagi sebab upah mentos.

Tunggu punya tunggu rupanya Saturday bas tatak.. huhuhu.. seb baik Taxi senang dapat, terus amek 2 cab.

Sampai Zoo, Kakak dah ngadu penat. Kitorang rent stroller Mac Larren dengan harga $Dollar 9. Berbaloi la daripada nak ngangkut, dia pun selesa sikit.

Masuk.. teruja juge sebab nampak seko monkey tengah makan and dia tak dok lam kandang, ok. Free je nak bergayut ke, nak makan ke, nak main ke hapa.

Best2.

Kakak pun hepi.

~Kakak pula dah stat ngantuk~

Kitorang amek package Naik bot 1 trip and naik tramp unlimited. Harga tiket $25! Pergh.. agak mahai, tapi bila compare dengan tempat lain kat Malaysia, ok kot...

~Duduk je, afiQ bangun. Usik2 kakak, kakak ceria balik~

Then jalan2.. tengok itu ini..


~Ni kat Restoran Ah Meng. Sempena nama sekor Orang Utan kat situ. Tapi Ah Meng dah meninggal~

~Ni sebenarnya dah kat pintu exit~

Dipendekkan cite, haha.. dua2 budak suda tito...Penat, tapi berbaloi.

Balik JB malam tu juge. Sampai umah, semua terdampar. Esoknya g kenduri kat Pontian pule.. haduhs...

p/s: n3 simple coz cakit perut + demam + lengoh2 badan.. nak tito...


~me think, me write~

Friday, November 27, 2009

Lynn Craft 1st Giveaway

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Sempat lagi aku nak layan 1 giveaway nih. Hehe..

Aku memang teruja tengok benda somel lomels ni. And FELT is one of them, of course!

Sempena adanya produk baru kat Lynn Craft, Lynn nak wat giveaway untuk kita semua.

Syarat nak dapat giveaway ni saangatle senang (hope dapat la kan).

1) Jadi Follower Lynn Craft
2) Link kan blog Lynn Craft di bloglist anda
3) Buat entry tentang GIVEAWAY ni
4) Sila tinggalkan komen beserta link di Lynn Craft

Haa, ni la rupa produk baru Lynn yang dia nak share ngan kita tu ('',)


Jom join ye.. leh klik kat SINI.


~me think, me write~

Selamat Hari Raya AidilAdha

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Malam ni gerak balik JB.

Barang semua dah siap pack, budak2 pun dah mandi semua. Tunggu Cik Ida je sampai nih.

Mana Cik Ida nie...

Sementara tu, ni nak share ngan u ols...

Insya-Allah akan balik Singapore.. so kena tambah 1 lagi collection passport kat dlm famili.. hehe..

Zoom sikit... taraaaa...

Somel kan? Dengan rasminya Ahmad AfiQ ada passport!

Hehehe...

~ SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA ~
semoga semuanya selamat balik kampung


~me think, me write~

Thursday, November 26, 2009

kezutan!

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Again. Semalam tengah wat tutorial request by my cousin, tertido pulak. Kikiki so tutorial tu lom siap, ye.. ehehe... Insya-Allah harini or esok aku tepek, k.

Waa.. sonot betul pagi nih.

Terajin pulak nak bukak blog pepagi.. Ni la hasilnya!

Terkejut gak. Eh.. lupa pula ada join giveaway dengan Baby Snowdrop nih. N tak perasan langsung ada gud news dari Nisa...

Then, g view blog Nisa..


Haa anak panah tu tunjuk nama aku qualified utk giveaway tu and dapat Cloth Pad!

Apa lagi... zasss! g emel apa yang Nisa nak.

Huhu... hope next week leh dapat, eh..

"Abang Posmen, waa tunggu, ok!"


~me think, me write~

Wednesday, November 25, 2009

afiQ buat perangai

ng0meL by ummi 1 lagi tambah ng0meL Links
salam.

tajuk n3? tu la pasal.. sejak last week lagi nih..

since demam last week+Tok dia datang+Acu dok melayan+Mama sendiri babysit

= gini la jawabnya..

... melekat je!

This week pulak, aku dah stat keje; xdela dok p melangut melawat umah babysitter macam selalu.

So bila balik petang tu, kat umah babysitter sabar lagi... sampai je umah...

... macam xjumpa aku 8 hari!

tak boleh letak langsung!

letak je, hok hek. Ish, geram pun ada. Bukan apa, sampai xleh wat apa langsung!

En Ahmad balik ingat boleh la nak take over, hmmph.. sedih sangat la macam aku ni dah xnak amek dia lagi dah. Mata tu asyik pandang aku je.

Time tido lagi lah. Tak leh tinggal langsung. Ntah tido ke tak si afiQ nih. Asal aku bangun je, macam tau2 pulak dia.

Hok hek lagi.

haduh dik.. mama time ni la nak blogging rest. Dulu leh la mama relax je.. sekarang siang dah confirm2 mama kat ofis.. tak dok time...

huhuhu...

Bukan mama merungut kena layan adik, tapi.. bagi la mama can; mama nak terkucil nih..

huhuhu...

Seb baik adik dah kenyang. Tido ye, sayang. Sikit je lagi ni mama nak settlekan (ekeke).

blog mama nak bagi santek2, somel lomel, nak update slalu, baru orang datang, orang hepi2..

ok, nite nite (huhu dah morning!). Sok kija...



~me think, me write~

Tuesday, November 24, 2009

blog tengah serabuttt

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

marah+bengang+sedih

nak tukar template.. sekali kat opis takleh download full template utk backup! huhuhu...

nak balik!!!

waaaaa...




~me think, me write~

Monday, November 23, 2009

huhu kat opis xleh download photoscape!

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam

note: n3 semalam xsempat publish, dah tertido dengan afiQ

Letihnya....

Mak dah nak balik Kedah. Janji dengan Acu nak jumpa kat Pudu dalam pukul 10 lebih2 cenggitu; Acu dari Tanjung Malim. Aku kena hantar mak ke Pudu sebab banyak barang mak nak kena bawa. Kesian pula takkan mak nak angkut semua2 tu naik bas sensorang. Selalu memang En Ahmad yang baik hati akan hantar Mak ke Pudu tapi kebetulan pula harini Kenduri Kawin anak Paman kat Sg. Merab. Paman ni bapa sedara En Ahmad yang paling rapat; dah dianggap macam ayah sendiri dah. So as anak, wajib En Ahmad p tolong2 wat apa patut, kan.

Oleh kerana aku tak confident nak drive p Pudu tu, jadi kami kenalah naik any public transport. Afiq, terpaksa aku minta tolong baby sitter next train, lagi 30 minutes. Hmm.. malas nak tunggu aku suggest kitorang naik bas je lah. Bas berenti kat Kotaraya, dekat dah ngan Pudu. Kalau tak jauh nak berjalan dari Stesen LRT Pasar Seni nak ke Pudu nanti.

Kakak memang hepi la.. aku pun hepi dapat bawa dia jenjalan. Dari dalam bas macam2 leh tengok kat luar. Takpelah lambat sikit, kan.

Sampai Pudu, dah jumpa Acu, kitorang diskas2 sikit. Actually Acu ada masalah sikit dengan umah sewa yang diorang nak duduk next sem nanti. Hmm.. nantilah ada time aku cite, k.

Then, kami amek keputusan g je cari tiket bas. Aku pun nak kena balik cepat ni, nak attend kenduri Paman. Ramai sedara dari JB and Singapore dah sampai and semangat nak jumpa AfiQ and Kakak. Tapi yang penting kenduri Paman mesti kena attend..

Dapat tiket bas pukul 3. Time tu pukul 12. Perut dah lapar, perlu diisi dulu, ok. Makan belasah je kat tempat makan kat Pudu tu. Aku bantai laksa. mak, Kakak and Acu makan nasi ayam. Lepas settle, aku minta diri nak balik. Mak ada Acu, kira okla; kalau tak memang aku teman mak sampai bas datang.

Huhu.. dah panjang sangat n3 nih, sambung nanti boleh? Nak tengok afiQ son jap.

nota kaki: sori tajuk xsama isi.. kuang3..




~me think, me write~

Sunday, November 22, 2009

"Oooo rupanya dia nak dapat akai*"

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

afiQ 10th months bulan November nih. Kejap je rasa. Dulu masa baru lahir, afiQ kecik je. Dengan berat 2.55kg, afiQ just cam ada tulang ngan kulit je. Aku as mak pun cam sedih je tengok afiQ time tu.

Tapi tu 1oth monnths ago, ok. Sekarang Alhamdulillah afiQ dah dekat 9kg. Even tak le semangat cam baby lain yang berkil02 and berketul2, apa yang afiQ ada sekarang dah saaaangat enough untuk aku.

Tengok je la gambar kat atas nih.

Sampai ke hari n3 ni aku type, gigi afiQ yang ke-8 dah nampak sikit. Gila dia menggigit! Favourite dia; buku2 kakak and dagu somel aku nih!

Haaa ni time dia bersantai. Favourite tempat lepak dia ni; Grill belakang umah and tempat lappy aku. Sebok je nak blogging gaks!

Gambar-gambar ni latest aktiviti dia - panjat tangga! And ni juge 'port' baru dia, hehe.

Tolong la, afiQ.. pantang je orang leka sikit, tengok2 dah sampai atas! Muka dah ngantuk gile sesangat pun nak juge memanjat.

Awal minggu ni kan afiQ demam panas, siap cer-ber** lagi (huhu). Tapi serious, time tu dia langsung tak lembik. Aktif je cam biasa. Tu la... ini la kot yang dia nak show...

Oho.. sekarang dia dah berani berdiri sambil lepas-lepas tangan. Huhuhu hepinya aku dengan afiQ son..

Cepat jalan ye, sayang. Mama tak sabar nak main kejar-kejar nih. Kakak pun hepi dengan afiQ.




* akai ~ new achievement
** cer-ber ~ cirit birit

~me think, me write~

Friday, November 20, 2009

afiQ nak pandai jalan?

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

AfiQ son tak sihat.. tapi Alhamdulillah maintain aktif cam biasa.

Dah masuk 3 hari dia flu. Semalam suhu badan dia makin naik. Masa En Ahmad balik dari kerja around 8 malam, suhu badan dia naik 39 darjah! Pening juge pikir nak pakaikan dia baju, dia panas badan. Tapi kalau tak pakai nanti flu dia makin teruk pula. Sigh..

Harini dah 4 kali dia poo poo cepret*. Kesian betul afiQ son. Tadi bagi ubat demam pula, abis dia muntah. Tak tahula, salah bagi makan ke eh? Tapi rasanya macam biasa je bagi bubur ayam+keret kat dia, dengan buah juge.. susu pun bila demam cenggini most of the time menyusu badan je dia. Nape ek?

Ke.. sebab letak sikit telur dalam bubur dia tu? Aish, aritu baby sitter dia kata dh bagi dia roti telur, ok jek. Takpe, nanti try bagi lagi la. Nak tengok betul ke dia allergic kat telur. Hopefully tak la kan.. Huhuhu...

Sekarang ni tengok dia cergas jek. Tarik2 juge rambut kakak dia. Merangkak laju jugak naik tangga. Naik walker apatah lagi, kan..

Hope afiQ cepat baik la eh.. Harap betulla kata Mak, afiQ nak pandai something new tu. Kot nak berdiri, nak bejalan kot.. aminn..




~me think, me write~

macam ni punya orang pun ada ka?

ng0meL by ummi 4 lagi tambah ng0meL Links
salam

Acu (adik aku yang bongsu) dah settle stadi dia kat UPSI. Tapi sebelum tu Sem depan dia kena jadi cekgu praktikal utk settlekan stadi dia sebelum rasmi jadi Cekgu Fizik. Chaiyok! chaiyok!

Acu nanti jadi cekgu praktikal kat Sek Men Raja Ali. Sekolah tu kat Jalan Ipoh. Jalan Ipoh tu panjang.. zoom lagi.. search kat g00gle.. kat area Kampung Batu - dah dekat ngan Kepong dah nun. Huih.. quite jauh juge la dari Putrajaya ni. Tapi xpe.. kejap je pon dia dok situ, 1 sem = 5 bulan.

Selasa aritu kebetulan En Ahmad pun cuti sebab check-up kaki kakak, kitorang; Aku, En Ahmad, Kakak, Acu and Mak g round2 cari Sekolah tu and sekali carik umah untuk sewa untuk Acu and kengkawan dia nak duduk nanti memandangkan sekolah of course tak sediakan tempat tinggal kan.

Rupanya sekolah tu betul2 di tengah2 kawasan perumahan. Tapi mostly rumah2 tu berpenghuni and cam susah jek nak dapatkan umah sewa. Bila ditanya-tanya, kalau umah teres, sewa dia dalam RM1,000! Kalau apartment pun cikai2 dapat dalam RM700 ke. Tu pun susah juge sebab budak2 ni nak dok dalam 5 months je..

So, haritu kitorang balik dengan a few numbers untuk di-col tanya umah sewa.

Kesian juge tengok Acu risau je sebab tak dapat umah lagi. Lepas ni Acu nak terus balik Kedah, nak lelama kat sini pun bukan hari2 boleh g balik tempat tu nak cari2 umah.

Dipendekkan cerita
, one of kawan Acu dapat umah untuk disewa. Kebetulan clerk sekolah juge. Alhamdulillah.. cuma rumah tu agak jauh dari sekolah tu n kena fikirkan transport juge. Transport budak2 tu nanti of course la bas, kan.

Tapi yang aku nak cite kat sini.. diorang akan dok umah tu dalam pertengahan Januari tahun depan which is 2 months lagi. Tapi si akak tu siap minta deposit sewa rumah harini jugak! Alasan dia ramai student nak sewa umah, jadi kena booking awal2 la.

Bengang juge aku sebab manala budak2 student ni ada duit la-la ni jugak. Lagi, kot ye pun, tunggula cukup bulan ke kan.. Bukanla kami tak leh bayar, tapi pertimbang la sikit kan. Huhu.. aku syak akak tu pun xdok duit, jadi dh ada rezeki, tu yang dia minta jam2 tu jugak, kan. hehe ('',).

Tapi xpela, nak wat camno.. nak tunggu2 lagi, takut orang kata yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran pulak, kan. Bayar je la..

So, sekarang budak2 tu pun hepi..


~me think, me write~

Tutorial Favicon

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Hari ni aku nak cite camno nak wat Favicon. Hah? Favicon? Mendalah apa tu?

Favicon ni singkatan bagi Favourites Icon. Boleh juge panggil Website Icon, Url Icon, Shortcut Icon atau Bookmark Icon. Nak clear lagi? Check this out..

Atau, cam ni aku punya..

Ada nampak? Ha.. someL tak?

Not to worry, korang pun leh juge ada cenggitu. Ikut je step ni, ok.

1) Mula2 korang kena google, search apa2 gambar or logo yang berkenan. Kalau nak letak gambar sendiri pun ockey. Tapi make sure berukuran tepat dan image dalam format JPEG, GIF ataupun PNG

2) Dapatkan URL image

3) Siap, copy code ni:

<link href='URL image anda' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>

4) G kat Dashboard-Layout-Edit Html
. Tick kan pada kotak Expand Widget Templates.

5) Then tekan Ctrl+F dan taip <b:skin><![CDATA[/*

6) Then paste code tadi di ATAS code di Step 5 tadi macam gambar di bawah ni.


7) Gantikan URL image anda di ruangan tulisan bewarna biru pada code tadi

8) Pastu, cuba Preview. Kalau dah ok, Save Template. Done!

Selamat mencuba! ('',)


~me think, me write~

Thursday, November 19, 2009

Tuto cursor s0meL

ng0meL by ummi 4 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Memandangkan aku rasa ianya satu kes0meLan, maka aku nak wat cite kat sini camno nak buat cursor s0meL2 terbang2 bagai macam aku punya nih.

Sonang jek.. Follow step2 ni, ok.

1. Mulo2, kena download SPARKLING CURSOR ni dulu. Klik kotak biru tu. Ikut arahan dia. Bila dah keluar dialog box, klik: Open With-browse-notepad-ok. Ingat, jangan save tapi Open With.

2. Then, g kat Dashboard-Layout-Edit HTML. Utk senang pencarian, Tekan Ctrl+F. Taip <head>

3. Dah jumpa, paste kod yang kat notepad tadi di atas <head> .

4. Kalau nak, boleh preview dulu. Then, Save Template. Done!

Note:
Kalau nak tukar kaler, leh cari kod kat SINI.

5. G balik kat Dashboard-Layout-Edit HTML. Ctrl+F dan cari

var colour="red";

contoh nak tukar kepada purple
var colour="#B404AE";

6. Jangan lupa Save Template!

Jadik tak? Harus jadik, ok.


~me think, me write~

Wednesday, November 18, 2009

diorang kata..tapi..aku konpius nih..

ng0meL by ummi 2 lagi tambah ng0meL Links
salam.

konpius.. konpius..

Aku ni fan Dira Abu Zahar. Tapi xdela fanatik, just admire the way dia act. Sekarang ni dia join Sehati Berdansa 3 (SB3) and dengarnya antara favourite jugak la. Haha.. aku tak tengok sgt pun program tu.

Last week ada terbaca blog dia pasal ntah apa kes, tapi dia cakap malas dah pasal SB ni. Serious direct.. tapi aku just baca n tak amek port.

~ dari FB Dira, haha aku fan dia, adala bendalah ni~

Then, adik aku bukak cite pasal Dira and Sazzy (Falak) gaduh2 pasal undi sms.. Hmm.. baru aku recall and understand sikit blog si Dira nih.

Paper semalam kua la cite tu.... yang wat aku konfius...

~dari paper Kosmo! online~

Hmm.. masing2 menafikan and cakap kebetulan diorang tulis benda yang sama pasal undi sms, rasa tak puas hati what so ever. Hmm...

Boley ey macam tu? Anyway, okla kalau dua2 dah berbaik.. ta'mo gado2 sebab yang penting u ols buat tu untuk Charity, kan.. niat yang baik, beserta hati yng ikhlas.. hasilnya saaangat lumayan, ok.

Haha.. aku xdok idea nih.. layanz...


~me think, me write~

Monday, November 16, 2009

penat, tapi berbaloi-baloi part II

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

eh.. eh.. g la baca part I dulu ye...

Ahad pula, 4 beranak terlajak tido. Tapi cam biasa la si AfiQ son yang kejut kami semua bangun dengan muka ceria dia. Then, dapat msg dari Acik kata diorang nak datang putrajaya pagi tu. Haduhs.. kelam kabut juge..

Actually memang dah janji dengan Acik, dah lama sangat tak jumpa Acik since Raya haritu.. rindu bangett nih. Kebetulan dok msg2 kat FB kata rindu bagai, Acik dapat chance datang Putrajaya dengan rombongan sekolah (Acik keje kat Jabatan Pendidikan Negeri Perlis). Kitorang pun seboleh mungkin nak juge jumpa Acik.

Siap gitu2.. janji jumpa Acik kat Dataran Putrajaya. Pusing2, diorang nak g Masjid Besi.. so En Ahmad yang saaangat sporting (dan saaangat disukai ramai) itu willing to jadik tour guide kepada 2 bijik bas rombongan dari Perlis nak tunjukkan Masjid Besi!

Pergh.! aku pun tak pernah sampai situ, lalu je. Memang best la tengok view kat situ and tatau la setenang, sekhusyuk mana orang yang first time g sembahyang kat situ. ekeke... Santekk wa cakap lu.. Anak2 aku? hm.. kakak berlari2, afiQ merangkak laju gile kejar kakak dia.
Masjid tu serious open air and sangat santek!

Dari Masjid Besi, kitorang patah balik ke Dataran Putra coz diorang cakap nak makan kat situ. Tapi rupanya SouQ tu tutup pula untuk renovation. Kesian pula diorang cam xde idea nak g makan kat mana. And as usual, my hero pun bagi cadangan.. Bawa diorang makan kat Taman Warisan Pertanian. Hmm.. GuD idea! Diorang pun tak biasa kat situ..

So, sekali lagi En Ahmad jadi tourist guide tak bergaji ekeke.. Dalam kereta, kakak pun dah penat, AfiQ son pun dah tertido so kitorang amek keputusan untuk just tinggalkan the rombongan kat situ and balik lunch kat umah je.

Puas hati bila tanya Acik, dia cakap budak2 tu so happy makan kat situ. Kebetulan pula ada aktiviti yang Perbadanan Putrajaya anjurkan.. dapat diorang tengok persembahan kebudayaan kat situ! Hmm.. berbaloi2 kan?

p/s: proud of kakak yang sangat strong
proud of En Ahmad yang saaangat sporting and happening
proud of AfiQ son yang juga sporting and tak meragam pun
so happy dapat spend time dengan both my lil sisters


~me think, me write~

penat, tapi berbaloi baloi!

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Alhamdulillah tengok semalam kakak dah ok jalannya. Susun langkah dia pun makin kemas even ada la sikit2 lari2 lagi. Hmm kena sabar sikit lagi, kan.

Maybe betul kata abang yang urut kakak tu kot, patutnya awal2 masa lepas je bukak semen kaki dia tu, kitorang terus bawa urut so that leh longgarkan urat2 yang tegang. Hmm.. kesian kakak.

Sabtu pagi semua orang bangun awal n mandi awal including si AfiQ son, hehe. Sebab nak g urut kaki kakak la dengan sorang abang ni kat Jalan Duta. Kawan En Ahmad yang rekomen, katanya memang bagus abang ni, even ramai pegawai besar2 Gomen pun p kat dia.

Yang surprisenya, kakak langsung tak nangis or merungut time di urut. Cuma kadang2 dia cakap nak betulkan duduk dia, dia kata lengoh, dia nak baring kat aku orEn Ahmad. Kami bagi FULL support kat dia, even adik AfiQ son pun!

Settle mengurut, kakak cuba2 jalan sikit and nampak dia macam takut2 lagi. Tapi dia cuba juge.

Then lepas tu dah alang2 kat Jalan Duta tu, kitorang terus g kat Acu kat Tanjung Malim. Acu dah abes final exam and nak nganto barang2 balik Kedah and ada juge nak tumpang letak kat umah aku. Next sem Acu jadi cekgu praktikal kat KL. Hepi la budak2 tu jumpa Acu. Tambah hepi si kakak la, dapat tengok ketapi dekat2 coz kebetulan barang2 yang nak anto balik kedah, Acu hantar pakai ketapi. Kakak pun praktis jalan sama.. OK... Then sebelum balik, spend time makan kat KFC dengan view facing landasan ketapi..

Balik dari Tnjung Malim, dah petang pun. Rehat2, dapat pula col dari Paman En Ahmad jemput g umah dia ada wat makan2 sikit sebab next week kenduri kawin anak Paman si Hidayah. Kakak memang tunggu sangat la nak g umah Mbah Sir dia tu sebab kat sana ada banyak kawan nak main2. Bukan main hepi dia and even adik afiQ pun.. kakak siap berlari sana sini! Kami pulak yang risau..

Malam tu biar je budak2 tu main puas2. Balik, sampai umah lam pukul 11 lebih, semua orang dah penat. Tapi.. hepi...

Ahad pula, 4 beranak terlajak tido. Tapi cam biasa la si AfiQ son yang kejut kami semua bangun dengan muka ceria dia. Then, dapat msg dari Acik kata diorang nak datang putrajaya pagi tu. Haduhs.. kelam kabut juge..

em.. sambung next n3 boleh? hehe.. layan..



~me think, me write~

Saturday, November 14, 2009

.: mengimbau kenangan internet dolu-dolu

ng0meL by ummi 1 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Sementara tunggu bubuQ afiQ son masak, layan diri blog jap.

Dalam kepala ni dok asyik teringat kat sorang kawan ni yang quite rapat ngan aku. Hmm dah lama aku cadang soh dia wat blog untuk kembangkan lagi bisnes dia n hubby. Tak kisah la wat blog ka, buka website sendiri ka.. tapi maybe dalam proses la kot coz it's not an easy job rite.

Hehe tapi tu bukan apa yang aku nak cite skrang nih.. Tu mukadimah je nak luahkan tiba2 lak teringat dia (agaknya dia dok mimpi aku kot la ni) ekekeke..

Masa dok blog walking semalam, aku jumpa la blog yang kiut miut bagai. Cumil blog dia. P jengok geng blogger dia, hmm mostly seangkatan cumil2 belaka. Blog very the colourful. Aku pun teruja.

Haha. Kalau perasan aku dah wat favicon, dah wat cursor bling2, dah wat rama-rama terbang kat tajuk n3 aku. Heheh.. bangga tol! Banyak lagi aku nak belajar ni.. Nak aku ajar, bagitau eh.. leh syer reramai.. syok, syok.

Nak wat semua2 tu bagi aku la kan yang tak professional ni.. kena rajin search, xplore n tau koding2 html.

Hmm cakap pasal html pula, teringat aku zaman mula2 aku berjinak dengan internet dolu. Dolu, ok.. time tu aku form 4. Hahaha.. maybe ada yang gelak kot, appa la form 4 baru nak kenal internet! Betul.. time tu tahun 1996. Haaa lama dah kan, kan? Dah dari lebih 10 tahun dulu! Baru nak ternganga..

Time tu aku jadik Pengawas Media. Diulang, Pengawas Media. Ala2 macam pengawas perpustakaan la tapi aku jaga bab2 IT. Jaga komputer! Hahaha... kelakar. Time tu manala tau sangat pasal komputer bagai nih. Jadi selain kemas2 bilik, lap2 abok, lap2 komputer ngan keyboard tu.. adala belajar tekan2 sikit.

Time tu yang aku tau internet ni berkaitan dengan hotmail, msn, irc dan mirc. Kuhik2.. kalau nak tau, dulu mati2 aku ingat html tu singkatan hotmail! Kuang3... bodos nye aku time tu.. Bukan cekgu tak bagitau, tapi otak dah kelain bila mata dok tengok kotak2 chat box tu.

Haduhs.. satu lagi rahsia.. aku kenal En Ahmad dulu time ni lah!... yup, melalui chatting! Hmm.. sampai form 5, sampai kolej, sampai U, sampai keja, sampai kawen, sampai sekarang dah ada anak 2..

Masa tu dulu, semua orang dok sebok zaman IT, aku tatau la menteri2 cite apa time tu, tapi budak2 sekolah hari2 mau chatting (termasuk aku) haha. Aku untung dapat chatting free kat sekolah (sebab aku kan pengawas komputer, suka hati aku la), tapi kat Cyber Cafe (yang time tu ada 2, 3 ketoi ja kat AloQ SetaQ), melambak2 budak sekolah. Ok2.. yang tak sekolah pun ramai jugak.. tapi, pergh! time tu rate harga memang cekik darah! Bayangkan 1 jam RM10! Hah! Mau terbeliak mata.. Tapi pastu lelama dah kurang harga sebab CC dah melambak buka di sana sini sampai dah rambang mata pulak nak pilih C mana nak masuk. Sekarang ni.. berapa? 1 jam RM2.50? Cettt...

Tapi aku rasa la, zaman dulu dengan zaman la ni chatting lain sesangat... dulu semua orang innoncent termasuk aku dan En Ahmad. kami chatting betul2 punya nak kawan2 n kenal orang luar dari kelompok masyarakat kami (cehh, ayat tak tahan). Itu yang kalau orang tanya mana aku 'jumpa' or 'dapat' or what so ever the terms.. aku maleh nak jawab Orang sekarang tak paham... (ececeh... aku senyum sorang2). Ye lah, En Ahmad kat JB.. aku kat Kola Kedah.. Jauh lagi daripada Kutub Utara Kutub Selatan tau!.. Yang best, mak ayah aku pun eran time tu..

Hmm.. bubuQ afiQ son dah ready tuh. nak snap gambar tepek sat na.. kang tadak gambaq, borink lak aku tulis pepanjang kan, kan.. jamu mata ye..



~me think, me write~

Thursday, November 12, 2009

Belum apa2 aku dah sakit kepala

ng0meL by ummi 3 lagi tambah ng0meL Links
salam.


Haduh waduh waduh.. bangunan ni.. cam berantu je ek? Heh?.. eh.. tak lah.. Cantik2. Orang amek gambar siap background lampu cun2 lagi.

Sighs...

So.. seperti dah ku agak, terpaksa aku lagi sekali menerjah masuk ke bangunan berantu itu. Again gara2 report aku tak siap lagi.

Report tu penting, ok.. sapa nak tolong watkan? Walaupon report tu saaaangat penting, takde sapa nak tolong watkan. Haku jugak. Haku yang dok kat umah ni. Haku yang tak keje ni. Ingat boleh je wat kerja dari rumah. At least aku wat kerja juge, ok. Berbaloi la aku dapat gaji half.

Huhuhu...

Seb baik umah aku dekat.
Kalau umah aku jauh kat Kola Kedah nun? Kalau aku xdo kete? Kalau aku xdo laptop? Kalau aku xdo streamyx? Kalau aku off enpon? Kalau xde sapa tau no tepon umah aku? Kalau aku taknak p ofis jugak2?

Camno...

Tak boleh, kan. Aku la tak sampai hati.

Maka...

Dengan penuh rasa tanggungjawab, aku nak g mandi siap.

Ofis, tunggu aku datang, ok!



~me think, me write~

Wednesday, November 11, 2009

giveaway ikan puyu ditutup

ng0meL by ummi 3 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Kuhik3. Bagus jugak aku wat n3 giveaway tu. Panas aku punya komen kat FB (huhu depa tamau komen kat blog ceq). Jangan tatau.. laku ok, ikan puyu aku tu. Tu belom aku wat n3 bagi resepi.. hahaha.

~haha aku tepek komen depa kat sini. kuhik3~

Haduhs.. ntah bila aku wat giveaway.. Hmm memang hangat ikan puyu aku tu mendapat sambutan dari tangan2 kawan2 opisku. Bukan hapa, rasanya diorang tu niat nak selamatkan ikan2 tu dari aku kot! Nyeh2..

Ok, dengan rasminya aku akan bagi ikan2 puyus ku kepada
Zai (3 ekoq) <-- atas permintaan dan
Abang Zul & Yong (3 ekoq). <--ahaha.. tak kire, kena mai pancing jugak, ok.
Dah2..tinggai la kat aku 2 ekoq..

Giveaway ditutup, ok. Aku pong nak simpan gak, cuma tamau ramai2. Kang manala tau macam orang cakap, tadak ikan tu kat umah.. tak 'berpagaq' la umah aku.. huhuhu.. nak pecaya ka dak, aih..

p/s: Rajin2 la sembahyang dan berdoa minta Allah selamatkan kita dan ahli keluarga dari gangguan Syaiton Nirrojimmm. Amin..

~me think, me write~

Siapakah gerangan si pemilik kereta depan keta aku tadi??

ng0meL by ummi 1 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Zooom! aku terjah ofis sat. P amek paper penting untuk report aku nak submit esok. Sebab penting, sebab nak submit esok, aku g jugak ofis tu.

Haduh.. penat woo bawak kete time matahari dok enak memancar seluruh tenaga dia kat bumi tempat aku berpijak ni.. ngantuk pun ada, sehs.. seb baik dah selamat sampai umah.

Tapi tu bukan yang utama aku nak share kali ni, ok.

Perghhh! sekali masa dah kat traffic light nak sampai dah kat umah aku.. ada satu kete Mesidis 350 berenti kat depan. Nampak cam baru (adehs, camno xtertengok plat no dia!) Tak kisah la baru ke tak yang penting kete2 cenggitu harusla dipastikan kebaruannya maintain, ye tak?

Aku pulak xbawa enset nak snap2. Tapi aku gagahi untuk ingat rupa paras dan klu2 yang sewaktu dengannya untuk aku balik dan guugel. Wallah! Ni hasilnya...



Saja aku tepek gambar bontot bumper dia sebab aku punya view tadi pun harusla dari pandangan belakang dan sisi kan.

Tapi untuk tidak menghampakan diri sendiri u ols, aku search lagi, ok. Dah ni la yang aku dapat.

Muka depan, ok. Perghhh aku tabik spring la sapa tuan punya kete ni. Masuk tadi simpang kat area umah aku gak.. Keje Gomen pun leh beli kete ni? Hmmm.... jom baca, maleh dah aku nak upload gambar. Nak tengok, p carik sendiri, ok.
The new Mercedes-Benz CLS Grand Edition special-edition model sees Mercedes-Benz introducing a new highlight to the segment for four-door premium coupés. A matt designo paint finish lends spectacular definition to the lines of the coupé and makes the CLS Grand Edition really catch the eye. This exclusive style is echoed in the interior with high-grade designo leather and high-quality equipment details. All of which makes the multi-design-award-winning Mercedes-Benz Coupé unmistakable.
Hmmm.. tak habis2 aku dok pikir...


~me think, me write~

GIVEAWAY... sapa nak ikan puyu???

ng0meL by ummi 3 lagi tambah ng0meL Links
salam.




~Ni ikan2 puyu aku~

Sori gambar cam poyo tak santek, menarik tertarik. Tapi tetap de bom.. haha <--aku merepek, ok.
Ikan2 puyu ni dengan aku dah umo Sufiyyah (3 tahun lebih2) tapi kalau umo kat surat beranak depa, tidakla aku tau. <--merepek lagi

Tujuan aku menulis n3 ini adalah untuk membuat giveaway kepada sesapa yang berminat terhadap mereka2 ini.

Ini adalah kerana aku dah meleh nak maintain depa. Bukan sebab depa kuat makan or susah nak jaga ka apa, tapi just.. aku DAH MALEH, ok..

~gambar hiasan a.k.a bukan puyu aku~

CIRI-CIRI

1. Ikan puyu ni sangat enak dibuat pekasam <-- eiiuu sori, aku tak makan pekasam Tapi betul.. depa kata pekasam tu saaaangat sodap hingga menjilat pinggan.

2. Kalau tak reti nak wat pekasam, ada cakap goreng pun sodappp. Goreng biasa je taruk kunyit ngan garam. Make sure garingsss ok..

3. Nak berkuah, wat masak lomak cili padi. Nanti next n3 aku bagi resepi, ok.

~puyu masak lomak ciliapi - juga bukan puyu aku~

4. Aish.. kalau tak nak matikan makan ikan puyu, bela je la.. tak sosah pun. Dia makan apa je.. tak makan seminggu pon ok lagi..

5. Haa.. ni kot2 lagi menarik. Orang tua cakap, puyu ni leh halau antu setan. Tol ke? Aku tatau.. haha. So far Alhamdulillah Allah jaga lagi kami anak beranak.

Tapi itula.. aku dah tak larat nak tuko air dia la. En Ahmad memang tak minat nak layan ikan puyu aku tu. Ikan puyu tu sebenarnya aku dapat dari Mak Sedara aku kat Kedah dulu lepas habis pantang Sufiyyah time nak balik Putrajaya. Tok aku pun beria soh bawa balik. Depa siap soh aku keringkan ikan2 tu n gantung kat depan pintu.

What?? tak kose aku nak keringkan. Keringkan means bagi depa mati kan? Eii tak sanggup aku. Pastu gantung2?? Nak mam** dengan En Ahmad? Hehe.. tu cite lama.
Orang cakap, orang pesan, orang nasihat, orang bagi, ambik je. Pikir2 balik, tu sebab aku simpan sampai sekarang. Ada je kat lam bilik air tu. Nak ikutkan depa bagi aku 11 ekoq! Aku dah sedekah kakak sedara aku 3 ekoq, ni yang tinggai lagi 8 ekoq.

So.. sapa nak???

~me think, me write~

BABY IN BABYKIDSLOVE APPAREL

ng0meL by ummi 1 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Penat aku soh afiQ posing pagi tadi. Muka ngantuk lagi tu tapi sapa soh tunjukkan kemeriahan untuk membuka mata yang bulat tu kan. Tangan aku ni laju je nak klik2 enset hehe.

Haa ada tujuan jahat ok aku soh dia posing2 pepagi tadi. Sebab.. hehe.. of course la aku nak dia jadi model n3 aku untuk kontes Babykidslove Online Boutique.


Aku memang gemar pakaikan anak2 dengan legging sebab cam kiut2 and yang penting mostly baju anak2 aku ni berseluar pendek or skirt. Cuaca kan panas.. tapi bila masuk je soping compleks, sejuk dia bukan main. So kalau ada legging, sarung je. Legging fancy, somel n selamat le dari kesejukan ekon, tul tak?

Berbalik pada kontes tadi.. jom tengok dulu syarat-syaratnya

Pertama : Jadi follower Babykidslove Online Boutique dan add http://babykidslove.blogspot.com/ kat blog link.
Kedua : Copy banner dan paste kat entri dan sidebar dengan linkback ke Babykidslove Online Boutique.
Ketiga : Buat entri dan upload gambar baby menggayakan LEGGINGS@TIGHTS.
Jangan lupa letakkan nama baby, tarikh lahir dan nama ibu
Lastly : Sila hantar link entry anda ke babykidslove@yahoo.com
Nak tengok hadiah, boleh geram2 kat sini!

Ni gambar afiQ pakai legging. Ni je yang tinggal muat, yang lain2 dah keciks. Kalau menang, leh tambah collection eh. Tengok kat babykids love ni gatal tangan rambang mata pulak nak sopping!
Nama: Ahmad AfiQ bin Ahmad Zuhairi
Tarikh Lahir: 14 Januari 2009
Nama Ibu: Ummi Shuhada binti Md Sabri

TARIKH TAMAT : 30 NOVEMBER 2009


~me think, me write~

1st Birthday Moment Give Away

ng0meL by ummi 2 lagi tambah ng0meL Links
salam.

(Sticky mode...new entry please scroll down..TQ!)


Suke2.. jumpa lagi contest! Join je.. mana tau ada luck kan.. sesapa nak join, begini ceritanya..

Mummy Ayu ,yang menang MamaTisya punya contest nak anjurkan satu contest pula bersempena 1st Birthday little princessnya...

1st Birthday Moment Give Away

Sebelum apa2, kita wat checklist dulu k.

syarat-syarat penyertaan:-

1. Jadi follower Mummy Ayu & add Mummy Ayu dalam bloglist <--Done
2. Tepek banner contest nie kat side bar <-- Done
3. Lagi bagus kalau buat sticky mode entry..senang nak jengah nanti <-- Done
4. The most important things....tepek kan gambar waktu baby tu
celebrate her/his 1st birthday..
tak kisah la kat mana, macam mana...
janji nampak baby tu ngan kek.... <-- Done
5. Terbuka kepada kanak kanak di bawah 4 tahun
(so..maksudnya gambar 4 tahun yang lepas pun diterima...) <-- Noted
6. Masukkan nama penuh kanak kanak, tarikh lahir plus
cita la cikit cikit pasal her/his 1st bithday celebration tu... <-- Done
6. Tarikh contest nie...dari la nie (sekarang)
until tuan tanah 'nya princess birthday yaitu 10 November 2009 <-- Noted
7. Hadiah biarla rahsia but satu je leh kasi tau
yang mana tuan tanah 'nya bestest friend dah agree nak jadi one of the penaja <-- Noted
so..satu lagi syarat tambahan..kena link ngan blog Notti Netti &
of coz link jugak ngan blog Mummy Ayu
(tak de link direject) <-- Done
8. Tinggalkan link entry kenkawan kat komen box tuan tanah.. <-- Done
9. Pemenang akan dipilih oleh para juri Mummy Ayu
(no undi undi...) ok! <-- Noted
===
itu aje syaratnya...so...meh la join contest Mummy Ayu nie...

Ok, dah pueh hati ngan syarat, jom baca cite aku lak eh.

Nama princess aku Farah Sufiyyah binti Ahmad Zuhairi. Lahir pada 16 September 2006.
Masa 1st birthday Sufiyyah, bulan puasa. Jadi xdelah kitorang sambut bitrhday dia beria, buat party bagai. Dia pun bukannya puasa time tu kan hehe... Jadi, petang tu sebelum berbuka kami belikan kek sepotong. Lepas berbuka, inilah gambar kami bertiga, celebrate 1st Birthday Sufiyyah serba sederhana.

Sekarang Sufiyyah dah 3 tahun. Birthday dia pun baru lepas 16 September lepas. Juga dalam bulan puasa. Hmm.. lama la nak tunggu birthday dia bulan tak puasa baru nak sambut beria. N hope time tu dia baru betul-betul boleh appreciate Birthday Celebration dia dengan hepi dan penuh makna.

Harap2 dapat la Sufiyyah menang kali ni kot2 boleh story kat dia ada kenangan di sebalik cerita 1st Birthday dia..


~me think, me write~

Tuesday, November 10, 2009

Baby Snowdrop's Giveaway

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Baby Snowdrop is having a giveaway, just a small giveaway to all bloggers.
Actually, baby snowdrop ingin memperkenalkan pada sume their new products which is Baby Ring Sling & Modern Cloth Pad.

So for a start, Baby Snowdrop nak giveaway Cloth Pad sample iaitu one piece of Night Pad pada yang berminat.


Giveaway ni open until 16 Nov 2009

But before that, ade syarat2 nye.
1.
add banner Baby Snowdrop
2.
become Baby Snowdrop's follower
3.
make entry about Baby Snowdrop's Giveaway
4.
leave your name, email address and blog/website at Baby Snowdrop's comment box so that they can visit each blog and see whether qualified or not to get the free sample
Last but not least, why don't we go and check out Baby Snowdrops's site?



~me think, me write~

Monday, November 9, 2009

Bila Mama Busy Blogging... Anak2..

ng0meL by ummi 7 lagi tambah ng0meL Links
salam.

Haa.. tengah sebok blog walking (nak ikut tips Nescafe Ais), terfikir...
Apsal afiQ son tak memanjat belakang ni?
Apsal pula kakak tak asik panggil nak itu nak ini?
Apsal tak dengar kakak jerit sebab afiQ tarik rambut? or
Dua2 jerit berebut mainan?

Rupanya...

Diorang pun 'ada kerja' kat belakang mama...

So.. sebelum En Ahmad balik, umah kena kemas, ok. Huhuhu...


~me think, me write~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog