Sunday, November 8, 2009

Kronologi Farah Sufiyyah

ng0meL by ummi
salam.

Terpanggil nak wat n3 ni khas untuk kakak Farah Sufiyyah. Dengan harapan dan doa agar Kakak cepat sembuh dan aktif seperti selalu.

Kakak seorang yang sangat ceria, quite pemalu tapi sangat talkatif kalau kena gaya.

Tanggal 17 September 2009, 1 hari selepas birthday kakak yang 3rd (xsempat sambut pun xtually) and lagi 4 hari nak sambut raya, kereta Myvi aku terbabas langgar tiang. Alhamdulillah yang lain selamat without any injury tapi malang bagi kakak. Kakak ngadu kaki sakit n bila di xray, rupanya kaki kakak patah kat tulang betis (atas sikit dari ankle). Terpaksa kakak beraya without kasut raya baru tapi 'stokin' baru.
Tapi kakak tetap ceria.

A week after raya, semen kaki kakak yang kaler putih tu ditanggal, tapi diganti dengan Fibre Glass. Ringan sikit and takde la orang pandang semacam (sekali pandang la, lama2 kalau stare perasan juge). Hari yang tukar balut baru tu kakak muntah-muntah je dari balik hospital sampai esok harinya. Kesian kakak. Kurus je dia. Tapi kakak strong. 2,3 hari lepas tu kakak ceria balik.

So starting from that day kami semua especially aku memang sangat berhati-hati bawa kakak dalam kereta. Wajib bagi kakak pakai seat belt. Tak kira duduk depan or belakang, duduk, even baring. Wajib, ok. Taknak pisang berbuah 2 kali. Even macam tu, kakak tetap ceria.

Cuma kali ni appointment check-up lagi lama. Means lama la kaki kakak tu berbalut. Susah, ok. Nak shi2, nak shu2, apatah lagi nak mandi manda. Susah kat mata aku, susah lagi kakak tanggung. Tak dapat bayangkan masa kakak ngadu gatal kat tempat balut. Kalau setakat ujung2 boleh juge digaru pakai apa saja alat yang boleh, tapi kalau kat tengah2? Kat betis tu? Kesian tau.. terpaksa g amek ubat tahan gatal kat klinik. Ya Allah! cepatla masa berlalu.
Tapi kakak strong and try to be ceria as she could be.

Saat yang saaangat aku tunggu. 27 Oktober 2009. Lepas x-ray, doc bagitau balut kaki kakak dah boleh buke. Happy sangat aku! Dah tumbuh tulang yang support tempat patah. Just doc suruh careful, jangan panjat2. Doc cakap budak2 cepat baik so takyah wat Fisio.

Mula2 kakak saangat tak pandai nak jalan lagi. Bayangkan sebulan lebih dia tak berjalan.. lutut pun dah tak kuat. Otot2 kaki semua dah lama tak function. Ambil masa juga untuk kakak berani jalan balik. Kesian kakak. Kurus je kaki dia. Tapi kakak cuba juge. Last week aku tengok kakak sangat hepi. Sanggup dia berjalan sendiri bila ikut kami g memana. Kadang2 je bila penat, dia minta angkat. Kakak memang ceria.


Tapi malang tak berbau. Ntah macammana kakak jalan semalam.. tiba2 dia jatuh terduduk and pegang ankle dia. Dia nangis cakap sakit. Sungguh2 dia nangis. Terus aku hug dia kuat2 and tanya kenapa. Takut aku. Ya Allah! Jangan la patah lagi.. Tapi kakak nangis je and cakap kaki sakit. En Ahmad terus bawa kakak g emergency.

After di xray, doc cakap kaki ok cuma maybe terseliuh sikit. Tempat kakak ngadu sakit tu bengkak and panas sikit. Tapi doc kata for safe, dia semenkan sebelah bawah je. then dia balut pakai kain bandage.

Hmmm apa nak buat. Balut ni pulak doc cakap for 2 weeks. Hai.. nampak gaya aku sambung cuti lagi la..



~me think, me write~

4 lagi tambah ng0meL:

ibu_arifa on November 09, 2009 said...

ooo..itu ker kisah nyer kaki kakak nih..
moga cepat2 sembuh yer kakak yg comel..
muahh..muahh..

kerol on November 09, 2009 said...

salam. mmg lepas accident kta akn lbeh bhati2 dlm mmandu. mcm sy dlu tlanggar blkg kreta org lain. rupa2nya ada sorg budak lngkungn umo2 kakak duduk kat seat blkg kreta yg sy lnggar tuh..kalau la sy ter drive lbeh laju time tu, sia2 nyawa budak yg xbdosa tu..bdiri bulu roma bla teringat balik..huhu. Skg dh insaf dh..

ps:smoga kakak cpt smbuh;)

shuhada on November 09, 2009 said...

ibu_arifa: hmm itula kisahnya. thanx 4 the doa.
kerol: uiks, memang trauma klu mcm tu.Maka, berhati2 time drive n make sure fasten ur seat belt, ok.

siti nurkhijah on November 09, 2009 said...

la.. siannya kakak, baru je nak bebas skit dah jadi cam tu tapi pa pun kakak tetap cute...

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog