Wednesday, November 11, 2009

GIVEAWAY... sapa nak ikan puyu???

ng0meL by ummi
salam.




~Ni ikan2 puyu aku~

Sori gambar cam poyo tak santek, menarik tertarik. Tapi tetap de bom.. haha <--aku merepek, ok.
Ikan2 puyu ni dengan aku dah umo Sufiyyah (3 tahun lebih2) tapi kalau umo kat surat beranak depa, tidakla aku tau. <--merepek lagi

Tujuan aku menulis n3 ini adalah untuk membuat giveaway kepada sesapa yang berminat terhadap mereka2 ini.

Ini adalah kerana aku dah meleh nak maintain depa. Bukan sebab depa kuat makan or susah nak jaga ka apa, tapi just.. aku DAH MALEH, ok..

~gambar hiasan a.k.a bukan puyu aku~

CIRI-CIRI

1. Ikan puyu ni sangat enak dibuat pekasam <-- eiiuu sori, aku tak makan pekasam Tapi betul.. depa kata pekasam tu saaaangat sodap hingga menjilat pinggan.

2. Kalau tak reti nak wat pekasam, ada cakap goreng pun sodappp. Goreng biasa je taruk kunyit ngan garam. Make sure garingsss ok..

3. Nak berkuah, wat masak lomak cili padi. Nanti next n3 aku bagi resepi, ok.

~puyu masak lomak ciliapi - juga bukan puyu aku~

4. Aish.. kalau tak nak matikan makan ikan puyu, bela je la.. tak sosah pun. Dia makan apa je.. tak makan seminggu pon ok lagi..

5. Haa.. ni kot2 lagi menarik. Orang tua cakap, puyu ni leh halau antu setan. Tol ke? Aku tatau.. haha. So far Alhamdulillah Allah jaga lagi kami anak beranak.

Tapi itula.. aku dah tak larat nak tuko air dia la. En Ahmad memang tak minat nak layan ikan puyu aku tu. Ikan puyu tu sebenarnya aku dapat dari Mak Sedara aku kat Kedah dulu lepas habis pantang Sufiyyah time nak balik Putrajaya. Tok aku pun beria soh bawa balik. Depa siap soh aku keringkan ikan2 tu n gantung kat depan pintu.

What?? tak kose aku nak keringkan. Keringkan means bagi depa mati kan? Eii tak sanggup aku. Pastu gantung2?? Nak mam** dengan En Ahmad? Hehe.. tu cite lama.
Orang cakap, orang pesan, orang nasihat, orang bagi, ambik je. Pikir2 balik, tu sebab aku simpan sampai sekarang. Ada je kat lam bilik air tu. Nak ikutkan depa bagi aku 11 ekoq! Aku dah sedekah kakak sedara aku 3 ekoq, ni yang tinggai lagi 8 ekoq.

So.. sapa nak???

~me think, me write~

3 lagi tambah ng0meL:

ikiqzana on November 11, 2009 said...

citer pasal ikan puyu gak ye.. sama la kita.
tu la zana pun malas nk jaga ikan ni. tapi nasib la 2 ekor je.

seminggu 2 kali nk kena tukar air.

shuhada on November 11, 2009 said...

ha'ah. hehe. tu kire rajin la. sy ni even dok lam bilik air tapi malasnyeee nk tukar air jugak.

shuhada on November 11, 2009 said...

sonot2. dah ada orang nak. hehe.. Jai, nanti roger k.ummi k.. thee hee hee.

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog