Monday, November 2, 2009

BREASTFEEDING VS FORMULA MILK

ng0meL by ummi
salam.

Aku kat sini bukan nak cite kebaikan keburukan khasiat dua tajuk ni coz like everybody knows kan.. tatau la kalau ada gak yang sengal nak pertahankan FM lagi bagus hahaha.

Aku just nak share pengalaman aku.. yelah memandangkan ketidak-sangkaan aku yang berjaya BF afiQ sampai 9 months ni!.. Huh2 sungguh aku tak percaya, tau! Even aku tak fully BF (ke.. patutnya n3 aku ni berbunyi 'BF dan FM'? hahaha)


Kalau sapa rajin baca n3 aku yg lepas2, tahu aku tak BF Sufiyyah. Kalaupun aku BF dia, cuma 1 minggu kot.. tu pun campur2 gak. Aku ada reason, ok.. 1st, aku 1st time jadik mak (daaaa).. xdak pengalaman bab2 nk nyusu badan ni. 2nd n main reason aku xBF dia sbb aku 'sikit' problem iaitu inverted nipples. So bila dicampur both reason, aku amek keputusan utk bagi Sufiyyah FM (which is saaaangat aku nyesal sekarang!).

Banyak beza ok, antara 2 cara kita bagi kasih sayang kita kat our precious.. Macam aku kata tadi, kalau nak cerita baik buruk dari segi khasiat, everybody already knows.. tapi apa yang aku nak share kat sini is.. aku nampak ketara perbezaan antara kakak dengan afiQ son.


Dari segi bonding, aku selalu kata afiQ tu 'melekat' je ngan aku. hehe.. sebenarnya aku saaangat suke, ok. Mak mana yang tak suke anak dia nak melekat ngan dia kan. Bangga, siot! Cam bila orang tengok, cam bagusnya dia jaga anak dia, dok je ngan dia kan. Penat, yes! Tapi bila fikir selama mana dia nak dok dengan kita cenggitu, i mean bila umo dah makin meningkat, jarang kita tengok anak2 nak melekat dengan kita, kan. So.. time baby cenggini la time yang seswai sangat nak penyet2 diorang. penyet2 tu la yang lagi ngeratkan kasih sayang tau.

Bukan maksudnya aku dengan kakak tak erat, tak berkasih sayang, no! Tapi seriously ada bezanya. Maybe ada yang kata afiQ kecik lagi, memang la time dia nak melekat je.. tapi bagi aku, masa kakak time macam ni dulu, dia xperlu aku sentiasa ada dengan dia. Aku pernah tinggalkan dia masa umo 5-6 bulan sebab kursus 2 weeks.. dia xkesah sangat pun sbb dia ada FM and ayah dia. memang la dia still nak mama dia sama tapi dia xsusah nak meragam pun. tapi afiQ.. mana boleh berenggang dengan aku. Malam, harus melelekat BF baru boleh tido. Tu pun kalau aku tinggalkan, xnyenyak dia.

Yang paling penting.. diorang punya digestion system. Kakak dulu, terukkk. Haaa banyak k aku taruk kat 'teruk' tu. Serious. Sampai berdarah, ok. N tiap kali nak berak, dia suffer sangat! Aku ni apa lagi.. tak boleh la tengok.. kesian tau! meraung sampai kadang2 give up nak berak! Banyak mana pun dia minum air (dia mmg kuat minum), makan pisang la, betik la, mango la, sayur la, sama juga! Alhamdulillah dah besar ni aku tengok dah jaarang sangat dia sembelit teruk. Syukur sangat! AfiQ son, so far.. Alhamdulillah. Hehe sampai kadang2 tu bila, lama mana dia sudah berak pun xperasan haha.


Hmm apa lagi aku nak cita? dah panjang lebar dah kot eh? hehe.. Nanti aku cite pula camno aku berjaya BF afiQ son sedangkan masa kakak dulu memang aku bodoh g give-up! huhuhu...


~me think, me write~

1 lagi tambah ng0meL:

notti netti on November 02, 2009 said...

sama la kita, anak pertama guna FM...bf pun 3 bulan jer...nyesal tak sudah....

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog