Monday, October 19, 2009

afiQ dah 9 months - n3 breastfeed

ng0meL by ummi
salam

Sedar tak sedar afiQ dah pun 9 months! Dah besar dah dia kan.. lagi 3 bulan, dah masuk setahun. Hmm.. cepatnya masa berlalu..


Dulu aku rajin update progress kakak. Bila time afiQ ni cam malas ada sket tapi rasanya masa tu xde banyak kot nak mengarang cite afiQ. Melayan dia je bukan main hehe.
Kali ni aku dah prepare n3 pasal afiQ.

Bagi aku afiQ ni high maintenance sikit compare to kakak. Maybe sebab dia aku breastfeed(bf) kot. Maybe.. So bila breastfeed tu, masa aku lebih banyak dengan dia. Tapi aku bukannya bagi dia fully bf pun, aku campur juge dengan formula milk (fm) cuma afiQ ni lucky sebab dia tak minat sangat fm, so lebih menarik aku ni utk bf dia. Hmm bukan je xminat fm, tapi botol tu sendiri dia xminat! Means, even susu yang aku perah bagi dia dalam botol pun dia xminat! (xminat tapi kena paksa gak hehe) Lagi la menguatkan aku utk bf dia.

Masa awal2 dulu aku perah susu ni. Ikut juga jadual 2,3 jam skali. Cuma mungkin aku ni bukan pemakan.. (haha) so penghasilan susu aku ni tak meriah sangat <--mengikut pembacaan aku la. Cuma ada satu tahap tu aku giatkan amal petua2 utk tambah susu, sekali perah je dapat dalam 9 oz! Memang bangga gile time tu even kebangaan aku tu just aku share ngan 2 member aku yang juge bf n laki aku. Tapi aku hepi sangat time tu.. hope sangat afiQ juge hepi dengan susu aku perah tu. Berbaloi-baloi.. Hmm tu masa awal2 la. Sekarang aku dah tak perah dah. Malas la.. bukan malas nak bagi dia susu badan dah, still bagi sebab memang susah sangat dia nak minum dengan botol ni.. tapi sebab aku rasa malas nak basuh pam tu (even aku ada 2 pam Avent!). Hmm.. bila cite2 ni rasa nak sambung aktiviti perah balik la. Sebab.. macam xde sebab pule nape aku stop perah hehe. Memang susu aku pun dah tak banyak tapi sebelum ni pun tak banyak tapi kalau aku rajin sikit.. insya-Allah ada.. hmm..lagipun afiQ still nak bf aku. Habisla kalau lama2 susu aku ni dah kering langsung.. ~sayu pula hati tengok gambar dia tido~

Ok! azam baru.. stat esok, stat perah balik! Eri pun mesti hepi.. ;)

~me think, me wrote~

0 lagi tambah ng0meL:

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog