Wednesday, January 7, 2009

Tok masuk PPUM huhuhu

ng0meL by ummi
Oh, lupa nak cite pasal Tok aku (mak kepada mak aku). Malam Isnin aritu rasanya kat2 maghrib gak la aku dapat col dari adik aku yang kat KL tu kata Tok masuk ospital n nak dimasukkan ke ICU!

Terkejut gak la aku sebab cam tiba2 je.. Aritu last aku jumpa dia masa kenduri Abang Din. Haa, baru sangat kan? Alhamdulillah nampak Tok sihat je siap boleh tolong2 kat dapur lagi, hah.

Kelam kabut aku tepon mak kat Kedah nak tanya detail sebab katanya Tok ada kat Shah Alam time tu n nak bawa g Ospital Sungai Buloh.

Rupanya lepas kenduri aritu ada sorang bapa sedara aku ni datang amek Tok bawa g jejalan ke Pahang umah sedara2 diorang la. Dok sana dah 3 hari n Tok sakit. Bila check, katanya ada jangkitan paru-paru yang agak teruk plus cuaca kat sana sejuk n Tok tak tahan. Jadi Tok penat.

Aku minta diorang arrange Tok masuk Hospital Putrajaya sebab senang sedara nak jaga boleh dok umah aku je, dekat. Kalau Sg Buloh tu.. tenat sikit la aku nak g. Mak aku pun macammana nak g sana, kan?

Last2 diorang hantar g PPUM. Ok sikit la tengah2 KL.. kitorang pun boleh je g jengok2. adik2 aku pun dok KL boleh juge la nak gilir2 ke ganti jaga Tok. Tapi bila piker.. seb baik ada aku adik beradik.

So, lepas semayang semua kitorang gerak g emergency. Lama juga Tok kat situ. Sampai 3 pakar aku tengok attend Tok. Kesian, Tok penat. Dia ngadu lapar n pedih perut tapi xlalu nak makan. Sakit Tok kira penat juge la. Tok ngadu dia xtahan travel jauh.. huhu.. xtau nak komen apa..

Then, dipendekkan cite, kat pukul 10 Tok dah makin stabil. Aku pujuk2, Tok kata boleh la nak makan sikit. Aku baru nak g amek air, then nurse tu kata Tok kena puasa! Hangin je aku.. tak cakap awal2 tadi.. yang Tok pula dok sedih sebab lapar, kan.. nak wat macammana.. kang kalau bagi, jadi apa2.. xberani pulak aku.. sabar je la, Tok..

Dah tu kat pukul 11 diorang kata dh boleh pindahkan Tok ke wad. Alhamdulillah.. xpayah masuk ICU sebab dah stabil sikit. Bekejar2 gak la aku yang boyot ni sampai tinggal Sufiyyah ngan ayah dia sebab nak kejarkan nurse yang bawa lari Tok aku tu. Ampeh betul.. tapi maybe sebab takut Tok problem balik.. aku try tink positif, k.. hehe

So lepas tu aku g amek adik aku yang sorang lagi teman adik aku yang 5th tu. Risau aku tengok kalau sorang je nak jaga Tok. Kitorang adik beradik memang xde pengalaman jaga orang sakit xcept adik aku yg 4th keje Jururawat masyarakat so dah biasa attend patient. Seb baik juge dia ada kat situ coz b4 ni dia dok Kedah.

Antar dia ke Ospital, aku ngan Eri balik Putrajaya. Time tu pun dah pukul 12 lebih dh. Si Sufiyyah pun dah tertido2. Kesian dia, penat. Si Azly, bf adik aku ikut coz nak amek keta. Kitorang decide kte bagi adik2 aku guna je la incase nak amek sapa2 ke apa ke senang lgpun mak aku sampai pagi tu pukul 4 pg jd diorang leh g amek kat pudu pakai keta, senang.

So masuk arini dah 3 hari Tok dok Ospital. Tengok haritu makin stabil dah. Hope Tok makin ok even umur dia dah masuk 86 tahun!

0 lagi tambah ng0meL:

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog