Monday, November 24, 2008

muahahahahah.. hah!

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Depan aku sekarang, atas meja ada lambakan fail2, kertas2 yang aku kena semak selai2 untuk aku cari maklumat nak masuk dalam report.

Tapi monitor pc aku tengah appearkan laman blog aku wahaha.. maknanya, aku cam masih malas2 nak layan kotak2 excell yang hanya penuh ngan nombor kat depan aku sekarang ni.

Tak kire!

Xtually, budak kecik kat dalam perut aku dari pagi tadi asyik dok pusing sana sini. Bukan je kiri kanan, atas bawah.. semua part dalam kantung dia tu dia xplore. Penat aku nak concentrate ngan nombor-nombor sekarang ni.

Apsal hah? Lapar ke dia? Tapi dah makan tadi, kan.. tak cukup kot?... Pagi2 aku dh makan yogurt.. then, nasik lemas sebungkus.. air milo secawan besar.. apple sebijik. Tak cukup lagi ke hah?

Nak kata dia sakit.. cam tak kot sebab aku sihat je cuma idung xabis2 dengan flu n batuk sikit2. Tak sakit, kan? kan? (jangan ler.. huhuhu)

Dia gerak2.. slow motion... xmenendang2 pun, just gerak...

Bukan xsuke baby ni gerak, that's a good sign, xtually. Means dia active.. just not dalam situation sekarang n motion cam gitu, leh x? Suspen...

Aaaaa... malas nak bangun dari tempat duduk nih. Mama ada banyak keje... dah la semangat dah start berkobar nak siapkan report arini gaks. Sighs...

.....
...

.

Week 30: Goodbye monkey baby, hello roly poly!

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Fetal development in pregnancy week 30:fetus in seventh month.

The light is visible at the end of the tunnel! Your oversized self and amazing growing baby have finally reached the single digits (in terms of weeks till birth)! The fine lanugo hair that has been growing all over their little monkey-like body is going to start falling off this week in preparation for the big day. But don’t be shocked if they’re hairier than you’d anticipated, some babies keep their lanugo until after birth. Still, it’s not any cause to be concerned as it will fall off eventually. No surprises here: your little porker is getting even cuter with increasingly pudgy arms and legs this week thanks to the ever-growing layers of subcutaneous fat. In terms of numbers, your baby should be weighing in at around 3 pounds 12 ounces (or more!) and be nearly 16 inches long.

And how's mom doing?
On a very serious note: you should make sure to determine both you and your baby’s blood type. It’s extremely important for everyone. In the case that you and your maturing babe’s blood types don’t match there’s a chance you could produce antibodies that could potentially attack and harm a future the drama you’re feeling is largely a result of increased adrenaline thanks indirectly to hormonal swings—not because things really are that dramatic and merit adult temper tantrums fetus. It is rare, but with modern medicine, the problem is easily corrected and little cause for concern if dealt with properly.

As for the ongoing joys of being in your third trimester:
your not-so-fun symptoms are just intensifying this week, so it might not hurt to slow down a bit and focus on yourself. If you’re feeling extra fatigued, you’ve probably joined the sleeping shouldn’t be this tough when I’m this tired club, especially if you’re experiencing a lot of back pain and general discomfort. If you’ve been pushing the exercise thing, then this is the time perhaps to cut down on the physical activities and focus more on getting proper sleep (if this means buying a pregnancy pillow, then do it!). Oh and all that moodiness? Just go with the flow emotionally. This doesn't mean letting the hormones win and becoming a complete psychotic. Instead, feel the feelings, but know that the drama you’re feeling is largely a result of increased adrenaline thanks indirectly to hormonal swings—not because things really are that dramatic and merit adult temper tantrums. The clincher symptom for this week: it’s highly likely your libido has gone on sabbatical. This, as far as we’re concerned, is perfectly natural in your condition.

Friday, November 21, 2008

kak Lyla oh kak Lyla...

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
apa la tajuk entry aku kali ni nama orang lain kan? kan? xpela.. bukan selalu pun aku wat entry nama2 orang nih. Apatah lagi nama aku sendiri kan?

So, berbalik pada si akak ni.. aku sebenarnya cam xde idea nak tulis2 blog ni tapi tangan menggatal juge nak tulis blog. haaa ini le jadinya.

Again, berbalik pada cite akak ni.. pagi ni, sesudah sekian lama menyepi (ke.. aku yang menyepi?) tiba2 aku dapat msg dari kak Lyla. Mmg hepi gile aku! Sebabnya.. aku dah ilangkan no enponnya untuk kali ke berapa... aku dah tak ingat, tapi confirm bukan 1st time la.. seb baik aku ni jenis yang bukan nak tukar2 no enpon... so, dapatla aku ni dihubungi semula.. (asyik harap orang je yg contact aku.. haha)

So, dari kejadian tu, aku terus call dia. Apa kelas nak reply2 msg ni kan dikala kredit baru ditop-up kan suami ekekeke... borak2 sikit.. dapat la tahu berita2 terkini hiburan sensasi bukan saja dirinya dan keluarganya tapi jugak kawan2 yang lain yang turut menjadi mangsa lost contact aku tu haha.

dh bertukar2 e-mail, kak lyla hantar la gambar dia ngan family (yang aku xsempat kenal) huhu.. last aku tahu dia dh selamat dapat bb girl n aku janji nk g melawat. alih2.. xsempat g, enpon aku ilang.. Sekarang bb girl dia dh 9 bulan! Maknanya.. 9 bulan la aku lost contact ngan kak lyla ni.

itu baru cite kak Lyla, sebenarnya banyak lagi 'kakak' n kawan2 yg aku terlost contact.. nak diceritakan.. banyak ler.. heheh... aku memang hope sangat dapat contact balik semua2 tu. Bukannya apa, saja nak wat koleksi balik (koleksi?)

Kepada kawan2 yang pernah terlost contact n dah pun terjumpa aku balik, jangan terasa la eh.. aku masih aku yang dolu2... yang terjumpa lam fs ke.. fb ke.. aku update selalunya berita aku, don wori..

k lah, dh lunch time (ari Jumaat for goverment servant.. rehat stat kul 12.15 sampai kul 2.45! ... heaven!)

.

Tuesday, November 18, 2008

our lOvE song

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
I'll Be by Edwin McCain.. <--remember anyone?

The strands in your eyes, that colour them wonderful
stop me and steal my breath
Emeralds from mountains, thrust towards the sky
never revealing in their depth

Tell me that we belong together
dress it up with the trappings of love
I'll be captivated, I'll hang from your lips
instead of the gallows of heartache that hang from above

I'll be your crying shoulder
I’ll Be love suicide
I’ll Be better when I’m older
I’ll Be the greatest fan of your life

Rain falls angry on the tin roof
as we lie awake in my bed
You are my survival, you’re my living proof
My love is alive, not dead

And tell me that we belong together
dress it up with the trappings of love
I’ll be captivated, I’ll hang from your lips
instead of the gallows of heartache that hang from above

I dropped out, burned out
fought my way back from the death
Tune in turn on
remember the thing that you said

I’ll Be your crying shoulder
I’ll Be love suicide
I’ll Be better when I’m older
I’ll Be the greatest fan of your life

nak review balik memori daun pisang (what?) memori dolu2 time mula2 bercinta. This song used to be our love song - untill now n then...

.

Monday, November 17, 2008

missed my handphone

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Huhu.. enpon ku telah dipinjamkan kepada suamiku.. yela, yelah, enpon tu dia yg belikan, kan..kan.. seharusnya kalau dia need, dia lg berhak, kan.. kan..

Mana pergi enpon dia? haa.. enpon dia tengah dikeringkan dek kerana ari sabtu aritu dia terbawa masuk dalam swimming pool. Direndamnya enpon tu bersama kunci kete, kunci umah n wallet dia yg dok dalam poket seluar.

Semua sbb Sufiyyah taknak mandi sendiri lam pool tu. Terpaksa ayah dia terjun sama masuk dalam tu nak bagi dia mandi jugak2. Kang dah balik rumah, merengek nak swimming pulak.
Dah mandi kat kolam presint 9 tu, segan lak nak bukak2 baju n seluar sbb mak bapak budak lain cam xde yang bukak2 pun (swimming pool public, tepi jalan lagi, ekeke). Lagipun aku sendiri xijinkan suamiku menayang perut bulatnya di khalayak ramai! oops!

Selalu kitorang g swimming pool kat PICC tu, xtahu pula ada pertandingan swimming. Dah xleh masuk.. Sufiyyah ngan ayah dia tu dah le semangat nak mandi.. abeh terbantut ler masing2.
Nak xnak plus malas nak layan dua orang tu merengek nak swimming jugak2, aku ni ajak le try tempat lain area Putrajaya nih walaupun tak sama. Janji leh mandi, kan?

Abeh, g la kat presint 9 tu lagipun dekat ngan umah dah. Weather pun cam redup2 nak ujan je time tu, malas nak g jauh2.
Dah xsabar2 si Sufiyyah tu sebab dia yang paling semangat dari rumah dah siap pakai swimming suit dia. Tambah lak tengok bebudak lain yang memang hepi gile main2 air, berenang2 kat situ. Tapi yang problem nya, dia xnak mandi sorang2.. nak juga ayah dia temankan.. haa tu la yang jadi ayah pun belasah masuk sekali lam kolam. Terlupa semua barang dalam poket seluar.. Abehhs..

Itulah ceritaku yang hari ni terpaksa bawa enpon lama (enpon hantaran tunang tahun 2005 dulu). Ok la.. xbaik pulak kutuk2 enpon ni kan? Enpon ada sentimental value, arwah mak mertua pernah pakai dulu n sekarang adik iparku pakai. Lagipun condition still elok, xde cacat cela pun, apalah salah aku pakai kan? kan?

Cuma yang xbest.. xde camera, xde gambar aku ngan Sufiyyah kat screen, n lagi xbest.. xde memory card! Huhu.. yang mana semua phone no aku dok lam memory card tu! ampehs...
Tahu apa yang paling ampehs? Semalam.. si Sufiyyah tu siap wat enpon ni cam remote control! Siap cakap ni remote n g hala2 kat tv nak tukar channel! Memang la, kan? kan?

Hope malam ni eri ajak g mines, g tengok enpon dia ok ke x so dat aku leh dapat enponku baliks.. uhiks.. uhiks..

.

Wednesday, November 12, 2008

My Coming Baby

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Haha.. tajuk cam skema. Cam tajuk karangan sekolah2 dulu jek. What ever..

My coming baby ni of courselah baby ku yang tengah gerak aktif dalam tummy ku sekarang ni, kan. Apa nak cerita pasal dia eh?

Macam tak adil je kan nak cite yang dah wujud depan mata je sedangkan xtually dia pun dah wujud dalam tummy ni, cuma zahir dia je yang kita tak nampak.

Semalam aku tanya eri, dapat rasa tak apa yang aku tengah rasa bila time baby tengah bergerak-gerak dalam tummy? Dia jawab dia tak dapat rasa tapi faham jugak la perasaan aku.

Memang ada beza sebenarnya antara aku mengandungkan Sufiyyah dulu dengan baby ni. Even cara pergerakan diorang pun lain. Yang ni bergerak sangat aktif and taktentu masa. Paling aktif time aku penat.. (ke aku penat sebab dia tengah aktif, eh?) hehe.. tak perasan pulak aku yang mana satu. Tapi macam tu la..

Ake teringin nak scan baby ni sebab tummy aku kali ni kecik je. Tak macam masa Sufiyyah dulu. berat aku ketara naik. Semua orang pun boleh perasan sebab aku originally kurus, kan.. so once naik tu, memang ketara la. Aku pun perasan time tu aku sangat berselera nak makan apa saja.

Tapi kali ni berat aku naik ciput je. Risau juga la kan. Ya lah, baby lam perut, tak nampak apa jadi kat dia kat dalam. Last week check up pun nurse tu cakap baby aku ni kecik. Hope kecik tapi sihat la. Nak sangat dia macam kakak dia. Even lahir tak sampai 3 kilo, tapi dah besar ni, Alhamdulillah.. jarang sakit n fizikal pun nampak sihat je.

Tapi dulu even aku besar n berat, tapi xle letih2 sangat macam sekarang. nak bawa perut pun cam relax je sampai ke hari bak bersalinkan dia. Sekarang ni, jalan sikit dah rasa penat. Tapi sebab perut kecik, macam kelakar pulak kalau penat tu yang lebih, kan. maybe juga sebab aku kurang energy, kurang zat kot? Selera makan pun bukannya semangat sangat.. makan takat ada je. Teringin nak itu ini apatah lagi.. memang xde. Hope anak aku nanti tak demand la eh, hehe. Biar bersederhana n terima seadanya je, kan? Aminnn..

Cuma yang aku perasan and hepi jugakla bila tiap kali Sufiyyah dok lepak kat tummy ni, adik baby memang akan react bukan main. Cam tolak2 kakak dia pun ada, hehe. Comel... Semalam, saja aku gurau dengan Sufiyyah sampai dia nak nangis, baby ni pula macam protect kakak dia pulak. Uh.. how to xplain eh? tapi aku perasan macam tu la.. n perasaan tu memang very wonderful.. the connection between baby n kakak dia.. hope diorang maintain close n care macam tu sampai besar nanti.

Terus terang la aku tak sabar nak lahirkan baby ni. Nak bagi Sufiyyah kawan.. tiap hari dia nak tengok tummy mama. Tiap hari dia minta nak kiss adikbaby. Bila tengok gambar baby (even gambar dia sendiri masa baby), dia sebok cakap nak angkat baby.. hehe sama2 kita tengok nanti bila dah keluar adik baby ni, macam mana reaction dia. Nak jeles ke.. nak care ke.. nak buli ke.. oops! hope jangan la eh.

Hmm.. panjang betul cite kali ni. Boring sebenarnya. Bukan boring xde kerja tapi boring dengan kerja. Semua nak cepat, semua nak kejar dateline. Tapi semua bagi last minute.. boring, kan? nak wat macammana, kita kuli.. buat je la, kan..

.

Wednesday, November 5, 2008

seminar puspanita semalam

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
semalam aku n the kak nurul n the jai join seminar anjuran puspanita kebangsaan kat puspanita puri, putrajaya.

Ada 2 sebab aku g seminar tu.

1. Aku xcukup lg koata 7 hari kena g kursus/seminar/latihan dlm setahun yg gomen syaratkan utk prestasi aku tahun ni. So penyertaan ni salah satu daripada tanggingjawab terhadap diri sendiri untuk mendapat markah xtra untuk future aku gak selaras dengan kehendak gomen malaysia ni..

ahaks.. panjangnya ayat aku.

2. sebab tajuk seminar tu agak menarik n sekali lagi untuk masa depan aku, keluarga dan masyarakat sekeliling jugaks.

Ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian.. seminar yg aku pegi tu bertajuk (skema)

PENDERAAN SEKSUAL KANAK-KANAK

Memang le aku bukannya bagi full attention sgt kat seminar tu tapi ada banyak point2 n isu-isu yang bagus n berilmiah yg kita tak sedar tengah happened dalam masyarakat kita sekarang ni.

Bila dengar cth2 kes.. naik risau pun ada. statistik yg polis n jbtn kebajikan masyarakat bagi.. perh.. scary! Every year makin naik je graf tu.

Aku ni ada anak pompuan yang tengah membesar.. maunya tak risau.. kan? kan? even yg ada anak lelaki pun patut risau sebab bukan je penderaan seksual ni melibatkan rogol je, liwat pun termasuk gak. Kesian kan budak2 tu.. ada yg baru 3 bulan pun dh jd mangsa. Memang xguna betulla manusia2 tu..

Ntah apala nasib Syarlene tu skrang kan? Minta Allah jauhkan la anak-anak dan ahli keluarga kita daripada benda-benda macam ni.

Ada pnceramah polis tu kata, dia wat research di kalangan pendera (a.k.a perogal yg lebih kepada kesalahan sumbang mahram) yg dh lebih 10 tahun dok lam penjara.. means dia g interview pokcik2 tak guna tu yg tengah jalani hukuman la kan.. dia tanya, apa perasaan masa nak wat kat anak sndiri tu? Yg surprise tu.. dengan selamba pokcik tu kata 'syok!'

Ada ke patut seorang bapa... pembimbing... penyelamat... ntah apa2 lagi sanjungan yg patut kita bagi atas title dia as BAPAK tu.. sanggup cakap macam tu dengan selamba!.. itu dia dah dok penjara 10 tahun tu... memang xguna.. eeii.. nasib baik aku tengah pegnen, xleh emo sangat. kalau tak... memang kena sumpah2 la pokcik ni.

Ada yang kata.. dia balik keje n tengah berehat kat serambi rumah.. tengok anak girl dia dok main2 berlari2 dengan budak2 lain kat bawah tu. Anak dia umo 8 tahun.. dia kata dok nampak skirt anak dia dok meliuk2, wat dia naik berahi! terus dia ajak anak dia masuk umah n tuttt... dia kata anak dia tak melawan pun! Apala bodo punya bapak! Selamba je...

Tak pikir je nasib anak ko nanti.. ntahla.. pala aku pun dh start pening bila pikir2 balik.

Moral of the story... semua orang kena aware n beware dengan situation sekarang ni. Tu aku bagi contoh kisah yang dekat dengan kita. Macammana dengan orang lain yang kita tak kenal langsung hati budi yang gila ada niat tak baik pada anak-anak even kita sendiri?

Jagalah anak-anak masing2, kan? malang tak berbau..

Aku hope apa yang aku share ni sikit sebanyak dapat buka sikit mata kita masing-masing. kat seminar tu aku dapat senarai no-no telefon yang kita kena simpan dalam phonebook enpon masing2 tapi tertinggal kat umah pula. maybe ada time sok aku update no2 tu, eh..

yang pasti.. talian NUR.. 15999 wajib ada dalam kepala masing2 cam no telefon boyfriend or hubby or bb sitter or mak ayah or admirerer or sapa2 lah yang korang hafal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog