Friday, May 30, 2008

Rajinnya aku! Ececeh

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Tajuk post aku arini macam best kan? Memang best la.. penat tau aku berangan nak tulis blog pagi2 ni.

Harini Kak Siti (Sufiyyah's Baby-Sitter) cuti-balik kampung kat Kelantan. Ye la cuti sekolah kan sekarang? Bila fikirkan kak CT nak cuti je, kitorang dah start risau sebab sapa nak jaga si Sufiyyah tu. Yela, dia bukannya nak kat orang lain. Maka selalunya terpaksalah either aku atau Eri bercuti dan selalunya of courselah aku kan sebab Eri tu seorang pekerja yang sangat dedikasi dengan kerja dia. Heh.

Tapi this time Eri awal-awal dah offer nak cuti n jaga Sufiyyah. Tak pelik pun sebab sekarang bos dia xde g Jepun. Lagipun arini Jumaat, Parlimen xde. So, boleh la dia tolong baby-sit kan Sufiyyah harini. Aku pun epi..

Memandangkan juga Eri yang menjaga Sufiyyah di rumah, tidaklah dapat dia berbuat apa melainkan menjaga anaknya itu sahaja. Maka aku kenalah menyediakan keperluan siap-siap supaya Eri tak kelam kabut n yang penting rumah tu tak la tunggang langgang sangat bila aku balik nanti (bila lelaki baby-sit, faham-faham la.. ekeke).

So, sebagai pemulaan.. breakfast yang agak heavy perlu disediakan (atas permintaan, ok). Maka aku dengan jayanya telah bangun awal, seawal pukul 5.30 pagi intuk menyediakan juadah untuk pengisian perut kedua-dua kesayanganku itu.

Ha... disinilah kerajinan ku yang aku maksudkan tadi! Ececeh.. malas nak cerita, lagipun dah tengahari ni, aku banyak keje nak buat, aku tepek je la gambar2 ni buat tatapan teman-teman sekalian. Ok?

ayam masak kicap untuk si kecik Farah Sufiyyah

kentang kicap bercili untuk si ayah

main menu-nasi goreng

muahaha.. selamat makan sayang-sayang ku!

Aku? Aku as usual, makan kat mamak le ngan kengkawan opis. Ehehehe.
.

Thursday, May 29, 2008

Nasib badan..

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Hari ni malas aku nak tulis blog. Tapi dek kerana sorang hamba Allah tu telah membuat aku terasa hati, nak juga aku luah perasaan kat sini.

Eheh. Bukanla nak luahkan perasaan sangat pun. Terasa, kan..

Ada la sorang member ni konon2 dia tak sihat. Sehari dua ni aku perasan la dia macam semacam je kan.. (tak sihat la tu) tapi cam xnak mengaku tapi asyik datang kat kitorg buat muka tak sihat kan dengan sapu tangan dia tu.. lantaklah.

Semalam time aku dok borak2 ngan member aku dia datang lagi bgtau dia xsihat. Aku syak dia pegnen la tapi dia kata "taklah.. surprise.." aku malas nak komen sebab diri sndiri cakap tak, kan? takkan aku nak pndai2 laks. Cuma aku epi la kalau ada geng pegnen sesama lgpun aku mmg epi dgr org pegnen ni, boleh ramaikan umat Muhammad, kan? ececeh.

Arini time aku borak2 ngan member aku lagi, dia datang lagi. Untuk pengetahuan, dia ni memang tak anggap kitorang kawan dia pun. Katanya bila susah je dia cari aku. Bila senang dia ngan kawan-kawan dia. So, ni terang-terang la kes time kawan xde baru nak cari orang lain, kan?

Dia tanya kelinik time ni (pukul 11pg) orang ramai tak. Kitorang jawab la tak. Dah memang tak ramai pun. Tengok dia dngan sapu tangan asyik tutup mulut je, muka pun sememeh semacam je, suara pun lemah je, kitorang suruh la dia pegi kelinik. Aku siap kata "g la cepat, ko kat sini wat semak je, kalau ko pegi, kurang sikit." Haduh! Cam laser je kan mulut aku? Ala.. bukannya dia nak terasa pun. Betul, dia tak terasa punyalah.

Sebab apa tau, sebab dia ada agenda dia nak dok lagi kat situ.. (jarang la kalau ada best pren dia, dia nk lepak2 mengadu domba kat kitorg, kan?).. Dia cakap, dia rasa semacam, asyik sakit belakang.. (cam masalah aku jek? ekekekeke) So, aku dengan baik hati serkap jarang la lagi "aa.. kan aku kata, ko ni pegnen la. Aku dulu pun cam ni gak." tapi dia still deny. Takde lah.. "aku pun tak tau. Taknak la mengharap. Tak nak Xcited sangat awal2, takut tak jadi pulak." Ok, aku dah terasa sikit tapi ok lagi la sebab xde kaitan ngan aku pun. Lagipun dia pernah gugur aritu, maybe betullah dia takut nak xpect lebih2 kan?

Aku ngan member aku soh la dia p wat pegnancy test. Siap bg harga benda alah tu lagi, siap bgtau nak wat macammana lagi sedangkan dia dh ada ank pun, macam xbiasa kan? Tapi tulah, kitorang ni niat baik, nak tolong member... macam2 gak la alasan dia. Dia kata nak tau dari mulut doktor sendiri.. Alamak ni yang aku bengang nih. Nak tau dr mulut doktor, yang datang menyemak kat kitorang apahal? G la kelinik, sana ada doktor.. nak juga berteka-teki kan?

Then, bila dah bertambah orang sikit berkumpul kat situ, dia pun cakap.. "Sebenarnya aku dah buat test".. sambil malu2 tutup mulut ngan sapu tangan dia! Hek eleh.. nak je aku sekeh kepala dia. Ye.. ye tak ngaku.. then tetiba siap balik tempat amek pelastik watson yang kat dalam tu ada pegnency test dia tu! Bodoh punya orang! Geram je aku..

Tapi kitorang still layan lagi.. belek la benda alah yang ada bekas urine dia tu kan? nah! terpampang 2 line, tau.. 2 line! Memang la.. Bila kitorang soh p je kelinik (sebab dah malas nak layan dah), dia cakap.. "aku xmau la mengharap sangat. Aku nak tau dari mulut doktor sendiri.." Haduh! time tu memang aku dah makin bengang. Apalah bangang sangat tak paham bahasa punya orang. Ke nak attention time kawan-kawan ko tak de? Yang best, siap bgtau " Sebenarnya aku dah buat 2,3 hari lepas dah..". Ampeh. Patut la semalam "surprisee.."

Itu ok la lagi. Aku still tumpang hepi la even dia xsure lagi, kan? Tak tau la kot dia beli yang murah jual kat pasar malam kot sebab tu xnak percaya test dia tu, kan?
Tapi bila part dia cakap "aku dah muntah, tau.. tak percaya tanya kawan-kawan aku".. aaa.. mulut laser aku ringan je sambung "oooo, jadi betullah kitorang ni bukan kawan ko. Kitorang tak tau pun?" Tergamam dia kejap. Amek ko. Oops!

Agaknya dia terasa ngan aku dia cakap lagi.." Umi, ko tak muntah pulak eh? aku tengok ko hepi je MACAM XDE APA-APA PUN?" What?? Suke ati ko je..depan orang ramai lak tu? Ampeh ko.

Ok ok lah.. maybe sebab aku lom betul2 cek kat kelinik.. aku lom jumpa doktor.. aku belum pening.. aku belum xsihat cam ko.. aku belum muntah cam ko.. betullah...

Tapi aku memang terasa. Seb baik aku cover, aku xnak dah lembik2 cam dulu. aku nak kuat. Xnak psyco sangat. Letih wooo. Aku nak epi2 je. Aku dah ada Sufiyyah. Kalau aku lembik cam dulu, kesian Sufiyyah. Sapa nak jaga dia, kan?

Takpelah.. aku hope dia sihat n baby ok...

Oops! Berita terbaru, aku dgr dia dapat MC 7 hari sbb bleeding. Tak kisah la. Janji aku sihat... kan kawan2?...

.

Wednesday, May 28, 2008

Terkenang...

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Actually baby kat lam perut aku ni kecik lagi. Kecik la aku kira, kan? Aku pun xsure berapa usia dia. Dah sebulan ke belum.. ke dah berbulan? ekeke (mana adalah!)

Tak sure sebab aku g kelinik aritu nak bukak buku (siap bawa buku Sufiyyah yang dah lunyai tu, ok), siap Eri teman lagi (bg semangat), tapi bila dah turn aku (seb baik xtunggu lama) alih2 nurse tu kata awal lagi, xleh buka buku. Huhu... frust! aku dahla semangat dh bgtau satu dunia kan yg aku dh pegnen..(epi siot, pegnen nih).

Yela, xleh nak salahkan nurse tu pun.. aku bukannya terlambat datang period sampai 2,3 minggu. 1 hari lewat pun belum! ekeke. betullah aku ni semangat. Hope baby kat lam perut aku pun semangat gaks. Abeh.. dh tau awl, kan? nak juga jaga perkembangan dia from the first day..

Tak nak la orang kata anak first je kita akan teruja nak tau perkembangan n everything untuk dia, kan? Aku xnak bezakan my baby even since diorg lam perut lagi. Even cam rasa Sufiyyah lain, baby ni lain tapi kalau boleh biar sama. Anak aku, kan?

Aku pun dah tak ingat sangat dah masa aku mula2 pegnen Sufiyyah dulu. Yang aku ingat aku sangat kuat makan.. asyik nak makan je. Kene pulak ada sorang kak tu (Kak J, I miss U..) rajin beno bg aku makan. Dia macam dah syak2 aku ni pegnen tapi aku xpercaya sebab aku baru je kawen kan (adalah sebulan cam tu)..

Sekarang pun aku rasa cam makan banyak (Alhamdulillah). Eri pun tegur dia perasan aku kuat makan n mesti abisnye apa yang aku makan. Dah xde bazir2 macam dulu lagi dah. Dah xoffer dia tolong abiskan fud aku dah.

Terperasan gak dia pandang2 aku makan sensorang nasi goreng ikan masin ngan telur dadar kat Jusco semalam, x offer dia. Tapi aku xkire, aku cam lapar sangat je sedangkan petang tu pukul 4 aku baru je abiskan semangkuk keow teow sup daging n tengahari aku bantai nasi putih ngan ikan bakar cecah air asam yum yum gile ngan ulaman ngan sayur lemak ngan ayam goreng kunyit n lagi pagi tu aku dah belasah mihun goreng ngan roti sebungkus!

Bestnye dapat makan banyak! heaven jek rasa. Sebelum ni, serious aku cakap aku jeles tul ngan kawan-kawan aku yang boleh makan n makan n makan. Bukan je ngan kengkawan, ngan Eri ngan Sufiyyah pun aku jeles! Aku kalau makan, mesti separuh pinggan pun xabesh! beli bukan main selera! Kesian kan, aku? Tu yang kerempang jek.. ekeke.

Tapi kali ni aku nak bulat! Nak bulat macam aku pegnen Sufiyyah dulu. Epi je orang cakap aku santek. Epi je orang cakap berisi macam tu baru ok. Epi tau..

Tapi taknak dah muntah2 cam dulu.. Serious.. cam dah tak nak pegnen lagi dah rasa. Hari-hari masa 1st 3 months dulu aku tanya mak aku, bila nak baik.. bila nak baik. Rasa cam nak cabut je tekak. Rasa nak buang je perut tu... Nyesal pegnen pun ada time tu! Haa punyalah dasat aku punya seksa. Nak bangun duduk pun xlarat tau. Melepek je.. makan, minum pun baring je dulu. Sampai aku decide amek unpaid leave! Siap naik wheel chair, tau!

Aku bukan je moning sickness, everytime sickness lah. Pagi, sebelum tengahari, tengahari, sebelum petang, petang, malam, malam, malam, pagi sebelum siang.. muntah je keje aku. Muntah lak, xcukup mulut, kot idung pun keluar tau! Seksa.. Makan, xusah pk le.. Mak aku masak, aku siap duk lam bilik, siap tutup kat bawah pintu yang ada lubang sikit tu ngan kain so dat bau xmasuk. Bukak kipas kuat2. Makan pun nasi putih ngan ikan bakar je yang lalu. Lain, jangan arap le nak masuk mulut aku. Sian mak.. terima kasih banyak2. kalau mak xde datang teman aku.. jenuh la.. Sayaaaaang aku kat mak bertambah tambah bila teringat macammana sabarnya mak aku jaga aku.

Tapi yang best, aku awal2 pegnen nek kapal terbang sebab Doktor aku xbagi nek kete. Takut efek baby aku time tu. Sufiyyah umur 14 hari (dalam pantang) aku nek kapal terbang lagi coz nak antar aku balik berpantang kat Kola Kedah... best kan aku ngan Sufiyyah? Mak aku pun tumpang nek kapal terbang gak ehehhe. Thanx Sayang...

Tapi aku sensara masa 1st 3 months tu je la. Lepas tu hari-hari Kak J masak kat aku best2 (dia bawa bekal). Tu sebab Sufiyyah ada rupa Kak J (Kak J anak cina, tau!).. untung kan aku, kenan Kak J? Sufiyyah pun rajin, pandai macam Kak J. Aku ni bukan xde semua2 tu.. tapi kureng sikit la ekekekeke. Tapi arwah mak Eri pun anak cina, lagi Eri adik beradik pun pandai2.. rezeki la kot, kan? (ekeke lagi)

Apapun, aku hope adik Sufiyyah pun cantik (ke ensem? .... berangan jap), pandai, rajin, cepat belajar, macammana Sufiyyah. Even ada yang cakap mungkin tak sama, tapi aku hope diorang sama or at least ada kelebihan masing-masing. Kan? Kan?

Dan yang penting.. Tak nak dah wek2 cam dulu... huhu... so far cam ok jek. Jangan la dah buat buku je dia wat perangai eh? heh.

.

Monday, May 26, 2008

move out n in

ng0meL by ummi 2 lagi tambah ng0meL Links
Dari tahun lepas lagi mak aku beria nak pindah ke SP (sungai Petani). Siap nak jual umah yang kat kola kedah lagi. N sekarang hasrat mak dah tercapai.

Aritu awal bulan 5 masa aku balik Kedah (lama gile xbalik kg), mak suruh balik SP. Umah SP lom siap pun tapi mak ngan ayah dah dok sebab nak jaga umah tu yang tengah renovate. Bukan apa, ada barang dalam umah tu n bila renovate, umah tu dah tak de dinding, pintu even tingkap! Seb baik la bumbung wat teduh ujan panas still ada ekekeke. Kalau tak memang tak tido la si Farah Sufiyyah tu.

Sekarang ni informer kat umah (my youngest sister yang tengah semester break) bagitau mak tengah sibok packing2 pinggan mangkuk dia. Hehe pinggan mangkuk mak memang leh wat kenduri banyaknya! Sikit2 diorang angkut ngan kete kancil ayah yang somel lomel tu. Adik cam tak epi je..

Yelah, rumah kola kedah tu yang kitorang kenal sejak buka mata. Dulu bila mak ayah pencen, mak memang dah ajak pindak dok SP. Sayang umah ayah kat sana xde orang jaga. Lagipun mak kata dekat ngan family adik beradik ayah. Betul gak. Tapi kitorang memang tak nak. Bertahun-tahun dari kecik sampai besaq dok p SP, tak minat langsung la.. Beza sangat SP dengan kola...

Kola ada banyak kawan. Kola ada banyak makanan. Kola ikan fresh. Kola banyak sedara, jiran. Kola dekat ngan Langkawi. Kola tempat kitorang lahir (dari yang sulung sampai ke-5, mak aku bersalin kat umah sendiri). Kola banyak kenangan. Kola raya best. Kola dekat AS, dekat kawan2 sekolah. Pagi2 kola ada nasik lemak Mat Rodzi (laki aku pun ketagih). Kola ada semua la. Hepi je Kola Kedah.

SP? SP sebok, SP sesak, SP panas, SP xde jiran, SP xde kawan, SP xtau nak jalan mana. SP tak kenai sesapa...

Adik aku yang bongsu la yang paling takmau pindah. Kami yang lain pun tak mau sebenarnya. Tapi mak nak.. mak nak ubah angin kot? Ayah pun dah jumpa kawan baru haritu ekeke. Ok lah.. mak ngan ayah yang nak dok situ pun, kan? Kami semua dah kemana2. Tapi risau gak jiran kat Kola macam sedara. Jiran kat SP belum kenai.

Rindu la Kola... aku even kat sini since abis SPM, terasa gak kalau tak balik Kola. Cam tak cukup lengkap ja. Aritu pun aku cari alasan nak beli barang n nak jumpa tok yang dok umah Mak Andak kat Jalan Kuala Kedah tu. Dapat gak aku balik umah jap.

Umah tu tempat aku lahir, tengok adik2 lahir (walaupun tak ingat), aku membesar, nakal, sambut raya, bercuti semester, aku bertunang, kenduri kawen aku, aku berpantang Sufiyyah.. banyak gile la kenangan! Terasa gak la tapi nak wat macam mana.. life goes on, kan?

Lagipun aritu balik SP pun ok gak la. Turun highway SP Utara, terus je (jauh sikit la) sampai simpang masuk taman umah. Kawasan pun dah crowded gile! Kedai makan bukak sampai kul 3 pagi, depan umah je! Nak sopping pun ada Tesco besar tak jauh dari rumah (bagi aku tak jauhla kalau nak compare dr putrajaya ke The Curve or Mid Valley kan? or at least Tesco Puchong, kan?) kat area umah tu seminggu sekali ada Fun Fair! n ada The Carnivall baru buka (macam Sunway Lagoon). So... ok la kot eh?

Cuma persoalannya raya tahu ni nak raya kat mana? Aku still nak raya kat Kola Kedah. Ramai lagi yang aku nak jumpa ni... nantila tanya mak eh? heh.

Friday, May 23, 2008

Progress

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
It's been quite a long time eh aku tak tulis pasal my Lovely Princess Farah Sufiyyah.

Since now dia dah masuk 20 months year old or 1 year n 8 months, n she's getting to have a brother or sister..ececeh... ni adalah research yang aku buat sedikit sebanyak untuk make sure she's ready dgn kehadiran new member in our family nanti.

Farah Sufiyyah kat kenduri Ipoh

PERINGKAT-PERINGKAT DALAM TEORI TUGAS PERKEMBANGAN ROBERT J. HAVIGHURST
Peringkat Bayi, Awal Kanak-kanak (0-2 tahun)


Bayi dan kanak-kanak peringkat ini cuba menjalinkan hubungan kasih sayang dengan ibu bapa, adik beradik, dan pengasuhnya.
<-- she's very loving even to the caractor in the TV sampai sanggup hug TV tu!, bila nangis kena marah dia akan cakap "nak umi..(her babysitter)", balik je rumah petang, dia akan cakap "mana kakak anis?(neighbour sebelah rumah):, "Sufiyyah nak main dengan kakak anis".

• Sistem deria, persepsi dan fungsi motor kanak-kanak beransur-ansur menjadi matang.
<-- matang tu aku xsure macammana tapi dia dah pandai buang sampah sendiri dalam dustbin yang kena pijak tu!, pandai lap air yang tumpah, pandai ambil barang yang kita suruh.

. Kanak-kanak patutnya capai kecerdasan deria motor dan ___ sebab musabab primitif.
Contoh : Makan - lapar

<-- ya, bila dahaga minta milo or vitagen yang ada dalam icebox, bila minum - "nak 'air manisss', bila tanya nak makan apa - "nak mee (sizzling)", bila keluar rumah - "kite nak g Alamanda!", bila bergurau- "mama, Sufiyyah nak adik?"

Perkembangan Kanak-kanak / Toddlerhood (2-3 tahun)

Kanak-kanak boleh melakukan pelbagai pergerakan seperti turun naik tangga
<-- umah aku 2 setengah tingkat, tau! tapi memang kena jaga la, tak confident, aku..

Kanak-kanak sudah boleh berkomunikasi dalam bahasa mudah dan boleh terlibat dalam permainan fantasi seperti kotak dijadikan kereta.
<-- sungguh aku la yang jadi mangsa kena tolak kotak tu atau tudung saji!. berkomunikasi... she's very petah, tak de pelat2 langsung!

Kanak-kanak suka cakap sendiri dan bermain seorang diri serta membayangkan dirinya berada dalam situasi yang dialami oleh personaliti yang diminatinya. (selalunya ibu bapa adalah personaliti kegembaran mereka).
<-- aku selalu amek video dia cakap sorang-sorang or dengan elmo dia kat atas tangga, bahasakan diri dia 'kakak'. ekekeke

Dia juga belajar mengawal pergerakan diri atau mengawal emosinya.
<--dah berlari tak jatuh, dah pandai panjat gelongsor, pandai naik (duduk je) atas basikal. kalau jatuh sikit je dah tak nangis (cuma mengadu kat mana sakit)

Hmm, untuk semua ni, dia pass. Even perkembangan yang umur 2-3 tahun tu pun dia dah capai! So, that's why la kitorang suami isteri decide dah ready untuk tambah ahli baru. Afterall we think she need a friend.. don't you?

Main lari-lari depan rumah

miss her

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Agak-agak sapa la yang aku miss ni kan?

Rasa macam miss sangat Sufiyyah. Bukan la aku ada hantar dia balik kampung or xjumpa dia semalam or pagi ni.. just rasa macam dah lama tak main2 dengan dia.

Maybe sebab aku dah tak hug dia sangat, dah tak angkat n penyet dia dalam arms aku n more dah tak hantar dia g umah baby-sitter dia pagi2 dah kot? Rasa jauh je...

Dulu, every morning tak kire cepat ke lambat ke siap aku ni, aku yang akan hantar dia ke rumah baby-sitter dia. Eri akan angkat dia letak dalam car-seat kat belakang sebab selalunya dia akan tido lagi time aku hantar dia tu.

Then, aku drive sampai umah baby-sitter yang yang tak berapa jauh tu (tapi kalau jalan kaki nak angkut budak berkilo-kilo tu.. mahu patah gak pinggang aku ni kan?). Sampai, aku angkat dia, sambil hug, penyet sikit2 (ekeke), sampai ke tingkat 3 (alala of course la naik lif, kan?).

Barigkan dia, aku kiss dia be good (not gud bye eh). Tapi kalau dia dah terjaga, alamat kena la ada aksi pujuk memujuk.. tapi aku suke gak part ni sebab dia akan melepek de kat lap aku sambil aku hug (penyet) dia lagi sambil pura2 pujuk dia g kat baby-sitter dia (ekeke). Kadang-kadang dia ok n senang pujuk. Kadang2 mau merah punch kad aku, n basah la pipi kembung dia tu..

Sekarang, bila tau aku pegnen.. kitorang decide Eri yang hantar dia pagi-pagi n aku amek dia petang nanti. Petang, selalunya dia akan awake untuk tunggu aku amek dia. Tengok dia melompat-lompat, pusing-pusing n berlari-lari bila aku amek memang hepi sangat. Itu tak kire lagi mulut dia yang pot-pet2 cite apa dia buat haritu. So, bila dia awake, aku pimpin je dia jalan..

Bukannya apa. Dulu aku ada kes bleeding yang quite teruk n Doktor cakap kandungan aku (yang masa tu baru 4-5 weeks) hanya 50-50. "Kalau ada, ada. Kalau xada, xadalah..". Sekarang pun aku asyik sakit perut je. Risau juge. That's y kena jaga2 lagipun kandungan aku ni baru sangat lagi...

Tapi Tuhan saja yang tahu.. Oh, how I missed to hug n penyet her...

Wednesday, May 21, 2008

Heppi Heppi Heppi alalalala

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Muahaha.. hari ni memang la hari gembira aku sedunia. Hope kegembiraan ni sampai malam ni, esok , lusa, tulat, tungging… (dah, dah)..

Haduh. Xtually aku cuba xnak hepi2 sangat tapi almaklumlah, hormone tengah tak stabil ni.. Kepada yang kurang hepi, jom, baca blog aku seterus nya nih.

Oklah, bukan nak tulis cite baby lagi. It’s too early la people. Aku pun blom p check kat klinik lagi, baru dok syok2 sendiri eheheh. Bukan apa, kang takut aku ni bermasalah sikit. Dibuatnya lepas doc tu confirm je, aku penin n masuk wad lagi cam aritu, camne? Oouuuiii.. xnak aku. So, skrg ni aku nak enjoy dulu! Ekekeke…

Ok, berbalik kepada tujuan aku sebenarnya (sebenarnya, k), dah lama aku tercari-cari nak tunjukkan korang satu cerita yang aku suke bangat nih. Try la.. bg yang suka foreign movie, mesti best. Ala, aku xkan cadangkan korang tengok wayang yang ado kat panggung sekarang ni. Boring… yang aku nak tunjuk, memang something.

Wah, panjang gile into. K.. cite dia nama Amelie. Ni cite French. Kalau cari DVD maybe dapat yang ada translation. Tapi kalau dengar bahasa dia lagi best r.

Ni aku paste sikit la yg aku dapat dari internet:

Bursting with imagination and having seen her share of tragedy and fantasy, Amelie is not like the other girls. When she grows up she becomes a waitress in a Montmartre bar run by a former dancer. Amelie enjoys simple pleasures until she discovers that her goal in life is to help others. To that end, she invents all sorts of tricks that allow her to intervene incognito into other people's lives, including an imbibing concierge and her hypochondriac neighbor. But Amelie's most difficult case turns out to be Nino Quicampoix, a lonely sex shop employee who collects photos abandoned at coin-operated photo booths.

Haa… jadi, apa kata korang g cari DVD dia sekarang. N kalau jumpa please bgtau aku sebab akupunya ado hamba Allah kawan laki aku dah jahanamkan! Ampeh!

ni rupe DVD dia

ni rupe Amelie ni.. sexy kan?

Our second one is coming!

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Jeng jeng jengggg... of course it's a very big news for everybody, rite? What else can u tell if there is "more then 99% accuracy"? or "Presence of two lines indicates that u are.. , 1 line indicates that u are not"?

Oh God! our little Farah Sufiyyah will be 'kakak' in ninth months from now, people! That's mean.. I'm pregnant!

Can't describe how happy I am. Can't hide my feelings through my fingertips! huhu...

We've been planning for this for two months already. God, susah tau nak dapatkan baby, seorang lagi khalifah Allah, umat Muhammad, generasi, zuriat, what ever you called them.. it's not easy tau. So if Allah nak bagi rezeki masa awal marriage, just grabbed it! don't gatal2 nak planning2 (for some of those lar). And for those yang still xde rezeki.. insya-Allah, try harder, k. Aku doakan you all cepat dapat baby!

Huh, how happy I am!

ok2.. as today, 20th May 2008, with the guardian one step pregnancy test, aku tgk ada 2 line.. tak sabar nak bgtau Eri.. tapi aku dpt msg he's only will be home at 12 midnight coz got some stuff to do at Parlimen! (kecoh ar...)..

.....
.......
..........

Oh? oops! ok..ok.. takkan nak dot dot dot je sampai pukul 12 kan? kan?
Aku layan Sufiyyah nicely. hehe.. soon dh xdpt dah le layanan baik cam ni dah, kan? Tak de lar.. she's my dotter, what. The first, lovely one even though dah makin 'pandai' sekarang (geram je)..

So, around 11:50 pm, my dearest Hubby pun sampai..., Sufiyyah dah tido kepenatan dah.. dapatla aku bermanje2 jap hehe.

N for dearest clicks Jai n Sela.. korang dah tahu dari semalam kan? hah? dari aku belom pun bli test kit tu kan? pndai je budak2 zaman sekarang ni, eh?.. heh? Yong? even mc kat umah, this good news perlu sampai kat Yong dulukan? alahai.. wish u cepat sembuh eh.. Raden, my dearest friend.. (akhirnya aku masukkan gak nama ko eh? ekekeke).. ko pun dah tau, kan? Sis2, Dayang, aunts.. tolong2 la jagakan si kakak tu nanti eh?

Yang lain akan menyusul tahu.. aku bukan apa, berita gembira ni perlu semua orang tahu so that berkat tu lebih sikit, kan? kan? Doa2 kan la aku sihat dan dapat kerja cam biasa. Huhu tobat taknak muntah2 n nek wheel-chair cam dulu.... serik, siot! Tak sangka sakit belakang, sakit tekak, batuk2 ni rupanya 'tanda'... ni pun seksa gaks! hehe...

Buat mak ayah, semoga dengan bertambahnya ahli keluarga kita, bertambah erat lagi ikatan ksih sayang sesama kita semua. Insya-Allah... Aminnn...

Kenangan Nyaie

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
"Nyaie"... sapa pernah dengar perkataan ni? Aku belajar kenal perkataan ni bila Sufiyyah wujud kat dunia ni.

Nyaie.. panggilan untuk mak mertua aku yang maksudnya nenek/ opah/ tok (perempuan) atau apa2 je la panggilan seorang cucu kat nenek dia.

Teringat kat arwah... Mertua aku meninggal sakit kanser, breast kanser. Masa tahu, Sufiyyah baru lahir lagi. Kesian mak. Tapi mak kuat.. bertahan sampai akhir hayat. memang mak kuat betul melawan. Aku tak pandai nak rapat sangat dengan mak, tapi mak memang baik hati. Kalau mak jumpa Sufiyyah.. mak jadi cergas n sangat sihat. Memang mak xnak tunjuk dia sakit. Depan anak-anak pun mak tunjuk kuat. Semua kerja mak nak buat. Lagila Ika nak amek SPM tahun tu.

Alhamdulillah mak pergi dengan tenang. Urusan kebumi mak pun aku tengok sungguh cepat walaupun mak meninggal di HKL pukul 2 ptg lebih, lepas Asar terus gerak balik JB sebab ayah nak kebumi mak kat sana, senang sedara nak melawat nanti. Sampai JB lebih kurang tengah malam tapi semua sedara even dari Singapore dah ramai yang tunggu. Lepas semayang, jenazah mak terus dibawa ke perkuburan. Memang orang cakap orang yang baik, insya-Allah pergi dia pun baik dan mudah..

Sebelum Mak pergi, sempat tengok kejayaan anak2. Even Ika yang baru selesai SPM, result belum pun keluar, dah dapat offer fast-track accounting kat UiTM. Sejuk kubur mak. Sempat juga tengok cucu sulung si Farah Sufiyyah. Alhamdulillah Allah kurniakan Sufiyyah akal yang cerdik, cepat belajar, cepat kenal siapa Nyaie dia. mak sempat tengok Sufiyyah membesar dengan sihat, aktif merangkak, duduk, berjalan.. apa lagi dengan kepetahan dia bercakap.. memang menguatkan mak untuk terus melawan sakit mak tu.

Tapi Allah lebih sayangkan mak.. tanggal 27 Disember 2007 (Jumaat),pada usia baru 54 tahun, mak menghembuskan nafas yang terakhir di HKL depan semua anak-anak, suami dan sedara terdekat mak. Aku hanya sempat menziarahi masa mak masih nazak kerana selepas itu aku terpaksa bergegas balik ke ofis. Sebaik sampai ofis, suamiku memberitahu bahawa mak sudah tiada... Innalilla-hiwainna-ilaihi-ro-ji'unn.

Sama-samalah kita sedekahkan Al-fatihah untuk kesejahteraan Arwah..

arwah mak wif Ika n Sufiyyah

Tuesday, May 20, 2008

Pizza Party

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Welcome.. welcome... to Zai n Zuha's Pizza Party at Alamanda, Putrajaya on 16 May 2008!

xtually bukan party hemmo hemmo sangat pun. Biasa2 je ala2 kenduri sebab diorang ni dapat duit Tanggung Kerja ada sorang Hamba Allah yang cuti bersalin aritu. Dapat duit, saje la ingat kawan2 so nak melanja sedikit sebanyak, kan..

Aku sampe lewat sikit tapi ok la sebab diorang baru seteguk dua hirup mushroom soup tu. hehe xketinggalan la aku ni eh. Pizza pun lom sampe...

gambar ni sela amekkan..

gambar ni diambil oleh waiter Pizza Hut tu.. sela je yang beria kan? hehehe.



so, inilah antara aktiviti2 yang berlaku dimana hanya boleh diceritakan dengan gambar2 sahaja kerana masing2 dah kelaparan sesangat hehehe








SO.. SAPE NAK BELANJA KITORANG??

what a busy day..

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
Hi all! It's been a very busy day for me as banyak sangat aktiviti meluncur bersama Viva Love U ku itu sepagi jumaat ini.

ok..ok.. where r we? (sbb dh tuesday baru aku nak sambung cite ni)

nak tau cite apa yg aku wat ari jumaat lepas? er... dah lepas r, cam malas jek nak cite. sebab ada hari sabtu, ahad n isnin lagi nak cite... cam malas nak menaip jek. tambah lak kesihatan aku cam tak ok-ok je dari last wik.

dari sakit belakang, sakit tekak, batuk, n batuk tak henti2... huhu. sedih je aku yang suka cakap banyak ni dah seksa nak bercakap dek suara aku yang serak-serak basah ni hahaha... (tapi nak juga bercakap banyak!)

ey, betullah. sakit tekak membawa kepada masalah suara rock aku yang suke ati dia nak bunyi cam mane...

ah.. dah lari dari tajuk.. kan aku kata xnak cite... huhuhu...

doakan aku cepat baik so that leh karang cite kat korang eh? heh.

Thursday, May 15, 2008

senaman a.k.a eksesais

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
muahaha... apalah aku terpikir nak tulis topik ni eh? boring nih sebenarnya tau. serious aku xde keje..

xtually since semalam aku rasa badan cam lenguh2 n sakit belakang lak macam time tengah sarat mengandungkan si kenit Sufiyyah dulu. Serious sakit belakang. Tambah lak dengan batuk cam nak terkeluar urat perut ni. Kesian Sufiyyah.. merengek nak mama tapi aku soh dia dok jauh2 takut aku batuk kang jangkit kat dia lagi susah. Terasa lagi jari kecik Sufiyyah picit2 dahi aku dengan harapan boleh kurangkan aku punya sakit kepala la hehe.. comel...

sakit2 badan cam ni baru la nak teringat kan senaman ahaha yang sangat-jarang aku ada masa nak buat..

Tip senaman badan dan fikiran<-- tip ni dh lama aku simpan, tapi... hehehe paham2 je la kan.. aku bukan pencinta kesihatan sangat nak amal2 senaman2 nih

1. MULAKAN dengan senaman sekurang-kurangnya 10 minit setiap hari.

- haa kalau nak tau kat opis ni aku ada bos yang saaangat mementingkan kesihatan staff dia. pagi2 mmg kitorang bereksesais cam workers kat Japan tuh. tapi kalau bos ni xde.. wahahaha xde sapa nak buat eksesais!..

2. BERANIKAN diri untuk menegur atau mengeluarkan perkataan halo kepada orang yang jarang anda tegur.
- err.. aku ni walaupun sangat pemalu (ececehh) tapi peramah gak. suke ati aku la nak tegur sapa pun even aku xkenal cuma kena tgk mud n muka org tu gak ah. manusia zaman sekarang ni, sedangkan kawan (kawan ke?) sendiri pun tiba mud dia nak jeling kat aku pagi2.. tambah lak yg kita xkenal sgt kan?

3. BUKA laman web yang anda tidak pernah tengok contohnya laman web alam sekitar.
- ayat pertama aku setuju. yang cth dia bagi tu.. wahaha.. okla, aku memang pencinta alam sekitar, tapi tengok gak le tahap kerajinan dan kelapangan nak g terjah sana sini kan

4. SEKALI-sekala cuba tonton video lawak kerana ketawa adalah senaman untuk awet muda.
- video lawak? cam Video Zonkers ke? ke macam Raja Lawak? Please... dah xlawak la semua tu...

5. CUBA bertanam sayur, memelihara ikan atau kucing kerana secara tidak langsung menanam sikap kasih sayang.
- cakap kat aku mana aku nak menanam? ada la tanah tapi kalau tiap kali panggil mat bangla mesin rumput, dicantasnya pokok puding kat belakang umah tu.. maleh dah la aku.
- bela ikan? kalau penat aku jaga dan belai tapi bila tinggalkan time balik kampung nak bertunang dulu member aku rajin tukar air tapi tak letak antiklorin.. camne? huhu sedih tau! tapi sekarang aku bela ikan puyu.. orang tua kata halau hantu setan. ehek.. (orang bagi amek je la lgpun xsusah bela)


6. CUBA duduk diam tanpa radio dan televisyen selama lima minit tetapi ingat dalam tempoh itu jangan pula anda tidur.
- er... duduk diam cam susah nak buat je? xde radio nagn tv tu ok..

7. SEKALI-sekala boleh menari mengikut irama yang anda cuba seperti lagu rancak atau samba.
- haha come n see me n my dotter kat umah la..

8. BERJALAN sekitar taman perumahan selama sejam.
- berjalan?.. ke berjalan2? aku pilih berjalan2 di shopping complex selama berjam-jam! ahaks! sapa setuju, angkat tangan tinggi2!

9. BERLARI naik dan turun tangga di rumah.
- again, jemputla datang rumah.. berlari sebab nak elakkan si Sufiyyah 'teman' aku naik atas setakat nak amek baju je huhu.. mana nak gemok2..

10. BERBASIKAL di kawasan perumahan atau di gimnasium.
- tanya Eri, mana basikal yang kitorang beli masa bertunang dulu? mana? huhu... mahai tau.. senang2 jek malaun mana ntah amek..
- aku nak try gak g Gym kat Kem Belia dan Sukan.. diorang kata best..


haa... itulah sedikit sebanyak coretan aku wat mengisi masa lapang di ofis nih.. boring weh, xde kerje bagi orang yang rajin cam aku nih.. Cubala korang try sekali xde keje.. BORING.....

hari hari adalah hari

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
salam utk kawan2 sekalian.. ni aku forwardkan e-mail yang aku dapat pg ni. maybe some of u dah pernah baca or dengar... or maybe juga ada yang juga dapat e-mail ni pagi ni.. (hehe), tapi untuk renungan sahabat2 yang lain, ini lah yang aku nak share...

Salam...

To all my brothers and sisters in Islam, pls take few minutes reading below message. May Allah increse your knowlege and increase your level of faith...

Allah menjadikan masa dalam seminggu tu ada 7 hari iaitu Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu dan Ahad. Dalam setiap hari tu, ada peristiwa-peristiwa penting yang tercatat dalam diari Islam itu sendiri yang menjadi memori sepanjang zaman.

Hari Isnin
1. Naiknya Nabi Idris ke langit.
2. Nabi Musa a.s berangkat ke bukit Thursina.
3. Rasulullah s.a.w dilahirkan.
4. Malaikat Jibril turun kepada Rasulullah s.a.w buat kali pertama.
5. Amal perbuatan umat Nabi Muhamad dilapurkan pada hari Isnin.
6. Hari wafatnya Junjungan mulia, Nabi Muhamad s.a.w.
7. Bukti keesaan Allah, diturunkan "Qul huwallahu ahad"

Hari Selasa
1. Wafatnya Jurjis.
2. Nabi Yahya a.s wafat pada hari ini.
3. Nabi Zakaria wafat pada hari ini juga.
4. Tukang sihir Firaun tewas dengan mukjizat Nabi Musa.
5. Asiah iaitu isteri kepada Firaun wafat pada hari ni.
6. Habil terbunuh hari selasa.

Hari Rabu
1. Allah menenggelamkan Qarun bersama keluarga dan harta kekayaanya ke dalam perut bumi.
2. Allah menghancurkan Firaun beserta semua pengikut2nya.
3. Allah menghancurkan Raja Namruz bin Kan'an dengan memasukkan serangga ke dalam telinganya.
4. Allah menghancurkan kaum Nabi Saleh a.s.
5. Allah menghancurkan kaum Nabi Hud a.s dengan hembusan angin yang kuat.

Hari Khamis
1. Nabi Ibrahim bertemu dengan Raja Mesir.
2. Saudara-saudara Nabi Yusof berjumpa dengan Nabi Yusof setelah mereka membuang dan mengasingkannya (masa ni, Yusof jadi raja mesir yang terkenal).
3. Bunyamin iaitu saudara kecil Nabi Yusof datang ke Mesir dan berjumpa dengan Nabi Yusof.
4. Nabi Yaakub datang ke negeri Mesir juga untuk bertemu anakandanya yang dirindui.
5. Nabi Musa a.s memasuki Mesir pada hari khamis untuk mengajak Firaun menyembah kepada Allah.
6. Rasululllah s.a.w memasuki Kota Mekah selepas perjanjian hudaibiyah.

Hari Jumaat
1. Pernikahan antara Nabi Adam dan Hawa.
2. Pernikahan antara Nabi Yusof dengan Zulaikha.
3. Pernikahan antara Nabi Musa a.s dan Shafura binti Nabi Syuaib a.s.
4. Pernikahan antara Rasulullah s.a.w dengan Khadijah Khuwailid.
5. Pernikahan antara Nabi Sulaiman a.s dengan Ratu Balqis dari negeri Saba'.
6. Pernikahan antara Rasulullah s.a.w dengan Siti Aisyah binti Abu Bakar.
7. Pernikahan antara Ali bin Abi Talib r.a dengan Fatimah Az-Zahra.

Hari Sabtu
Hari ni pernah disebut oleh Rasulullah sebagai hari tipu daya kerana:
1. Kaum Nabi Nuh membangkang kepada Nabinya.
2. Kaum Nabi Saleh mencabar Nabinya dengan menyembelih unta yang diamanahkan kepada mereka.
3. Saudara-saudara Nabi Yusof mengkhianati Nabi Yusof dengan mencampakkannya ke dalam perigi di padang pasir.
4. Raja Firaun mencabar Nabi Musa.
5. Orang2 Yahudi mengkhianati dan mengejar Nabi Isa a.s untuk membunuhnya. Lalu, Allah mengangkat Nabi Isa ke langit.
6. Orang2 Quraisy menipu dan mencabar Nabi Muhammad di Darun Nadwah.
7. Kaum Yahudi melanggar perintah Allah dengan menangkap ikan walaupun hari itu di larang mereka berbuat demikian.

Hari Ahad
1. Allah menjadikan neraka.
2. Allah mencipta bumi yang tujuh lapis.
3. Allah mencipta langit yang tujuh lapis.
4. Allah menjadikan 7 anggota adam.
5. Allah menjadikan bilangan hari yang tujuh.
6. Allah menjadikan bintang2 yang beredar.
7. Allah menjadikan lautan yang tujuh.

Diantara hari-hari yang tujuh itu, hari Jumaatlah yang paling mulia dan digelar penghulu bagi segala hari. Banyak fadhilat yang boleh kita perolehi pada hari Jumaat.

Begitulah peristiwa-peristiwa penting yang berlaku pada sekian-sekian hari. Hanya dengan mengimbas kembali lipatan sirah nabawiyah, barulah kita dapat gambaran sepenuhnya. Alangkah baiknya kalau kita berada di bumi anbiya. Bolehlah kita menuruti sejarah-sejarah silam, zaman pemerintahan nabi-nabi.

Wednesday, May 14, 2008

movie story

ng0meL by ummi 1 lagi tambah ng0meL Links
"this is a story about a girl named, Lucky".. Early morning, she wakes up n she.....

wait, wait.. this is not what i meant about the topic that i wanna share wif u guys!...

actually alone in my hubby's goverment quarters..(yeap, he's the one who kena potong elaun rumah, meaning it's hubby's), sambil kemas2 drawer tv rack, sempat aku belek2 cd2 (vcd n dvd of course) lama. lama means dah lama tak beli collection baru coz dah lama xde masa n ruang nak watch movie. yalah, kalau Eri sound bila Sufiyyah dah 5 years baru leh g watch movie... What?? macam la xde adik Sufiyyah in between kan yang membolehkan kitorang berdua or bertiga g watch movie, kan? kan?

for the information, we used to watch movie time bercintan cintun dulu like every week. Dah berlumpa almost everyday like xde keje nak buat or xde manusia lain nak jumpa kan.. watch movie adalah one of the activity yang best. pas tu, ada la topic nak discuss or nak gaduh, kan? kan?

luckily (hahah, that's y intro post ni ada lagu Lucky by Brit..who cares..), kitorang minaaat gendre (ceewah, like bahasa wayang laks) cerita yang sama. So there's no problem nak watch movie sesame n selalu, ok.

i wrote all these things not to story u guys about what we do in the panggung wayang, pleaseee... hehe coz everybody knows that of course we tengok those movie, kan? what else could it be?? muahahaha. but here to jog down a few movie yang we both think that all u guys should watch coz it's not just a movie, k. not just a movie.. (wallah!, cam serious jek):

1.Life is beautiful
Tagline:
An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all.
Plot:
A Jewish man has a wonderful romance with the help of his humour, but must use that same quality to protect his son in a Nazi death camp.


2.Lock, stock and two smoking barrels
Tagline:
A Disgrace to Criminals Everywhere
Plot:
Four London working class stiffs pool their money to put one in a high stakes card game, but things go wrong and they end up owing half a million pounds and having one week to come up with the cash

3.Mean machine
Tagline:
Not Your Usual Suspects
Plot:
A soccer star jailed for assault leads a group of inmates in a match against prison guards.

4.U571
Tagline:
You won't come up for air until it's over!
Plot:
A German submarine is boarded by disguised American submariners trying to capture their Enigma cipher machine.

5.The God Must Be Crazy …
Tagline:
At last, a comedy everyone can laugh with!
Plot:
A Sho in the Kalahari desert encounters technology for the first time--in the shape of a Coke bottle...

em.. this is only a few lar. if i've got time some other time, i'll write lagi, k. by the way... the last story tu... kalau xtau mmg wat malu je tau. Silap aribulan, parents korang pun dah tengok!

so, kita enjoyyyy!...





mee maggie (xingat ejaan)

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
bertemu lagi kita di lembaran blog ku hehehe.

merujuk kepada tajuk yang diatas adalah dimaklumkan bahawa saya tidak berkerja atau tiada nafsu untuk bekerja dimana saya hanya ingin untuk merehatkan badan dan otak sahaja pada hari ini.

amboi!

bukanla maksudnya aku tengah makan megi atau bercadang nak makan megi. saje je nak lari dari topik yang menjengkelkan dua tiga hari ni..

megi kosong
amek megi, tuang perencah, letak air panas, tutup. tunggu agak2 3 minit (5 la kot) baru leh makan. keras or kembang, risiko dia la.

megi pa&ma
ni masa aku kat banting dulu. 1st time kenal megi ni. xtually mihun, bukan mee. mmg addicted la sbb dia punya perencah ada 2 ke 3 jenis. ada minyak, ada perencah pedas, ada perencah yang ada daun2 tu. aku rasa kalau tanya budak banting, sapa la yang xmakan megi ni kan? kan?

megi heavy sikit
haaa ni ada telur kat dalam. sedap r, ada rasa lain sikit kan, kalau megi kosong jek, mau mual gak tekak. megi ni kena masak dengan api la, xleh main curah2 air panas je.. kang makan telur xmasak lak. haha

megi berkhasiat
aku kata berkhasiat sebab sia ada sayur n telur of course. ada gak yang siap tumis bawang lagi. sayur pun ada yang berbagai. nak lagi berkhasiat, tambah ayam ke udang ke, sotong ke.. dah jadi mee bandung perasa megi dah. memang mengenyangkan.

megi mamak / megi goreng / megi sup mamak
kalau dah ada nama mamak kat belakang tu, jangan lak nak buat kat rumah atau nak cari kat kedai Piju lak. tak nak komen banyak, p la ode kat kedai mamak menu ni satu. ada setengah siap pakai udang geragau (aku xsuke.geli).

apa lagi? p la...

Tuesday, May 13, 2008

it's gettin hot, people!!!

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
ok... macammana nak start eh? gini... (suspen) remember last wik aku geram hangin satu badan ngan sorang mamat kat tmpat keje aku ni? well... the next monday, aku dapat email reply yang penuh sopan santun dan maha karya cinta (oops!, pleaseee).. maha menyentuh kalbu la pendek kata. serious wa cakap luu... cam baik sangat la dia xcept aku punya email sound tu as memang baik lah. intro email dia macam ni...

"First of all, thanks for the comment,
i truly appreciates it. This is i want from all staff, 2 way of communication. All i can say that i'm truly sorry for the late evening incident".


then.. korang agak2 le sendiri apa cite dia selanjutnya yang boleh dikatakan disini bahawa pijak semut pun tak mati, beb! aku forward kat almost semua staff kat sini yang ada ditempat kejadian petang tu n guess what? ni pula feedback diorang..

"hehehe... so not sweet of his words... please tell him....whatEVER

"blah ar..mayb nak ambik ati kak umi kotzzzz..huahuahua.....jgn cair
pleaseeeee...tak sangka dia akan reply seolah hati dia selembut bulu
burung...selembut sutera...selembut angin...acting supaya cite ni x jadi
besar sangat...supaya kita akan lupakan segalanya? tapi congrat la sebab dia
puji kak umi..kuikuikui..."


emm tapi cite ni bukanlah yang aku nak kongsi ngan korang sebenarnya, ni selingan jek utk menguatkan lagi cerita aku nanti. ehehehehe...

cite yang sebenarnya adalah berbunyi seperti ini:

arakian tersebutlah kisah, si bos ini adalah mempunyai anak buah (yang mereka gelarkan diri sendiri as anak ketam) <-- ops! ada yang termakan cili? suka hatila, ni blog aku, aku nak tulis apa pun kan?

bebalik kepada bahasa santun..agak2 korang pikir sendirila kenapa diorg bahasakan diri sebagai anak ketam? muahaha... sebab diorang panggil bos diorang tu bapak ketam!! (kesian semua orang dalam cerita ni kan?)

ok...ok... santun balik. maka oleh kerana si bapak ketam itu telahpun menunjukkan taringnya eh, sepitnya dikhalayak ramai pada minggu lepas, sebagai anak ketam yang patuh, diorang pun nak juga tunjuk sepit diorang (yang korang boleh baca di ruangan aku sebelum ni)

haaa... sekarang ada paham? ok... kita dah nak tamat cite dah ni... n it's gettin HOT!!

lalu tersebutla seorang hamba Allah yang berbudi pekerti mulia ataupun yang dah tidak tahan menanggung penin serabut dikepala otak dek kegembiraan terlebih si anak-anak ketam itu, maka dia pun mengambil keputusan untuk mengsound anak-anak ketam ni dengan cara terhormat iaitu menghantar email (eh, cam dejavu je kan?)

bukan apa, otak dah penin... kang kalau ditegur mata dengan mata takut lain lak jadinya kan. maka dengan itu email teguran pun sampaila dengan harapan message sampai dan suasana kembali tenang seperti suasana dalam sebuah office yang semua orang hanya perlu menggunakan jari untuk menyelesaikan kerja-kerja rutin (nak cakap gak, gunala tepon, mak bapak korang bayar tax tau kat goverment which means line tu free bagi korang nak chit chat sampai bile pun!)

seketika, keadaan kembali sunyi seperti dikehendaki. semua orang hepi...

eh? what's hot dengan cite ni? haaaaa belum abis la...

pada waktu rehatnya (agaknya dah settle keje kot or time rest nak check email), si anak ketam itu pun ter eh, membacalah email yang disend tadi (eh? baru baca? laaa yang senyap tadi tu muhasabah diri sendiri la eh? oooooo heh.

si anak ketam tidak sanggup menanggung sendiri membaca email berseorangan dan mahu juga berkongsi dengan adik beradik yang lain (satu bapak, kan diorang ni tadi? muahaha). bila dah berkepala-kepala dan berotak-otak (kasarnya bahasa!). ok..ok.. setelah berkongsi idea untuk memahami maksud teguran tadi, si anak-anak ketam ini bersetujulah untuk me-reply balik dengan cara dan gaya seperti saling tak tumpah kemana lagi nak tumpah kuah kalau tak ke nasi...(hehe) seperti arakian si bapak ketamnya dimana menyuruh si penegur untuk memuhasabah dirinya sendiri sebelum menegur orang lain. WHAT THE ... (Tuttt) eh? xpaham ayat eh?

oklah, aku ringkaskan la ikut bahasa korang senang paham. cenggini...

bila dapat email kena tegur ni... dierang pun reply balik la tapi dengan nada seolah "ey... cermin muka sendiri la dulu"... ha... alamak, siap bagi salam kat ayat last tu yang xtahan... muhasabah la katakan... gitulah ceritanya yang aku dengar ni dah jadi sesi reply me-reply dimana terdapat sedikit salah paham dan salah menyalahkan masing2 (tapi dalam bahasa yang sungguh murni)

em... alamak malas la aku nak sambung coz makin lama aku tulis, makin geram lak. bukan apa, sebab tak pasal2 aku pun dilibatkan supaya "menjaga diri baik2". memang apakah aku terlibat dalam kegiatan menegur engkau orang tadi? tidak, bukan? aku geram hangin kat blog aku jek... oooo senyap2 baca blog aku eh? heh?

tak malu!

sighs

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
xtually plan aku arini nak tulis benda lain. tapi bila dtg jek opis pagi ni... benda lain lak yg happened...

boring la kalau ada orang yang suuuke sangat cakap kuat2 macam la dia sorang atau berdua atau bertiga yang ada lam opis yang sebenarnya ada kat 20 orang ni..

lagi boring kalau hal percakapan tu berkisar tentang as if diorang je yang buat kerja dari pagi sampai petang tak boleh berenti sebab diorang je yang ada kerja dan banyak sangat kerja.

saaangat boring kalau disamping hal kerja itu ada terselit cerita-cerita dalam kain dan seluar depa yang perlu didengarkan kepada khalayak ramai macam diorang je ada kain atau seluar yang perlu diselak atau dilondehkan oleh diri sendiri.

tooolong la we... memang la aku ni xde keje sangat n tak kisah langsung nak dengar suara2 korang yang satu dunia prlu dengar cerita2 korang tu kan?

pening r... tolong lar.

aku ni bukan xde perikemanusiaan tak nak tegur korang direct bila korang buat kerja2 yang memalukan diri sendiri tu, tapi aku malas. korang maklum kan yang aku ni pemalas... jadi jangan la nak suruh aku wat2 rajin cakap dengan bahasa lemah lembut cam aku ni baik ngan korang nak tegur2 korang supaya BEHAVE YOURSELF...

mud aku nak karang2 blog untuk tatapan kawan2 aku terganggu tau dek kerana pagi2 dah memekak cam sorang kat kola kedah n sorang lagi kat jb kan? (mesti la bg cth diri sendiri, kang dikata mengata belakang lakS!)

bbbbooooooooooorrrrrrrrrrrriiiiiiiiiiinnnnngggggggggggg laaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrr

lalalalala

apsal lately aku cam emo eh?

Monday, May 12, 2008

reason saya lambat masuk kerja

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
hari semalam adalah sunday. sunday adalah hari cuti rehat-rehatan dan hari bersenda gurauan menghabiskan masa bersama keluarga tercinta. pada hari tersebut aku dan keluarga (yakni ayah sufiyyah dan sufiyyah) telah tidak kemana-mana pada sebelah paginya (hehe).

ini adalah kerana kami sekeluarga telah terbabas bagun pagi untuk aktiviti berjogging dan breakfast kat luar (mungkin kedai mamak).

oleh kerana itu, kami sekeluarga hanya berlepak-lepakan sambil melayan sufiyyah yang semakin pandai bertanya itu ini, menerangkan itu ini, memerintah itu ini serta mengajak kami (mama & ayah) menyertai apa sahaja aktiviti bermain dengan barang mainan sufiyyah atau lebih tepat maksudnya ialah menyepahkan ruang tamu dan dapur rumah.

setelah berpenat-penatan, ayah dan mama mengambil keputusan untuk menidurkan sahaja anak yang keaktifannya sudah sukar dikawal dek kerana rasa mengantuk yang amat sangat (dari gaya dia berjalan dan jatuh, dan bangun, dan berjalan pun melelong-lelong<-- haha)

tetapi keinginan untuk tidak merehatkan badan dan menutup mata adalah sangat tinggi itu. dengan itu bermulalah satu lagi aktiviti pada hari sunday iaitu ayah dan mama menidurkan diri secara berjemaah dengan harapan si anak turut sama tidur (disini dimaklumkan bahawa mama dan ayah hanya pura-pura, diulang, pura-pura tidur saja, ok).

tetapi sedar-sedar si mama jam sudah menunjukkan pukul 1.30 tengahari dimana ayah sudah bertukar tempat tidur (dalam keadaan yang masih tidak sedarkan diri) ke tempat yang lebih selesa iaitu sofa manakala si anak sudah berjaya ditidurkan <--mission accomplish!

setelah menguruskan diri (sencara senyap-senyap, ok) mama pun mengejutkan ayah dengan harapan makan tengahari dapat dilakukan di luar kerana sungguh malas untuk memasak dikala jam menunjukkan pukul 2 dimana makanan tengahari perlu masuk ke perut sekeluarga ini selewat-lewatnya pukul 2.30 petang (huh!)

namun, dalam mamai2, si ayah sempat mengoder 3 jenis masakan makanan kegemarannya yang sudah terbukti perlu disediakan oleh mama ini (huhu).

dan ingin dinyatakan disini bahawa mama yang rajin lagi solehah serta sayangkan suami dan anaknya ini akhirnya selesai menyiapkan juadah tersebut dibantu oleh sianak yang telah bangun seminit dua setelah adengan mengejutkan ayahnya berlaku.

maka tolong menolong antara ahli keluarga tersebut dapat dilihat dimana si anak dan ayah 'tolong' makan buah mangga untuk pencuci mulut sebelum main dish sempat dihidang huhu. berakhir sesi makan tengahari dimana si anak sudah kurang hendak makan dek kerana susu sudah penuh diperut sementara menunggu hidangan tengahari tadi.

namun si ayah sambil bermain dengan si anak sempat membuat janji untuk membawa keluarganya ke taman petang nanti.

oleh kerana si anak adalah seorang anak yang pintar yang sudah pandai berkata-kata, maka sepanjang petang tersebut si anak tiadalah pertanyaan lain kepada ayahnya selain daripada "ayah, ayah nak pegi taman tak?" sebanyak berkali-kali yakni tidak kurang daripada 20 kali berturut turut hatta ayahnya tidak berganjak keluar dari rumah itu kerana jam baru menunjukkan pukul 4 petang!

bila sudah berpuas hati dengan pertanyaan bertubu-tubi itu, si anak terus menarik tangan si ayah lantas berkata "ayah, jom ayah, kita pegi taman.. jom la ayah.." huh! sungguh berkata-kata ini budak kicik...

maka bergeraklah sekeluarga ini mencari taman yang sesuai untuk sianak bermain (dinyatakan disini bahawa taman permainan di putrajaya ini amaaaaatlah banyak pilihannya) serious, banyak.

sesudah puas si anak bermain (sebenarnya si ayah dah bosan disitu hahaha), ayah pun mengajak keluarganya pergi ke tempat yang lebih selesa yakni alamanda, putrajaya (hahahhah) <-- mana lagi tempat yg dekat, kan?

disana, aktiviti bershoppingan dan makan malam telah berlaku dimana berakhir dengan anak yang kepenatan dan kekenyangan tidur di dalam stroller dengan nyenyaknya. Wallah!

maka dengan itu, dapatla mama dan ayah tido awal seawal pukul 10 malam kerana esok adalah monday!

the end...

the end?

tidak sesekali... kejadian berlaku sekitar pukul 1 pagi dimana mama tidur dengan nyenyaknya. Sufiyyah terjaga kerana batuk sehingga muntah sedikit air yang diminum akibat tersedak (dia biasa tido sambil minum).

terjaga, duduk dengan segarnya melihat mama yang kelam kabut menyelamatkan alas tido daripada terkena muntah, sufiyyah sedar yang ayahnya tiada ditempat tidur.

"ayaaah mana?" tanya sufiyyah

hehe kelam kabut ayah turun dari atas. rupanya sedang mengemas rumah kerana siang tadi tak sempat. kemas kerana ibu mertua nak datang bersama sedara-mara. baik kan si ayah?

nampak je ayahnya, sufiyyah terus mengadu. "Sufiyyah muntah" hehe... sweet kan?

Sweet tak sweet, lepas lap2 badan dia, segar bugar lah jadinya seorang anak yang aktif itu. huhu... diajaknya kitorang main lompat2 'tom tom bak' dia tu... sehingga pukul 4 lebih pagi... haduhh... esok mama ngan ayah kerja la, sayang...

maka pada pagi ini, terlambatlah punch kad mama ini 3 minit daripada waktu masuk bekerja.. huaaaaaaa... apalah alasan untuk dicatatkan di punchkad ku nanti???

huhuhuhuhu...

Thursday, May 8, 2008

my mind

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
huh. apa nak cite nie?

xtually nk bgtau ada bnyk sangat benda dalam kepala aku skrg nie.

banyak sangat. sampai aku sndiri xleh nk describe.

dia macam ni tau..

bila aku pikir a, belum abis a tu aku pk, aku teringat b pulak, macam tu la seterusnya dgn c, d, e ... (tapi xlah sampai z haha)

aku rasa kan, jd macam tu sbb bnyk benda yg aku plan nak buat.. tapi.. x kesampaian nak buat kot? kenapa eh?

xde masa?

hehhehhe... kelakar lak alasan bodo ni. apa pulak aku xde masa? ni masa aku la yg tgh berjalan ni kan? sambil tangan menaip n kepada pk nak tulis apa, nak tulis apa... kan? kan? hmmm... tapi masa ni aku nak tulis blog.

lg?

malas?

haduh. patutnya perkataan ni xde dh dalam komputer kepala aku ni. dari sekolah aku diajar xde perkataan malas sebenarnya. tapi perkataan tu la yg aku selalu sgt guna sampai ada satu hari tu Eri sound aku kat public n suara dia kuat. haduh! terasa hati aku... merajuk jap.

suka bertangguh kot?

haaa... cam malas, more tu adik beradik atau sepupu sepapat.

mak aku selalu cakap aku macam tu masa kecik2 dulu. tu la mak... org kata cakap mak tu doa...

cet. adakah aku tengah salahkan mak aku?

xlah... xde niat pong..

ntahlah. malas dh nak cakap benda nie. penin.

nak g antar report kat admin minta diorg hantar by hand kat treasury yg agak jauh tu (jauh sbb kalau jalan kaki mau rasanya nak balik umah tido je) heheh...

pas tu g jengok jai ngan yong.

pas tu tunggu bos bagi balik report bulanan aku.

basically, kerja aku dh settle untuk beberapa hari ni.

yahoo kah aku?

xkot...

tapi malas nak bangun dari kusi...

waaaaaaaaaaaaaaaa...

(will be rite back)

introduction

ng0meL by ummi 0 lagi tambah ng0meL Links
hi everybody! (hehe intro macam skema) yuks!

dah seminggu aku wat blog ni tapi baru skrg rasa cam nak tulis. macam2 nak cite tapi cam xde masa lor maklumlah aku wat blog kat opis at office hour! (whattt?) wakaka... sori bos n 'acting boses'...

bukan bnyk masa sgt nak create blog sndiri tp dengan kerajinan aku nak menulis blog, aku rasa perlu ada backup selain friendster. bukan apa.. risau gak yg 'acting boses' tu sebok je dok jengok2 sampai friendster kena band dr kpdn ni pulak nanti dek kerajinan aku wat blog.. naya je cek.. huhu.

naya gak kawan2 aku yg baru nak berjinak2 ngan fs dan blog.. (huhu lagi)

k lah, ni introduction je so xleh panjang2.

nak sambung keje rasmi dulu, stop blogging jap. <-- blogging? wakakaka... whateva.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog