Wednesday, November 5, 2008

seminar puspanita semalam

ng0meL by ummi
semalam aku n the kak nurul n the jai join seminar anjuran puspanita kebangsaan kat puspanita puri, putrajaya.

Ada 2 sebab aku g seminar tu.

1. Aku xcukup lg koata 7 hari kena g kursus/seminar/latihan dlm setahun yg gomen syaratkan utk prestasi aku tahun ni. So penyertaan ni salah satu daripada tanggingjawab terhadap diri sendiri untuk mendapat markah xtra untuk future aku gak selaras dengan kehendak gomen malaysia ni..

ahaks.. panjangnya ayat aku.

2. sebab tajuk seminar tu agak menarik n sekali lagi untuk masa depan aku, keluarga dan masyarakat sekeliling jugaks.

Ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian.. seminar yg aku pegi tu bertajuk (skema)

PENDERAAN SEKSUAL KANAK-KANAK

Memang le aku bukannya bagi full attention sgt kat seminar tu tapi ada banyak point2 n isu-isu yang bagus n berilmiah yg kita tak sedar tengah happened dalam masyarakat kita sekarang ni.

Bila dengar cth2 kes.. naik risau pun ada. statistik yg polis n jbtn kebajikan masyarakat bagi.. perh.. scary! Every year makin naik je graf tu.

Aku ni ada anak pompuan yang tengah membesar.. maunya tak risau.. kan? kan? even yg ada anak lelaki pun patut risau sebab bukan je penderaan seksual ni melibatkan rogol je, liwat pun termasuk gak. Kesian kan budak2 tu.. ada yg baru 3 bulan pun dh jd mangsa. Memang xguna betulla manusia2 tu..

Ntah apala nasib Syarlene tu skrang kan? Minta Allah jauhkan la anak-anak dan ahli keluarga kita daripada benda-benda macam ni.

Ada pnceramah polis tu kata, dia wat research di kalangan pendera (a.k.a perogal yg lebih kepada kesalahan sumbang mahram) yg dh lebih 10 tahun dok lam penjara.. means dia g interview pokcik2 tak guna tu yg tengah jalani hukuman la kan.. dia tanya, apa perasaan masa nak wat kat anak sndiri tu? Yg surprise tu.. dengan selamba pokcik tu kata 'syok!'

Ada ke patut seorang bapa... pembimbing... penyelamat... ntah apa2 lagi sanjungan yg patut kita bagi atas title dia as BAPAK tu.. sanggup cakap macam tu dengan selamba!.. itu dia dah dok penjara 10 tahun tu... memang xguna.. eeii.. nasib baik aku tengah pegnen, xleh emo sangat. kalau tak... memang kena sumpah2 la pokcik ni.

Ada yang kata.. dia balik keje n tengah berehat kat serambi rumah.. tengok anak girl dia dok main2 berlari2 dengan budak2 lain kat bawah tu. Anak dia umo 8 tahun.. dia kata dok nampak skirt anak dia dok meliuk2, wat dia naik berahi! terus dia ajak anak dia masuk umah n tuttt... dia kata anak dia tak melawan pun! Apala bodo punya bapak! Selamba je...

Tak pikir je nasib anak ko nanti.. ntahla.. pala aku pun dh start pening bila pikir2 balik.

Moral of the story... semua orang kena aware n beware dengan situation sekarang ni. Tu aku bagi contoh kisah yang dekat dengan kita. Macammana dengan orang lain yang kita tak kenal langsung hati budi yang gila ada niat tak baik pada anak-anak even kita sendiri?

Jagalah anak-anak masing2, kan? malang tak berbau..

Aku hope apa yang aku share ni sikit sebanyak dapat buka sikit mata kita masing-masing. kat seminar tu aku dapat senarai no-no telefon yang kita kena simpan dalam phonebook enpon masing2 tapi tertinggal kat umah pula. maybe ada time sok aku update no2 tu, eh..

yang pasti.. talian NUR.. 15999 wajib ada dalam kepala masing2 cam no telefon boyfriend or hubby or bb sitter or mak ayah or admirerer or sapa2 lah yang korang hafal.

0 lagi tambah ng0meL:

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog