Wednesday, May 28, 2008

Terkenang...

ng0meL by ummi
Actually baby kat lam perut aku ni kecik lagi. Kecik la aku kira, kan? Aku pun xsure berapa usia dia. Dah sebulan ke belum.. ke dah berbulan? ekeke (mana adalah!)

Tak sure sebab aku g kelinik aritu nak bukak buku (siap bawa buku Sufiyyah yang dah lunyai tu, ok), siap Eri teman lagi (bg semangat), tapi bila dah turn aku (seb baik xtunggu lama) alih2 nurse tu kata awal lagi, xleh buka buku. Huhu... frust! aku dahla semangat dh bgtau satu dunia kan yg aku dh pegnen..(epi siot, pegnen nih).

Yela, xleh nak salahkan nurse tu pun.. aku bukannya terlambat datang period sampai 2,3 minggu. 1 hari lewat pun belum! ekeke. betullah aku ni semangat. Hope baby kat lam perut aku pun semangat gaks. Abeh.. dh tau awl, kan? nak juga jaga perkembangan dia from the first day..

Tak nak la orang kata anak first je kita akan teruja nak tau perkembangan n everything untuk dia, kan? Aku xnak bezakan my baby even since diorg lam perut lagi. Even cam rasa Sufiyyah lain, baby ni lain tapi kalau boleh biar sama. Anak aku, kan?

Aku pun dah tak ingat sangat dah masa aku mula2 pegnen Sufiyyah dulu. Yang aku ingat aku sangat kuat makan.. asyik nak makan je. Kene pulak ada sorang kak tu (Kak J, I miss U..) rajin beno bg aku makan. Dia macam dah syak2 aku ni pegnen tapi aku xpercaya sebab aku baru je kawen kan (adalah sebulan cam tu)..

Sekarang pun aku rasa cam makan banyak (Alhamdulillah). Eri pun tegur dia perasan aku kuat makan n mesti abisnye apa yang aku makan. Dah xde bazir2 macam dulu lagi dah. Dah xoffer dia tolong abiskan fud aku dah.

Terperasan gak dia pandang2 aku makan sensorang nasi goreng ikan masin ngan telur dadar kat Jusco semalam, x offer dia. Tapi aku xkire, aku cam lapar sangat je sedangkan petang tu pukul 4 aku baru je abiskan semangkuk keow teow sup daging n tengahari aku bantai nasi putih ngan ikan bakar cecah air asam yum yum gile ngan ulaman ngan sayur lemak ngan ayam goreng kunyit n lagi pagi tu aku dah belasah mihun goreng ngan roti sebungkus!

Bestnye dapat makan banyak! heaven jek rasa. Sebelum ni, serious aku cakap aku jeles tul ngan kawan-kawan aku yang boleh makan n makan n makan. Bukan je ngan kengkawan, ngan Eri ngan Sufiyyah pun aku jeles! Aku kalau makan, mesti separuh pinggan pun xabesh! beli bukan main selera! Kesian kan, aku? Tu yang kerempang jek.. ekeke.

Tapi kali ni aku nak bulat! Nak bulat macam aku pegnen Sufiyyah dulu. Epi je orang cakap aku santek. Epi je orang cakap berisi macam tu baru ok. Epi tau..

Tapi taknak dah muntah2 cam dulu.. Serious.. cam dah tak nak pegnen lagi dah rasa. Hari-hari masa 1st 3 months dulu aku tanya mak aku, bila nak baik.. bila nak baik. Rasa cam nak cabut je tekak. Rasa nak buang je perut tu... Nyesal pegnen pun ada time tu! Haa punyalah dasat aku punya seksa. Nak bangun duduk pun xlarat tau. Melepek je.. makan, minum pun baring je dulu. Sampai aku decide amek unpaid leave! Siap naik wheel chair, tau!

Aku bukan je moning sickness, everytime sickness lah. Pagi, sebelum tengahari, tengahari, sebelum petang, petang, malam, malam, malam, pagi sebelum siang.. muntah je keje aku. Muntah lak, xcukup mulut, kot idung pun keluar tau! Seksa.. Makan, xusah pk le.. Mak aku masak, aku siap duk lam bilik, siap tutup kat bawah pintu yang ada lubang sikit tu ngan kain so dat bau xmasuk. Bukak kipas kuat2. Makan pun nasi putih ngan ikan bakar je yang lalu. Lain, jangan arap le nak masuk mulut aku. Sian mak.. terima kasih banyak2. kalau mak xde datang teman aku.. jenuh la.. Sayaaaaang aku kat mak bertambah tambah bila teringat macammana sabarnya mak aku jaga aku.

Tapi yang best, aku awal2 pegnen nek kapal terbang sebab Doktor aku xbagi nek kete. Takut efek baby aku time tu. Sufiyyah umur 14 hari (dalam pantang) aku nek kapal terbang lagi coz nak antar aku balik berpantang kat Kola Kedah... best kan aku ngan Sufiyyah? Mak aku pun tumpang nek kapal terbang gak ehehhe. Thanx Sayang...

Tapi aku sensara masa 1st 3 months tu je la. Lepas tu hari-hari Kak J masak kat aku best2 (dia bawa bekal). Tu sebab Sufiyyah ada rupa Kak J (Kak J anak cina, tau!).. untung kan aku, kenan Kak J? Sufiyyah pun rajin, pandai macam Kak J. Aku ni bukan xde semua2 tu.. tapi kureng sikit la ekekekeke. Tapi arwah mak Eri pun anak cina, lagi Eri adik beradik pun pandai2.. rezeki la kot, kan? (ekeke lagi)

Apapun, aku hope adik Sufiyyah pun cantik (ke ensem? .... berangan jap), pandai, rajin, cepat belajar, macammana Sufiyyah. Even ada yang cakap mungkin tak sama, tapi aku hope diorang sama or at least ada kelebihan masing-masing. Kan? Kan?

Dan yang penting.. Tak nak dah wek2 cam dulu... huhu... so far cam ok jek. Jangan la dah buat buku je dia wat perangai eh? heh.

.

0 lagi tambah ng0meL:

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog