Monday, May 26, 2008

move out n in

ng0meL by ummi
Dari tahun lepas lagi mak aku beria nak pindah ke SP (sungai Petani). Siap nak jual umah yang kat kola kedah lagi. N sekarang hasrat mak dah tercapai.

Aritu awal bulan 5 masa aku balik Kedah (lama gile xbalik kg), mak suruh balik SP. Umah SP lom siap pun tapi mak ngan ayah dah dok sebab nak jaga umah tu yang tengah renovate. Bukan apa, ada barang dalam umah tu n bila renovate, umah tu dah tak de dinding, pintu even tingkap! Seb baik la bumbung wat teduh ujan panas still ada ekekeke. Kalau tak memang tak tido la si Farah Sufiyyah tu.

Sekarang ni informer kat umah (my youngest sister yang tengah semester break) bagitau mak tengah sibok packing2 pinggan mangkuk dia. Hehe pinggan mangkuk mak memang leh wat kenduri banyaknya! Sikit2 diorang angkut ngan kete kancil ayah yang somel lomel tu. Adik cam tak epi je..

Yelah, rumah kola kedah tu yang kitorang kenal sejak buka mata. Dulu bila mak ayah pencen, mak memang dah ajak pindak dok SP. Sayang umah ayah kat sana xde orang jaga. Lagipun mak kata dekat ngan family adik beradik ayah. Betul gak. Tapi kitorang memang tak nak. Bertahun-tahun dari kecik sampai besaq dok p SP, tak minat langsung la.. Beza sangat SP dengan kola...

Kola ada banyak kawan. Kola ada banyak makanan. Kola ikan fresh. Kola banyak sedara, jiran. Kola dekat ngan Langkawi. Kola tempat kitorang lahir (dari yang sulung sampai ke-5, mak aku bersalin kat umah sendiri). Kola banyak kenangan. Kola raya best. Kola dekat AS, dekat kawan2 sekolah. Pagi2 kola ada nasik lemak Mat Rodzi (laki aku pun ketagih). Kola ada semua la. Hepi je Kola Kedah.

SP? SP sebok, SP sesak, SP panas, SP xde jiran, SP xde kawan, SP xtau nak jalan mana. SP tak kenai sesapa...

Adik aku yang bongsu la yang paling takmau pindah. Kami yang lain pun tak mau sebenarnya. Tapi mak nak.. mak nak ubah angin kot? Ayah pun dah jumpa kawan baru haritu ekeke. Ok lah.. mak ngan ayah yang nak dok situ pun, kan? Kami semua dah kemana2. Tapi risau gak jiran kat Kola macam sedara. Jiran kat SP belum kenai.

Rindu la Kola... aku even kat sini since abis SPM, terasa gak kalau tak balik Kola. Cam tak cukup lengkap ja. Aritu pun aku cari alasan nak beli barang n nak jumpa tok yang dok umah Mak Andak kat Jalan Kuala Kedah tu. Dapat gak aku balik umah jap.

Umah tu tempat aku lahir, tengok adik2 lahir (walaupun tak ingat), aku membesar, nakal, sambut raya, bercuti semester, aku bertunang, kenduri kawen aku, aku berpantang Sufiyyah.. banyak gile la kenangan! Terasa gak la tapi nak wat macam mana.. life goes on, kan?

Lagipun aritu balik SP pun ok gak la. Turun highway SP Utara, terus je (jauh sikit la) sampai simpang masuk taman umah. Kawasan pun dah crowded gile! Kedai makan bukak sampai kul 3 pagi, depan umah je! Nak sopping pun ada Tesco besar tak jauh dari rumah (bagi aku tak jauhla kalau nak compare dr putrajaya ke The Curve or Mid Valley kan? or at least Tesco Puchong, kan?) kat area umah tu seminggu sekali ada Fun Fair! n ada The Carnivall baru buka (macam Sunway Lagoon). So... ok la kot eh?

Cuma persoalannya raya tahu ni nak raya kat mana? Aku still nak raya kat Kola Kedah. Ramai lagi yang aku nak jumpa ni... nantila tanya mak eh? heh.

2 lagi tambah ng0meL:

Anonymous said...

nak balik umah la...
nak tlg mak kemas brg2..
sebenaqnya cek tau, brg cek la paling banyak...hahahahha

ummi said...

haha tau pun. kesian mak buat sensorang. kda pun cam nak balik tp abg eri asyik sebok ja..

Post a Comment

~Hello (^.~) Sila komen banyak banyak banyak, jangan segan segan ye. Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog