Saturday, November 30, 2013

My Anak-anak buah. Miss them so much!

ng0meL by ummi 4 lagi tambah ng0meL Links
As salam.
 
Introducing!..
 
Mohammad Danial Harith.
Anak abang sulong aku. Sama umur dengan Afiq beza bulan je. Afiq bulan 1, dia bulan 9. So far masih menanti rezeki Allah nak bagi adik. Cerdik dia ni. Rindu sangat keletah dia. Dia la pelepas rindu mak ayah aku kat cucu-cucu lain sebab dok dekat dengan rumah tok/tokwan dia.
Ummi Aisyah.
Anak adik aku yang no.5. Sama umur dengan Arissa pun beza umur. Arissa lahir bulan 3, sama birdate dengan Acu dia, adik aku yang bongsu. Aisyah lahir bulan 12. Sama birthdate dengan aku, patutnya. Haha. Kami panggil dia Aisyah Bambam. So debab macam ibu dia masa kecik dulu. Dah la putih gile!
 
Dhiya Zara Khadeeja.
Belum setahun. Lahir Mac aritu. Huhu yang ni memang tak sempat nak pegang pun sebab aku dah kat Adelaide. Geram tengok mata kuyu dia. Eh. Ni anak adik aku yang bongsu. Besaq dah adik bongsu aku ye, jadi ibu dah dia.
 
Ahmad Azhar Ali.
Yang ni cucu mak ayah aku yang paling latest. Adik pada Aisyah. Lahir awal bulan aritu. Huhu nak penyet-penyet budak ni sebab asyik tidoq ja. Alhamdulillah makin sihat nampak dia. Masih kat rumah mak ayah aku kat Sg. Petani.
 
Ni la anak-anak buah aku, cucu mak ayah aku. Semua ni termasuk tiga-tiga budak bertuah anak-anak aku mak yang jaga masa dalam pantang. Ye, termasuk Danial. Kakak ipar aku dah xde mak :-( so mak aku yang jaga dia. Alhamdulillah semua ok saja and kami semua was very proud dengan mak. Serious, very proud!
 
Kalau tengok ada kan persamaan dengan budak bertiga kat umah ni kan? Rindunya kat depa, mak2 depa, ateh depa, tok depa and tokwan depa. Aku selalu tunjuk gambar diorang ni pada anak-anak aku so that diorang tak lupa and kenal sepupu masing-masing.
 
Oh! Aku ada lagi 3 orang anak buah sebelah en Ahmad. Tiga-tiga anak adik ipar aku yang no.3.

 
Ayra Hasya sama umur dengan Aisyah and Arissa. Ayra lahir bulan 6. Hehe nak ikutkan Awin (biras aku) plan nak namakan anak dia Arissa. Tapi sebab Arissa lahir dulu (Mac) and kami dah ambil nama tu, dia pun letak nama Ayra. Comel nama tu. Aku suke :'')
 
 
Adik kembar Ayra, both boys. Ameer Saifullah and Ameer Sufiyy. Lahir bulan 4 this year. Saifullah yang sebelah kiri, Sufiy yang kanan. Bolattttt. Just macam Afiq masa baby dulu.
 
Tak sabar nak jumpa those identical twins and Kakak diorang yang shy-shy cat tu. Last jumpa Ayra masa hantar kami kat KLIA dulu. Kecik lagi dia. Baya Chaa kan.
 
Mengenang budak-budak comey-comey kat Malaysia yang dok tunggu kitorang balik, memang buat tak sabar nak balik Malaysia.
Syukur ya Allah kurniakan kesihatan yang baik pada kami dan ahli keluarga kami di Malaysia. Semoga dapat jumpa semua nanti. Aminn.

Thursday, November 28, 2013

Premier's Reading Challenge Awards

ng0meL by ummi 1 lagi tambah ng0meL Links
As salam.

Semalam masa tengah dok fikir apa nak masak lunch aku dapat mesej dari Sehi, mak Scott & Chris, kawan sekolah Afiq and Kakak. Dia hantar gambar Kakak kat school Assembly. Terkejut gak aku. Ehhh harini bukan Jumaat, sebab selalunya school assembly buat hari Jumaat. Plus Kakak takde pulak cerita or bagitau ada kena ke school. Cumanya dia bagitau ada spelling test. Tu pun buat dalam kelas macam biasa.

Rupanya ada cikgu dia bagitau dalam Edmodo pasal ni. Haiyayaiyayai... missed lah Kakak punya one of important things yang happen kat school. Nasib baik ada Sehi. Aku pun tak tau dia pergi. Bila Kakak balik dari sekolah mula la bersoal jawab. Hehehe nak tau apa happen kan.


She was soooooo happy and excited dapat certificate untuk reading challenge tu. Walaupun just certificate tapi bak kata Cikgu Jasmin, itu satu permulaan yang bagus! She was determined nak dapatkan medal pulak next year. Katanya ramai kawan yang dapat medal. Ada bronze, silver and gold.

Bila ditanya macammana nak dapatkan medal-medal tu dia cakap kena baca banyak banyak banyak buku. Untuk dapatkan certificate tu, she must read at least 12 books in her first year kat school. Actually bukan sebarang buku pun. Ada senarai buku-buku terpilih yang disenaraikan oleh Government of South Australia. Setiap bacaan pihak sekolah akan rekodkan and masukkan data dalam website Premier's Reading Challenge. . Kawan kawan yang dapat medal sebab diorang dah 2,3 tahun kat school tu.

A refresher on the award levels:
1st Year - Certificate
2nd Year - Medal - Bronze
3rd Year - Medal - Silver
4th Year - Medal - Gold
5th Year - Medal - Champion
6th Year - Medal - Legend
7th Year - Medal - Hall of Fame
8th Year - Certificate - Reader for Life 8 (aka Hall of Fame Reader for Life)
9th Year - Certificate - Reader for Life 9 (aka Reader for Life Bronze)
10th Year - Certificate - Reader for Life 10 (aka Reader for Life Silver)

Nak ikutkan next year dia boleh dapat bronze, tapi sebab kami akan balik Malaysia insyaAllah in Julai, tak dapat la dia nak ambil awards ni sebab list penerima award akan dikeluarkan on September.

Bukan sibukkan dapat medal tu, cumanya bila tengok and dengar macammana excitednya Kakak bila cerita pasal kawan kawan yang dapat medal, aku pun jadi happy. Sebab Kakak memang sangat suka membaca. Sangat sangat sangat. Pergi mana pun walaupun nak gi shopping ke, gi main kat taman ke nak juge bawa buku. And kalau dia suka read books kat library, lagi la aku happy kan. At least masa lunch tu takdelah dia asyik dok memanjat monkey bar je hehehe.

Hopefully tahun depan before balik Malaysia for good, akan ada lagi something good yang dia bawa balik dari sekolah. InsyAllah. Very proud of her (>.<)

Wednesday, November 27, 2013

Cupcake Minions jadi M&M's

ng0meL by ummi 1 lagi tambah ng0meL Links
As salam.

Haritu haritu haritu haritu kan, tengah bersantai dengan en Ahmad borak borak kat dapur, tetiba Afiq datang cakap nak cupcake banana. Afiq ni fussy banyak bab makan, so kalau dia minta something memang kami akan sangat sangat concern and akan try hard untuk full fill kan. Errr minta something tu specific on food la, minta lain tak kose nak try hard hehe.

Cumanya kadang kadang permintaan tu perlu di kaji juga dulu. Kang dah siap bendanya then dia cakap bukan yang tu memang la istigfar panjang mama dia ni hahaha.

So aku tanya balik. Sebabnyaaaaa cupcake memang his favourite tapi either coklat or kena topping coklat atau at least sprinkle colourful atas kek tu baru dia makan betul. Ini kalau cupcake banana yang lenyek banana tu.. harusla dia kata eeyekk walaupun hakikatnya the only buah yang dia makan atau boleh masuk tekak dia ialah banana! Dah pernah buat dulu, tu yang curious dengan permintaan ni.

Selidik punya selidik rupanya baru lepas tengok you tube 'how to make MINIONS Cupcake'! Memang boleh kan??? Hehehe Afiq memang panggil budak budak minions tu banana. Haruuuu. Jenuh la mama nak godek godek nak buat icing bagai nak oiii. Seumur idup tak pernah ku buat. Huhuhu.

Tapi takkan tak buat kan? Anak mintak nak makan kot. Huhuhu gigih la mama ni cari idea nak buat yang mudah, cepat and ikut selera anak boy sorang ni. Time dia minta pun tak kena. Baru lepas lunch kot. Haih. Malas ceq nak baking baking renyah renyah ni. Malasnya bab nak mengemas mencuci lepas kejadian tu sebenarnya ngeee.

En Ahmad pun berkerut je bila aku cakap "ok, mama buat". Hahahahaha. Teruk kan? Dia pun tak caya je aku NAK and BOLEH buat. Selalu bab bab gini bini malas! Hehehe.

Aku teringat resepi cupcake simple gile aku ambil dari satu magazine masa kat klinik check up budak budak ni aritu. So simple and bahan pun memang sedia ada. Cumanya nak decorate nanti kena kretif la sebab resepi ni ala ala basic cup cake je pun. Aku yakin Afiq nanti makan je. Kalau dia tak makan, hehehe harusla ayah diorang yang kena habiskan. Kalau tak, aku merajuk. Hahaha.

So masa prepare tu aku bagi je Afiq and Chaa join skali. Bukan main hepi lagi diorang. Sebab selalunya aku memang tak bagi langsung diorang tolong tolong aku buat kerja kat dapur ni.
Bila dah siap batter, diorang tolong aturkan acuan cupcake. Suke diorang sebab aku pakai acuan silicon kaler kaler. Senang gile pakai acuan ni sebab tak melekat, senang nak makan nanti.
Sebab adunan ni plain, aku minta diorang letak m&m's buat hiasan atas cupcake tu. Dalam resepi takde, saje aku nak bagi diorang hepi je pun. Lagipun memang sebenarnya aku tak kose dah nak buat icing bagai.

Hasilnya... taraaaaaa. Memang unexpected! Suke diorang makan panas panas. Sedap pun sedap.
Ni aku share resepi ok. Panjang no cerita mukaddimah nak bagi resepi ni eyh hehehe. Ampunnn.

MIX CUPCAKE
. 125g softened butter
. 2 tsp vanilla essence
. 3/4 cup caster sugar
. 2 large eggs
. 1 1/2 cups sifted self-raising flour
. 2/3 cup milk

1. Beat all in large electric mixer bowl for 2-3 minutes until pale and creamy
2. Spoon mixture in muffin cases
3. Bake in a 180C for 15 minutes
4. Cool on top with favourite icing

* step 2 tu aku letak siap-siap m&m's dalam 3-4 biji utk satu cup.

Tuesday, November 26, 2013

My Neighbour Totoro

ng0meL by ummi 8 lagi tambah ng0meL Links
As Salam.

This week aku dah makin confident dengan laptop ni. Especially sebab dia touch screen ngeeee. Kalau pening2, anggap je macam tab :-)

Aku tengah search best animated movie untuk tambah koleksi dalam hard disk. Aku suka check kat website rotten tomatoes. So far cite2 yang di review memang best la. 

Nak-nak lagi bila jumpa je cerita-cerita Hayao Miyazaki yang kami pernah tengok before this and terus jadi favourite family movie, memang terus aku download semua!

Antaranya Spirited Away, Ponyo, Princess Mononoke, Howl's Moving Castle and latest Arrietty. Semua cerita2 ni even tengok for the first time, kami berlima including Afiq & Arissa pun suke and tak pernah boring nak tengok banyak2 kali! Kitorang sampai ke tahap kalau jumpa dvd jual kat kedai mesti beli walaupun dah ada dalam hd.

And Oh rupanya baanyak lagi karya Hayao Miyazaki & Studio Ghibli yang nak kena download ni. Hehehe settle aktiviti Summer this year especially kalau hari2 yang so panas malas nak keluar rumah kann.

Eh ok. Nak share movie baru yang baru aku download. My Neighbour Totoro. Yep cerita animasi jepun lagi! Nampaknya kami satu family memang suke sangat dengan karya Hayao Miyazaki ni. Bagi jelah tajuk apa pun, memang enjoy tengok. And ada lagi 3,4 movie dalam list hihihi. Sapa suke, jom layan.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

.:The sOmeL LomELs:. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Baby Blog